Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Matilda (22) falt om etter å ha inntatt energidrikke

Matilda endte på sykehus: - Aldri mer energidrikk

Med energidrikken i hånda segnet 22-åringen om og måtte hentes av ambulanse.

PÅ SYKEHUS: - Jeg ble skikkelig skremt, sier Matilda Hagström, som fikk et illebefinnende etter å ha drukket energidrikk og kaffe. Foto: Privat
PÅ SYKEHUS: - Jeg ble skikkelig skremt, sier Matilda Hagström, som fikk et illebefinnende etter å ha drukket energidrikk og kaffe. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble skikkelig skremt, forteller Matilda Hagström.

22-åringen fra svenske Gotland ble nylig funnet besvimt utenfor en bensinstasjon på hjemstedet, og sendt til sykehus. Der konkluderte legene med at årsaken til illebefinnendet var energidrikken hun hadde drukket i timene før hendelsen.

Det var nettstedet Hela Gotland og Expressen som først omtalte hendelsen. Hagström har godkjent at Dagbladet bruker hennes private bilder i omtalen av saken.

Selv husker hun lite av det som skjedde denne dagen i januar.

ALDRI MER: Matilda Hagström fra Gotland opplevde episoden som skremmende, og vil aldri mer drikke energidrikk. Foto: Privat
ALDRI MER: Matilda Hagström fra Gotland opplevde episoden som skremmende, og vil aldri mer drikke energidrikk. Foto: Privat Vis mer

- Jeg husker at jeg hadde energidrikken i hånda, før jeg bare falt sammen, forteller hun til Expressen noen dager etter episoden.

I løpet av dagen hadde hun til sammen drukket to og en halv boks med energidrikk og en kopp kaffe. Hun husker at hun inne på bensinstasjonen følte seg uvel. Hun kaldsvettet, og bestemte seg for å gå utenfor for å få litt luft.

Høy puls

Vel utenfor ringte mobilen hennes. Det var treneren hennes, og Hagström rakk akkurat å fortelle at hun trodde at hun holdt på å besvime, før det gikk i svart.

Treneren ringte Hagströms familie, og sa at noe måtte ha hendt henne. I mellomtida ble Hagström tatt hånd om av forbipasserende, som ringte etter hjelp. Hun kom til seg selv mens de ventet på ambulansen.

- Jeg forsto ingenting av det som foregikk, og kunne ikke huske at jeg hadde besvimt.

Legene målte blodtrykket hennes til 120/150.

- Hjertet raste, og jeg forsto ikke hva som skjedde med meg. Jeg ville bare hjem, men legene ville at pulsen min skulle roe seg før jeg fikk lov til å dra.

Nå sier Hagström at hun aldri mer vil drikke energidrikke.

- Nei! Aldri mer i hele mitt liv. Såpass alvorlig opplevde jeg situasjonen.

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier at Matilda Hagströms fysiske reaksjon er en kjent bivirkning etter å ha fått i seg store doser med koffein på kort tid.

- Mange mennesker har en overledning i hjertet som ved kraftig stimulering kan utløse en rask hjerteforstyrrelse. Mange av oss er disponerte for dette, men de fleste merker ikke noe.

- Hvor farlig er det?

- Historien til den svenske jenta forteller at dette kan ha drastiske konsekvenser. Slår hjertet veldig fort, mister det etter hvert pumpekraften, framholder Madsen.

Angst, uro og hjerteklapp

Den norske Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) offentliggjorde i begynnelsen av denne måneden resultatene av en risikovurdering av energidrikker og mulige helseeffekter på barn og unge. Vurderingen er gjort på oppdrag av Mattilsynet.

Vitenskapskomiteen konkluderte med at barn og unge som drikker energidrikker både kan få søvnproblemer, og oppleve angst, uro og hjerteklapp hvis de drikker mye, spesielt over kort tid. Litt av og til, derimot, er ikke forbundet med slike negative helseeffekter.

