STOR GLEDE: Enten du har småtroll i huset eller ikke, en pannekake slår som regel an. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX NB! Modellklarer
STOR GLEDE: Enten du har småtroll i huset eller ikke, en pannekake slår som regel an. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX NB! ModellklarerVis mer

Pannekakedagen med dufter og smaker som redder dagen: Oppskrift på salte og søte pannekaker:

Maten som redder dagen, uansett alder og humør

I dag er den store pannekakedagen. Spis så mange du vil. 

En privat oppvisning med flyvende pannekake på eget kjøkken eller kanskje en duftende pannekake med appelsinsaus over bålet på tur? Uansett hvor du måtte befinne deg og hvilket humør du måtte være i: du skal lete lenge etter kosemat som slår pannekaker.

Lov til å kose seg

I dag er den store pannekakedagen. Det er bare å gumle i vei. ingrediensene har mange av oss i skapet fra før.

Hvorfor akkurat denne dagen er blitt pannekakedagen? Det kan du lese om litt lenger ned

Egg, mel, melk og smør eller margarin, mer skal ikke til. Du kan lage dem uten egg og melk også, det finnes mange oppskrifter med erstatninger, for eksempel på Vegetarbloggen.

Salt og søtt

Enten du er hjemme eller på ferie er dette dagen for å gjøre en helomvending i menyplanleggingen. Det skal ikke mye til før du er en helt i heimen.

Å «speede» hele familien med søtsaker er heller ikke nødvendig. Pannekaker kan brukes som forrett, hovedrett og dessert. Lag gjerne en salt variant først, deretter en søt til dessert.

UTE ELLER INNE: Få retter skaper mer glede, kanskje særlig hos barn. Foto: NTB SCANPIX
UTE ELLER INNE: Få retter skaper mer glede, kanskje særlig hos barn. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Har du noen sterke dråper på lur kan pannekaka bli ukas gourmet-dessert før du vet ordet av.

Hvit mat før fasten

i motsetning til morsdago og farsdag, ble ikke pannekakedagen startet ut fra kommersielle interesser.

 SUNN: Pannekake med fetaost og oliven. Foto: NTB SCANPIX
 SUNN: Pannekake med fetaost og oliven. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Den er en kristen tradisjon som de siste årene har fått vind i seilene. Kanskje kjenner du tirsdag etter fastelavnssøndag som «feit-tirsdag»?

Artikkelen fortsetter under annonsen

I gamle dager var dette dagen man skulle spise den beste og feiteste maten i huset. Dagen etter startet fasten.

Flesk, mølje og rømmegrøt var typisk kost. Man skulle ha noe å tære på.

Men feittirsdag ble også kalt «hvit-tirsdag» eller pannekakedagen, fordi kosten bestod hovedsakelig av melkemat og melmat.

Mange hadde tømt skuffer og skap før fastetida. Det som var igjen var mel, egg, melk og smør.

Pancake Day

Pannekaker er «comfort food» og kosemat. Mat som vekker følelser. I hele dag vil du finne kjærlighetserklæringer til pannekaker på nettet

FEBRUARMAT Pannekaker er deilig vintermat med lange tradisjoner. Her dessertpannekake med ostekrem .
FOTO: JON HAUGE 
FEBRUARMAT Pannekaker er deilig vintermat med lange tradisjoner. Her dessertpannekake med ostekrem . FOTO: JON HAUGE  Vis mer

Pluss meningsytringer og oppskrifter fra alle verdenshjørner.Er det for eksempel greit å kjøpe ferdig pannekakemiks? Og hva er aller best å ha på pannekaka?

Ønsker du enda mer pannekakehistorie?

Les Daily Telegraphs ti ting du ikke visste om pannekaka.

Ettersom dette er den internasjonale pannekakedagen, er det ingenting i veien for å styre unna den heilnorske typen og gå for noe annet.

De franske pannekakene er løvtynne, de russiske er lubne, de amerikanske er solide og serveres gjerne med lønnesirup.

Les også:

Turmat - fem deilige retter på bålet

Ti enkle og gode middager med kjøttdeig