MER PROTEIN-MAT: Forskere i Nofima forteller hva de over 50 bør spise. (Foto: Rimma Bondarenko / Shutterstock / NTB scanpix)
MER PROTEIN-MAT: Forskere i Nofima forteller hva de over 50 bør spise. (Foto: Rimma Bondarenko / Shutterstock / NTB scanpix)Vis mer

Forskere:

Maten for deg over 50

Feil mat kan over tid kan føre til svake muskler og svekket allmenntilstand.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Persontilpassing av mat er en viktig internasjonal mattrend. Grunnen til det, er at man i de senere år har gått fra et fokus på behandling av helseplager og sykdommer til et fokus på forebygging, og der spiller kosthold er en viktig rolle. Da trenger hver enkelt av oss å vite hva vi trenger av mat for å dekke våre behov.

- Matbehovet varierer fra person til person, og dette er et felt hvor vi trenger mer kunnskap – alt fra hvordan genetisk variasjon påvirker optimalt kosthold til hvordan man bør spise i ulike livsfaser og ved sykdom, sier Guro Helgesdotter Rognså og Øydis Ueland, forskere ved Nofima.

Proteinrik mat Rent kjøtt eller fisk, også som pålegg.Melkeprodukter slik som ost, skyr, kesam, cottage cheese, rømme eller gresk yoghurt. Det finnes også proteinberiket melk.Egg eller eggebaserte produkter.Grønnsaker inneholder generelt lite proteiner, men belgvekster slik som bønner, kikerter og produkter av soya er av de beste vegetabilske kildene til proteiner.Nøtter inneholder også en relativt høy andel proteiner, men siden de også er rike på fett, bør inntaket begrenses hvis man er normal- eller overvektig.Det finnes også protein i mel- og kornprodukter.

Kilde: Forsker ved Nofima, Guro Rognså

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn