Mattilsynet: - Her har mye gått galt

Stengte Grünerløkka-restaurant på grunn av fare for liv og helse.

SKADEDYR I SØPLA: På en av Mattilsynets inspeksjoner ble det oppdaget en død rotte øverst i søppeldunken som står i bakgården hos restaurant Peri Peri. Foto: Mattilsynet
SKADEDYR I SØPLA: På en av Mattilsynets inspeksjoner ble det oppdaget en død rotte øverst i søppeldunken som står i bakgården hos restaurant Peri Peri. Foto: MattilsynetVis mer

Restauranten Peri Peri, også kjent som Piri Piri Chicken, som ligger nederst i Trondheimsveien på Grünerløkka måtte stenge dørene med umiddelbar virkning etter at Mattilsynet gjennomførte kontroll 23. juli i år.

Årsak: Mattilsynets inspektører fant blant annet sur lukt fra kjølerommet, fluer, fett og matrester på gulv, vegger og innretning.

Første august kontaktet daglig leder Mattilsynet for å gi beskjed om at stedet var vasket og ryddet, og om det var mulig å kunne gjenåpne. Dagen etter var Mattilsynet tilbake for å se om stedet var klart for gjenåpning.

- Det var mye som ikke var på stell for å si det slik. Det er veldig alvorlig når vi velger å ikke gjenåpne et sted, det er ikke ofte det skjer. Vi vurderte det slik i dette tilfellet at det ikke var trygt, sier han.

Først etter nok en ny inspeksjon 8. august ble det endelig klart at stedet fikk gjenåpne.

Helsefare

Rapporten til Mattilsynet viser at Piri Piri Chicken hadde latt hundre kilo frossen kylling bli oppbevart ved + 9 grader i over en uke. Saft hadde lekket ut av ut av emballasjen og inspektørene merket seg en sur lukt fra fra kjølerommet. Det ble også observert rotter i bakgården i restaurantens søppel, samtidig som døra ut til bakgården ble holdt åpen for å lufte. Dette har ifølge Mattilsynet blitt observert flere ganger ved tilsyn.

- Når vi velger å gjøre et vedtak om å stenge, så er det fordi det er fare for liv og helse. Man har da gjort mye galt, sier Håvard Johansen, fungerende seksjonssjef for Mattilsynet region Stor-Oslo, til Dagbladet.

Søppelrot

Selskapet som driver restauranten skal ha oppgitt at de har sagt opp avfallshåndteringen. Det var derfor også svært rotete og forsøplet i søppelområdet. En død rotte ble også funnet øverst i den ene søppeldunken.

Restauranten skal heller ikke ha noen avtale for å få fjernet frityroljen. Dette ble oppbevart i bøtter stablet i bakgården.

Det var også mangler på rutiner for nedkjøling, kjølekjede og rutine for å hindre forurensningsfare, står det i rapporten fra Mattilsynet.

SVÆRT ROTETE: Restauranten skal ha sagt opp avfallshåndteringen, og stått for fjerning av søppel selv. Slik så det ut da Mattilsynet kom på inspeksjon. Foto: Mattilsynet
SVÆRT ROTETE: Restauranten skal ha sagt opp avfallshåndteringen, og stått for fjerning av søppel selv. Slik så det ut da Mattilsynet kom på inspeksjon. Foto: Mattilsynet Vis mer

Flere advarsler

Allerede i slutten av november i fjor var Mattilsynet på inspeksjon i restauranten, og det ble da påvist brudd på regelverket. Kontrollen i juli ble derfor gjennomført for å følge opp tidligere feil og mangler.

- Vi avdekket alvorlige brudd på regelverket og bruker derfor strengere virkemidler for å sikre servering av trygg mat. Vi fatter derfor et vedtak om stenging av hele virksomheten, står det i rapporten fra 23. juli.

Mattilsynet kom med en rekke krav til hva som måtte rettes for at stedet igjen skulle kunne åpnes.

Det var pålegg om at all mat som var blitt behandlet under uhygieniske forhold måtte kastes, grundig vask, montering av netting i døra som fører fra kjøkkenet og ut i bakgården og umiddelbare tiltak for håndtering av søppel for å hindre skadedyr.

Mattilsynet konkluderte ved inspeksjonen 2. august at det fortsatt var en helsefare, slik at vedtaket om stenging ikke kunne oppheves.

Gjenåpnet

Men, fra torsdag av har Mattilsynet gitt tillatelse til at stedet kan gjenåpne.

I den siste rapporten heter det at lokalet var vasket ned, men at det fortsatt ble observert noen urenheter enkelte steder. Eierne opplyser at de skal vaske lokalet selv før åpning. All kylling var også påvist destruert.

Det ble fortsatt også observert noen fluer i lokalet. men det skal nå være innført tiltak mot fluene av et skadedyrfirma, ifølge eierne.

På tross av gjentatte forsøk over flere dager har Dagbladet ikke lykkes i å komme i kontakt med ledelsen av PiriPiri.