Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Corona-smitte:

Mattilsynet: - Trygt å spise mat fra Italia

Myndighetenes råd er klart: Du kan trygt spise frukt og grønt, men som alltid: skyll det godt.

TRYGT: Det er ingen ting som tyder på at corona-viruset smitter gjennom mat, ifølge Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB ScanpixS
TRYGT: Det er ingen ting som tyder på at corona-viruset smitter gjennom mat, ifølge Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB ScanpixS Vis mer

Ifølge Folkehelseinstituttet er det så langt ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann.

GOD HYGIENE: Karina Kaupang oppfordrer til god håndhygiene, samt skylle frukt og grønt godt. Foto: Mattilsynet
GOD HYGIENE: Karina Kaupang oppfordrer til god håndhygiene, samt skylle frukt og grønt godt. Foto: Mattilsynet Vis mer

Er det noe mat man bør styre unna i butikken? Hva med ferskvare fra Italia, et av landene med mye coronasmitte? Er det greit å spise frukt og grønt fra Italia?

- Ja, det er trygt ettersom det så langt er ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat, men ved at virus overføres ved dråpesmitte fra luftveiene hos en syk person, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet, til Dagbladet.

Hun påpeker viktigheten av å skylle frukt og grønt godt før du spiser det, og ikke minst god håndhygiene.

Det samme gjelder for plukkvarer som smågodt og frukt og grønt som selges i løsvekt.

- Det er så langt ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat. Frambud av uemballerte varer som frukt, bakervarer og smågodt, skal alltid skje på en hygienisk måte og butikkpersonell skal ha oppsyn med varene.

Utfra dagens situasjon anbefaler Mattilsynet butikkene til å styrke renhold for f.eks. smågodt-spader og hyppig berørte kontaktpunkter, håndtak og så videre.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Vodka ikke sterkt nok

En vanlig måte å rense frukt og grønt litt ekstra på er å gi dem et eddikbad. Dette skal være mer enn godt nok, ifølge Mattilsynets anbefalinger.

For dem som har vurdert å «rense» med sprit i stedet for antibac, er dette ikke nødvendigvis en god idé.

Oppskrifter på hjemmelaget antibac av vodka som har florert på internett, fikk vodkaprodusenten Tito til å rykke ut med en advarsel, melder NTB:

- Ifølge CDC (amerikanske helsemyndigheter) må håndsprit inneholde minst 60 prosent alkohol. Vår vodka er på 40 prosent og oppfyller derfor ikke den nåværende retningslinjen fra CDC, skriver destilleriet.

Hele Norges coronakart