Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dagligvarebransjen:

Matpriser: - Dårlige nyheter for nordmenn

Næringsministeren vil snu utviklingen.

BEKYMRET: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen under fredagens frokostmøte om dagligvare. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BEKYMRET: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen under fredagens frokostmøte om dagligvare. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Et forbud mot prisdiskriminering vil ikke gi lavere priser, konkluderer en ekspertgruppe som har vurdert effekten av prisdiskriminering på oppdrag fra Finansdepartementet.

Arbeidsgruppas rapport kan du lese her.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen forteller at dagens rapport bare er en vurdering av ett av flere forslag som departementet vurderer.

- Vi har ikke diskutert arbeidsgruppas konklusjon i verken regjering eller regjeringspartiene ennå, og har heller ikke landet på hva vi skal mene om prisdiskriminering, sier Røe Isaksen til Dagbladet, og legger til:

- Om vi ikke går for dette forbudet, er ikke verktøykassa tom, vi har andre forslag vi vurderer.

Dårlig nytt

Til tross for at han ikke har noen klar handlingsplan ennå, er statsråden klokkeklar i sin oppfatning av dagens situasjon: - Etter alle solemerker er det ikke god nok konkurranse i dagligvaremarkedet.

At noe må gjøres er unntatt enhver tvil.

- Får vi den samme utviklingen i dagligvaremarkedet de neste ti åra som de foregående ti åra, er det dårlig nytt for norske forbrukere.

Her viser han spesielt til at det blir færre markante aktører. I dag er det tre store aktører som står for 99 prosent av markedet.

Som næringsminister, og dermed øverste politiske ansvarlige for dagligvaremarkedet, har han tatt flere grep for å bedre konkurransen, men han medgir at det kan ta tid før vi ser effekten.

- Det kanskje viktigste vi har gjort nå er at Konkurransetilsynet har fått i oppdrag å gå dypt inn i dagligvaremarkedet og analysere priser - og at vi har bevilget ekstra ressurser til å følge opp.

Konkurransetilsynet fikk 8,5 millioner kroner ekstra over årets statsbudsjett.

I løpet av våren kommer en ny stortingsmelding om dagligvaremarkedet.

- Der skal vi se på om det er behov for endring eller nye regelverk for lokaler, konkurranselov, forholdet mellom kjedene og distribusjon … og flere andre ting.

- Kan vi se fram til bedre konkurranse og laver priser i løpet av året?

- Norske forbrukere fortjener bedre konkurranse - men om det skjer i løpet av året er for tidlig å si.

- Til hinder for lavere priser

Trond Bentestuen, administrerende direktør i Rema 1000 er ikke enig i utvalgets konklusjon:

- Vi vet at norske forbrukere kunne fått enda lavere priser dersom vi får en bedre konkurransesituasjon i dagligvaremarkedet, skriver han i en e-post til Dagbladet.

- Utvalget peker på at dagens Konkurranselov er anvendelig, dette har også vært REMA 1000s vurdering av saken hele tiden.

Norgesgruppen, som ifølge Konkurransetilsynets står for mer enn 50 prosent av markedet har følgende kommentar:

- Vi synes at dette virker som å være en god rapport med fornuftige konklusjoner, noe særlig mer er det ikke å si nå, sier Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt i Norgesgruppen.

- Nå blir det selvfølgelig opp til næringsministeren hva han og regjeringen vil gjøre videre.

- Avventer Konkurransetilsynet

- Det er ingen overraskelser i denne rapporten og vi hadde heller ingen forventninger til at den ville bidra til å løse de ekstreme forskjellene, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop, til Dagbladet.

- Nå venter vi på å få avdekket om dominerende leverandører og Norgesgruppen faktisk har begått lovbrudd, slik Konkurransetilsynet har indikert, og hvilke tiltak myndighetene deretter iverksetter. Det haster med å få gjort noe. Vi er derfor glad for at Torbjørn Røe Isaksen leder an og stiller krav til Konkurransetilsynet. Nå må han bare fortsette å vise handlekraft i favør kundene.

- Vi er tilhenger av alle tiltak som styrker konkurransen og fører til lavere priser. Med bedre innkjøpsbetingelser til Coop garanterer vi at det blir billigere å handle mat i Norge, avslutter Friis.

Også Rema 1000 venter spent på innspill fra Konkurransetilsynet:

- Utvalgets konklusjoner understreker viktigheten av at Konkurransetilsynet nå går ut og forklarer hvordan loven skal forstås. Vi skal nå sette oss ned og gå grundig gjennom rapporten, sier Bentestuen.

Selv om departementets arbeidsgruppe ikke anbefaler et forbud mot prisdiskriminering i dagligvaresektoren har de ikke friskmeldt dagligvarebransjen.

- Dersom det forekommer konkurranseskadelig prisdiskriminering i dagligvaresektoren dekkes det av den generelle konkurranselovgivningen, skriver Næringsdepartementet i en pressemelding.