MATMINISTERENS KJØLESKAP: - Jeg er sunnmøring og har ingen eksklusive matvaner, sier statsråd Jon Georg Dale. Foto: Torbjørn Tandberg og privat
MATMINISTERENS KJØLESKAP: - Jeg er sunnmøring og har ingen eksklusive matvaner, sier statsråd Jon Georg Dale. Foto: Torbjørn Tandberg og privatVis mer

Ministere om matsvinn:

Matministeren elsker å lage mat, men én ting får han aldri lov til å lage hjemme

Regjeringen vil at vi skal kaste mindre mat. Vi tok en sniktitt inn i kjøleskapene til fire statsråder for å finne ut hva de selv gjør for å redusere matsvinn på hjemmebane.

(Dagbladet): - Lag lapskaus, oppfordrer landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp).

MATMINISTER: Jon Georg Dale Foto: Torbjørn Tandberg
MATMINISTER: Jon Georg Dale Foto: Torbjørn Tandberg Vis mer

Vi har ikke spurt ham om yndlingsretten hans, men om hvordan han unngår å kaste mat.

Dale er en av fem statsråder som sammen med 12 organisasjoner i juni skrev under på «Bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn». Partene i avtalen forplikter seg til å jobbe for å halvere matsvinn i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftmål.

LAPSKAUS: Matministeren anbefaler å lage lapskaus av mat som er i ferd med å ta kvelden i kjøleskapet.
LAPSKAUS: Matministeren anbefaler å lage lapskaus av mat som er i ferd med å ta kvelden i kjøleskapet. Vis mer

Jon Georg Dale antar at det som oftest kastes hjemme i hans egen tomannshusholdning er tørt brød, samt frukt og grønnsaker som har blitt liggende litt for lenge.

Fremskrittspartipolitikeren opplyser at det som regel er han som lager mat når både han og ektefellen er hjemme.

- Hun foretrekker at jeg ikke lager fisk, så det lager jeg når jeg er alene. Hun kan nok også styre seg for pasta kokt i kraft, slik jeg forsøkte meg på en gang. Jeg tenkte at kraft var godt, og at det kunne gi god smak til pastaen, men det ble ikke nevneverdig vellykket, avslører statsråden.

Betaler godt for det unike

Favorittmåltidet til matministeren er indrefilet av lam, men når han kommer hjem til Sunnmøre står den lokale varianten av potetball høyt oppe på ønskelisten.

Barndommen samme sted smaker mest av blodpølse og grøt, forteller han. Dette er mat som han ofte fikk hos bestemoren, som bodde rett i nærheten av barndomshjemmet.

Dale svarer benektende på om han har noen spesielt eksklusive matvaner.

- Nei, som sunnmøring har jeg ikke det, he he. Men jeg betaler gjerne når jeg finner noe unikt. De siste årene har jeg opplevd en drøss med god lokalmat, og det betaler jeg gjerne godt for.

Statsråden er stolt av den nye matsvinnavtalen.

- Kanskje kan våre erfaringer med bransjeavtalen bidra til å inspirere andre aktører i andre land til nye arbeidsmetoder, håper Dale.

Hans statsrådkollega, Bent Høie, i helsedepartementet har også et bevisst forhold til kasting av mat. Han anbefaler å lukte og smake på maten, for å finne ut om den fremdeles kan spises.

- Ikke kast maten bare fordi datoen sier at den er utgått, og husk at «best før»-datoen ikke nødvendigvis betyr det samme som «må ikke spises etter».

Reiser mye

Hjemme hos Høie er det kjøttpålegget som oftest ryker i avfallsbøtta.

- Når det går for lenge mellom hver gang vi spiser frokost hjemme, hender det at kjøttpålegget blir surt og uspiselig. Siden vi begge reiser mye, og det ofte skjer endringer i programmet i løpet av uken, handler vi som regel inn til middag samme dag som den skal spises. Slik unngår vi at maten blir liggende, forteller Høie.

TRAVEL: Bent Høies og ektemannen er mye på farten, noe kjøleskapet bærer preg av. Foto: Bent Stuedal / Privat
TRAVEL: Bent Høies og ektemannen er mye på farten, noe kjøleskapet bærer preg av. Foto: Bent Stuedal / Privat Vis mer

Han legger til at han og ektemannen bruker handleliste når de for eksempel skal være på hytta en helg, og slik har kontroll på hva de har i skapet.

God på restemat

Også klima- og miljøminister Vidar Helgesen mener mye er gjort ved å være målrettet med innkjøpene, og ved å ha et bevisst forhold til hva man har i skapet. Men også i miljøministerens fire personer store husholdning hender det at mat går i avfallsbøtta, innrømmer han. Som regel dreier det seg om dvask salat.

Smarte tips: Slik får du salaten til å holde seg frisk ekstra lenge

RESTER: Vidar Helgesen sverger til gode bokser for restemat både i kjøle- og fryseskap. Foto: Bjørn Stuedal / Privat
RESTER: Vidar Helgesen sverger til gode bokser for restemat både i kjøle- og fryseskap. Foto: Bjørn Stuedal / Privat Vis mer

Hva er det i boksene med rester som står i kjøleskapet hans?

- Rester etter måltider. Som regel får vi spist dem opp. Gode bokser er viktig, og i fryseren har vi enda flere, opplyser Helgesen.

Han understreker betydningen av den nye bransjeavtalen:

- Hvis matsvinn var et land, ville det vært den tredje største utslipperen av klimagasser i verden. Bare det brødet vi kaster i Norge hvert år, trenger korn fra et areal like stort som Nøtterøy. Matsvinn er sløsing med areal, naturmangfold og penger, påpeker Helgesen, som kaller samarbeidsavtalen for historisk og avtalens mål for hårete.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne legger vekt på å holde det ryddig i kjøleskapet, og å samle like produkter i grupper for bedre oversikt. Likevel er det ikke alltid lett å unngå at mat blir dårlig og må kastes:

- Hjemme hos oss kaster vi mest grønnsaker, melkeprodukter og egg, forteller hun.

ORDEN: Solveig Horne passer på å holde kjøleskapet ryddig og oversiktlig. Foto: Ilja C. Hendel / Privat
ORDEN: Solveig Horne passer på å holde kjøleskapet ryddig og oversiktlig. Foto: Ilja C. Hendel / Privat Vis mer

Horne påpeker at private, akkurat som offentlige virksomheter, må bidra dersom Norge skal lykkes med å redusere matsvinnet.

- En undersøkelse viste at 64 prosent av de spurte tror de kaster mindre enn de faktisk gjør, opplyser Horne, som håper stadig flere nordmenn vil få et mer bevisst forhold til problemstillingen.

Les mer:

Triksene som gjør at du får brukt opp brødet

Epleskrotter, potetskrell og tam cola: Sjekk den elleville restematen

Oppbevaring: Fem måter du ødelegger maten på