Mat og musikk er lidenskap for bloggeren Lars A. Fredriksen

Matmannen: - Jeg har ingen regler

- Matbloggingen har gjort meg kresen, innrømmer Lars A. Fredriksen, som står bak bloggen Lars spiser.

MÅ LEGGE LOKK PÅ: - Hvem som leser bloggen? Mor og venninnene hennes, flirer Lars A. Fredriksen, fra matbloggen Lars spiser. Foto: Privat
MÅ LEGGE LOKK PÅ: - Hvem som leser bloggen? Mor og venninnene hennes, flirer Lars A. Fredriksen, fra matbloggen Lars spiser. Foto: PrivatVis mer

- Mitt forhold til mat er 100 prosent styrt av lyst og mage. Gleden ved å våkne til en ny dag med nye muligheter til å spise god mat er fantastisk, erklærer Lars A. Fredriksen (48).

LARS FERIERER: Bloggerens sommer har hittil inneholdt både norsk skjærgård og franske vingårder. Foto: Privat
LARS FERIERER: Bloggerens sommer har hittil inneholdt både norsk skjærgård og franske vingårder. Foto: Privat Vis mer

Matelskeren fra Skien står bak bloggen Lars spiser, der målet er å formidle enkle og gode oppskrifter med sesongens råvarer i hovedrollen.

- Jeg har ingen regler for hva jeg skal og ikke skal blogge om, men ideen er å inspirere folk til å lage mat selv. Mange forteller meg at de synes det er vanskelig å lage god mat hjemme.

Fredriksen har, ifølge ham selv, vokst opp i et hjem der mat ikke var så viktig. Mynten datt ned da han som 19-åring ble introdusert for gourmetmat av en god venn.

SJØMAT: Strandkrabbesuppe med reker. Bilde fra bloggen.
SJØMAT: Strandkrabbesuppe med reker. Bilde fra bloggen. Vis mer

- Da forsto jeg hvor mye nytelse og livsglede som ligger i god mat. Dessuten er et måltid et fantastisk påskudd for å samle folka mine. Det er rundt bordet de fine, vonde, nære og viktige samtalene i livet utspiller seg for meg.

Mat og musikk

Da han etter studiene flyttet hjem igjen til Skien, var restaurantutvalget lite, men råvaretilgangen god. Fredriksen begynte å eksperimentere i eget kjøkken. Og fant ut at han elsket matlaging.

FISKELYKKE: Far og datter sikrer kveldens råvarer. Foto: Privat
FISKELYKKE: Far og datter sikrer kveldens råvarer. Foto: Privat Vis mer

- I starten var bloggen ganske privat, men etterhvert har den blitt til en ren matblogg med oppskrifter og fortellinger om matopplevelser i inn- og utland.

- Hvem er leserne dine?

- Bortsett fra moren min og venninnene hennes, ha ha? Folk i 35 til 55-årsalderen, ofte fra gourmetklubber av forskjellige slag. Det ser jeg på mat- og menyspørsmålene jeg får.

Musikk er en annen av bloggerens lidenskaper. Han forteller at han ser en klar sammenheng mellom mat og musikk.

- Jeg driver litt med musikk, en arena der jeg i likhet med kokkeleringen får uttrykke meg, være kreativ og legge hjertet i det jeg presenterer. Er jeg heldig, får jeg applaus, både som sanger og kokk, svarer han beskjedent.

SCENEVANT: Lars A. Fredriksen har vært solist i Oslo Gospel Choir i en årrekke. Foto: Privat
SCENEVANT: Lars A. Fredriksen har vært solist i Oslo Gospel Choir i en årrekke. Foto: Privat Vis mer

Å si at han «driver litt med musikk» er nemlig en svak underdrivelse. Musikkonservatorium-halvstuderte Fredriksen har i en årrekke vært å finne bak solomikrofonen i Oslo Gospel Choir, og har ikke tall på hvor mange plateinnspillinger og konsertturneer han har vært med på.

GULLSTRUPER: Elisabeth Andreassen gratulerer Lars A. Fredriksen med seieren i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1998. Andreassen kom på andre plass. Foto: NTB Scanpix
GULLSTRUPER: Elisabeth Andreassen gratulerer Lars A. Fredriksen med seieren i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1998. Andreassen kom på andre plass. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mannen vant dessuten den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1998, med sangen «All I ever wanted was you» . Da han framførte sangen på norsk, «Alltid sommer», i finalen i Birmingham noen måneder senere, endte han på en hederlig åttende plass blant 25 deltakerland.

Kameraet alltid med

Bloggingen har forandret hans forhold til mat, forteller Fredriksen. Han har blitt modigere og mer allsidig i eget kjøkken, og mer kresen når han spiser andres mat på restaurant.

- En fin bieffekt av bloggingen har dessuten vært at jeg har utviklet en stor interesse for fotografering. Da jeg startet bloggingen var bildene så dårlige at jeg raskt skjønte at jeg måtte lære meg elementær fototeknikk. Dette har gitt meg et nytt blikk og en ny måte å se verden på. Nå går jeg ingen sted uten kamera.

GRILLGODT: Grillet piggvar med spisskål og hollandaise. Bilde fra bloggen.
GRILLGODT: Grillet piggvar med spisskål og hollandaise. Bilde fra bloggen. Vis mer

- Dine to barn, som du ofte bare omtaler som «museflettene», er sterkt til stede i ditt liv på sosiale medier. Hva slags forhold har de til mat?

- Jentene mine på 14 og 17 er begge glade i mat, og jeg tror nok det er snakk om stammen og de berømte eplene. Samtidig må jeg innrømme at jeg nok kunne vært flinkere til å inkludere dem i selve matlagingen. Det er en fare for at jeg liker meg best når jeg har full kontroll på kjøkkenet.

Fredriksen er begeistret for at fokuset på bærekraft og miljø blir stadig sterkere.

- Jeg er ingen from fanatiker, men tenker at vi alle kan bli flinkere til å bruke mer frukt og grønt, og la kjøtt og fisk få lov til å komplementere rettene vi spiser. Man må ikke ha 250 gram kjøtt for at et måltid skal være fantastisk.

SOMMERSUPPE: Rabarbrasuppe med jordbær med pisket mascarpone. Bilde fra bloggen.
SOMMERSUPPE: Rabarbrasuppe med jordbær med pisket mascarpone. Bilde fra bloggen. Vis mer

- Hvis du kunne få noen timer alene med en kokk på kjøkkenet, hvem vill du ha valgt?

- Tom Victor Gausdal. Han er en klassisk skolert kokk, som samtidig er involvert i alt nytt og spennende som skjer på matfronten. Jeg er sikker på at vi kunne hatt en hyggelig kjøkkenprat!

FULL KONTROLL: Matbloggeren liker seg best når han har full kontroll på kjøkkenet, men innrømmer at ting ikke alltid går helt etter planen. Foto: Privat
FULL KONTROLL: Matbloggeren liker seg best når han har full kontroll på kjøkkenet, men innrømmer at ting ikke alltid går helt etter planen. Foto: Privat Vis mer

På spørsmål om minneverdige tabber på kjøkkenet, nikker han og innrømmer glatt at:

- Mitt kjøkken er fullt av tabber. Den største tabben jeg kan gjøre som vert og kokk er å lage for lite mat til gjestene. Det har skjedd, og da har jeg nesten dødd av skam.