Fra vassgraut til Grandiosa:

Matekspert: - Overrasket over trendene

I ei ny bok forteller forskeren Norgeshistorien gjennom maten vi spiser. Hun forteller hvorfor hun er så glad for å leve i dag.

HISTORISK: Annechen Bahr Bugge har skrevet en ny bok om den norske maten. Den er full av overraskelser.
HISTORISK: Annechen Bahr Bugge har skrevet en ny bok om den norske maten. Den er full av overraskelser.Vis mer
Matekspert: - Overrasket over trendene

Annechen Bahr Bugge er forsker ved SIFO. Denne uka kommer hennes nye bok «Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere».

I boka forteller Bahr Bugge Norges historie gjennom maten. Alle som har forsøkt seg på en historisk matbok, for eksempel om bacon, vet hvor mye arbeid som går med, hvor mange ganger man må stå opp klokka fem for å grave seg ned i gamle kilder, registre, bøker og brev for å bringe historiene opp i dagslys.

Bahr Bugge har gjort et fremragende arbeid med boka som beskriver Norge fra 1500-tallets vassgraut, via poteten, til dagens Grandiosa- og posesuppesamfunn.

MATFORSKET: Annechen Bahr Bugge har kartlagt den norsk maten helt tilbake til 1500-tallet.
MATFORSKET: Annechen Bahr Bugge har kartlagt den norsk maten helt tilbake til 1500-tallet. Vis mer

Jeg spurte henne om hva som hadde gjort mest inntrykk og da svarer hun:

- At jeg lever i dag. Og det faktum at jeg aldri har kjent på sult. For i lange perioder av norsk historie har mangel på mat vært en del av dagliglivet.

- Hvorfor ville du skrive denne boka?

- Mitt ønske var å gi leseren et innblikk i det norske kjøkkenets tilblivelse og utvikling. Jeg ville svare på hvor vi har fått impulsene fra, hva og hvordan vi har spist gjennom tidene, hva maten gjør med oss og hva vi gjør med den.

NY BOK: Boka er skrevet for alle med en spesiell interesse for mat i et historisk perspektiv.
NY BOK: Boka er skrevet for alle med en spesiell interesse for mat i et historisk perspektiv. Vis mer

- Intet mindre. Er det noe du har blitt veldig overrasket over?

- I hvor stor grad kjøkkenet speiler tidsånden! Men også hvor spennende og rik mathistorien vår er. Selv om boka ble på nesten 600 sider, er det bare en brøkdel som har fått plass.

- Boka er en godtepose for alle som liker anekdoter og funfacts også. Du skriver om hvorfor vi kaller øl for pils i Norge, for eksempel?

- Bayerølet var det mest solgte ølet fram til andre verdenskrig. Etter krigen ble det motvilje mot tysk øl, og dette førte til en oppsving for det tsjekkiske ølet pilsner.

- Hvem er boka skrevet for?

- I utgangspunktet har jeg skrevet en akademisk fagbok, men den vil også være aktuell for alle som er interessert i kulturhistorie og norsk mat gjennom tidene.

Herved anbefalt!