KOFFEIN: Fokuset må ligge på helsefarlig koffein, mer enn på energidrikk som sådan, mener Ellen Bruzell i Vitenskapskomiteen for mat og miljø. Foto: Sverre Chr. Jarild/VKM
KOFFEIN: Fokuset må ligge på helsefarlig koffein, mer enn på energidrikk som sådan, mener Ellen Bruzell i Vitenskapskomiteen for mat og miljø. Foto: Sverre Chr. Jarild/VKM Vis mer

Faglig leder av vurderingen og medlem i faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk i VKM, Ellen Bruzell, er ikke i tvil om at den svenske unge kvinnen hadde fått i seg for mye koffein.

- Det er en klar sammenheng mellom virkning av høyt koffeininntak og de symptomene den svenske kvinnen beskriver. Slike enkelthendelser der personer har blitt innlagt ved akuttavdelinger etter høyt inntak av koffein er også beskrevet i vitenskapelig litteratur, sier hun til Dagbladet.

Koffein i sjokolademelk

- Hvordan ser du på bevisstheten i befolkningen om helsefarene knyttet til inntak av energidrikker?

- Jeg er redd for at fokuset på helsefarer er for mye knyttet til energidrikk, og for lite til koffein. Eventuelle andre ingredienser i energidrikker kan variere i mengde og sammensetning, men én ingrediens er felles, og det er koffein, påpeker Bruzell.

Koffein finnes nemlig i flere mat- og drikkevarer enn man normalt forbinder stoffet med, som sjokolademelk og kosttilskudd.

- Så hvis vi er bekymret for at et barn drikker en liten boks (250 ml) energidrikk, bør vi være like bekymret når barnet drikker en halv liter sjokolademelk, mener Bruzell.

Hun gjør også oppmerksom på at det kan være nesten dobbelt så mye koffein i en kopp kaffe, som i en liten boks energidrikk.

- Så det gjelder å øke bevisstheten rundt hva som inneholder koffein, noe som også er viktig å tenke på for gravide og ammende.

- En tredels liten boks nok

- Hvilke signaler bør man være oppmerksom på i forbindelse med inntak av store mengder koffein?

- Hvis man får i seg så mye energidrikk eller koffein fra annen drikke eller mat at man merker at det påvirker søvnen, eller at man får hjerteklapp, føler uro eller blir skjelven, gjør man lurt i å redusere inntaket eller unngå koffein så langt det lar seg gjøre.

Bruzell opplyser at man skal være spesielt oppmerksom på barn og koffein.

- Det som kan være bekymringsfullt med energidrikk spesielt, er at de yngste aldersgruppene lett kan få i seg for mye. Det skal ikke så mye til, fordi barn har lavere kroppsvekt sammenliknet med voksne, og at man i motsetning til kaffe eller te, ikke får «en liten kopp energidrikk».

Det kan ifølge Bruzell være lurt å begrense mengden energidrikk til en tredels liten boks til barn som veier under 30 kilo, for å unngå mildere symptomer som innsovningsproblemer eller avbrutt søvn.

Vurderer koffeingrense

Madsen er enig med VKM i at det er koffeinet som er det store problemet:

- Det er det som Mathilda Hagström opplevde, en kjent bivirkning av å ha fått i seg store doser koffein, forteller Madsen til Dagbladet.

På oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet har Mattilsynet utredet konkrete tiltak for å forhindra at barn og unge får helseskader som følge av et høyt inntak av energidrikker.

Mattilsynet anbefaler innføring av en forskriftsfestet grense for hvor mye koffein energidrikker kan inneholde. Det anbefales at grensen skal være 32 mg koffein per 100 ml.

I tillegg anbefales tiltak for å øke kunnskapsnivået om koffein og energidrikker, overvåking av utviklingen i markedet, og av barn og unges inntak av energidrikker og andre koffeinholdige mat- og drikkevarer.

Rapporten med de nye anbefalingene ble før helgen overlevert eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!