Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dagligvarenyheter

Matnyhetene vi gleder oss til

Fersk, ferdig, grønn, kjøtt-tung, sunn eller syndig. Her er noen godbiter fra høstens store matslipp.

SYNDIG GODT: Tines nye dessertyoghurt har smak av salt karamell.
SYNDIG GODT: Tines nye dessertyoghurt har smak av salt karamell. Vis mer

At norske forbrukere elsker frossenpizza er en dårlig skult hemmelighet, men vi spiser også stadig mer ferdigmat, viser en fersk undersøkelse av analysebyrået Nilsen, Måltidstrender 2019.

Vi velger også å kutte noe med på kjøtt og fisk når vi lager middagen selv. Undersøkelsen viser at vi handlet 2,3 prosent mindre kjøtt i 2018 sammenliknet med 2014, mens salget av rene fiskeprodukter har falt med hele 11,3 prosent i samme perioden.

– Denne utviklingen viser at vi velger i økende grad komplette måltider slik som ferdigretter og pizza. Produkter som krever mindre tid til tilberedning er etterspurte» sier Gunnar Portvik, kommunikasjonsansvarlig i Nielsen.

Det ser vi også i butikkhyllene. I disse dager er drøye tusen nye matvarer i eller på vei til en butikk nær deg.

Her er noen av dem vi er mest spent på.

Ferdigmat

Flere av de store matbutikkene og produsentene er kunder av Nielsen, så ikke overraskende er det mange som treffer midt i denne trenden. En av dem er ferdigmatprodusenten Fjordland som lanserer Fjordland Box, små ferdige retter som kan varmes i mikrobølgeovn. Denne kommer i fire varianter, supper og gryter, og vi er spesielt spent på å smake den gule kylling-curryen.

Coop utvider sin ferdigmatserie, og lanserer fem nye supper og gryter, fra lapskaus og tomatsuppe til tikka masala. Blant disse er en søtpotetsuppe, som også treffer rett i den grønne, kjøttfrie bølgen.

Orkla Foods har kuttet kjøttet i sin nye Grandiosa Mandagspizza. Navnet har den fått fra kjøttfri mandag-konseptet, og den skal gjøre det enklere å velge kjøttfritt. I motsatt ende av skalaen er Peppes Pizza som lanserte frossenpizza for første gang i vinter. Nå utvides serien med Peppes Farmer's Meat med store skiver av skinke og biter av bacon

Matnyhetene vi gleder oss til
Matnyhetene vi gleder oss til

NorgesGruppen utvider sin Eldorado middagsbase-serie, med en pose Tikka Masala. Her må du selv tilsette kylling eller annen kjøtt eller fisk, samt koke ris.

En annen gledelig nyhet fra NorgesGruppen er at Jacobs Utvalgte fiske- og viltkraft nå er tilbake i utvalgte butikker.

Prior kommer med mikrokylling. Ja, du leste riktig: Kyllingfileter som skal være ferdig til å spise på fire minutter i mikrobølgeovnen.

Pålegg

Nielsens undersøkelse viser også at salget av brød og pålegg faller. Salget av brød har falt med 7 prosent de siste fire åra, og da hovedsakelig i ferskt brød-kategorien. Er det lov å håpe at det er fordi vi har blitt flinkere til å ikke kaste så mye brød? I 2013 kastet vi 190 000 brød – hver dag.

Matnyhetene vi gleder oss til

Salget av søtt pålegg som HaPå og Nugatti faller også, mens kjøttpålegg og ost øker noe. Her finner vi også en annen spennende nyhet: Snøfrisk med smak av einebær fra Tine.

Majonesgiganten Mills har utviklet en plantebasert påleggsserie Plantego. Her er både nøttesmør og ulike kikertpålegg, blant annet med rødbeter og grillet paprika.

Matnyhetene vi gleder oss til

Vegetariske og veganske alternativer har kommet for å bli, og det blir stadig enklere å spise plantebasert. Coop utvider sin Vegetardag-serie med en vegansk majones. Passer også for dem med eggeallergi.

En nyhet som allerede har blitt en snakkis er Synnøves Fløtemys med smak av lakris. Dagbladet har fått hjelp av Skandinavias største gourmet-lakris produsent til å vurdere nyheten, og Johan Bülow trillet en firer på terningen.

Mellommåltider og yoghurt

MELLOMMÅLTID: Yogrøt kommer i to versjoner, naturell og med smak av mango-fersken og pekannøtter.
MELLOMMÅLTID: Yogrøt kommer i to versjoner, naturell og med smak av mango-fersken og pekannøtter. Vis mer

Omsetningen av mellommåltider og proteinbarer har mer enn firedoblet seg siden 2014, viser tall fra Nielsen.

– Nordmenns appetitt for mellommåltid er raskt voksende, og vi kjøper stadig mer cereal- og sportsbarer, kjølte ris- og kornbaserte mellommåltid og proteinpuddinger, sier Gunnar Portvik.

Nyvinningene står i kø. Både Synnøve og Q-meieriene lanserer i år kjøleskapsgrøt basert på yoghurt. YoGrøt fra Synnøve er, som navnet indikerer, en grøt laget på yoghurt, nærmere bestemt Synnøves greske yoghurt. Kjøleskapsgrøten har havre og chiafrø, og kan spises som frokost, lunsj eller på farten.

Matnyhetene vi gleder oss til

Den prisbelønte dessertyoghurten Nyt kommer nå med smak av salt karamell. Yoghurten har eksklusiv distribusjon i Coops butikker i ett år, slik lakrisyoghurten fra samme serie hadde i fjor. Lakrisyoghurten forsvinner ikke fra butikkene, men lanseres nå bredt.

Tines dessertmerke Piano kommer med flere søte nyheter for dem som liker det lettvint. Den ene er en ferdig pannacotta, som kan serveres som den er, rett fra kartongen – eller smeltes om og serveres i egne skåler. Så kan du selv velge om du vil fortelle at du har juksa litt.

Småbarnsforeldre i tidsklemma vil nok glede seg over nok et ferdig glasur-alternativ. Fra før har Betty Crocker og Toro et alternativ. Nå kommer lys sjokoladekrem som er klar til å piskes opp.

Snacks

Matnyhetene vi gleder oss til

Maarud Veggie straws er noe så sjeldent som en ny type snacksvariant. Tenk ostepop, bare uten ost, basert på poteter med smak av ulike grønnsaker. Snacksene er i forskjellige farger, alt ettersom hvilke grønnsak og smak de har.

Den nye snacksen er nok likevel ikke så sunn som den høres ut. Veggie straws inneholder 528 kcal og 31 g fett per 100 gram. Til sammenlikning inneholder vanlig ostepop 515 kcal og 31 g fett.

Vi har ikke tatt med godteri og sjokolade i denne oversikten. Det var litt vanskelig å velge – her gleder vi oss selvsagt til å smake på det aller, aller meste. En oversikt over de største nyhetene finner du her:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling