Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Maten du ikke skal handle i Sverige

Mattilsynet advarer: - Ikke kjøp potetene

Mange nordmenn på handletur putter noen kilo «potatis» i posen, og blir lovbrytere uten å vite det.

LA LIGGE: Mange plukker med seg en kilo poteter på svensketuren uten å vite at de gjør noe ulovlig. Foto: Dagbladet
LA LIGGE: Mange plukker med seg en kilo poteter på svensketuren uten å vite at de gjør noe ulovlig. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du blant de mange tusen nordmennene som innimellom tar deg en tur over grensa for å handle mat? Følg med her!

Blir du stoppet i stikkprøvekontroll av Tollvesenet, og betjentene oppdager svenske poteter i handleposen din, sitter du i saksa.

TAR BESLAG: Tollerne vil beslaglegge poteter som oppdages i handleposen ved tollkontroll, opplyser Wenche Fredriksen i Tollvesenet på Svinesund. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
TAR BESLAG: Tollerne vil beslaglegge poteter som oppdages i handleposen ved tollkontroll, opplyser Wenche Fredriksen i Tollvesenet på Svinesund. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer

- Det er nok mange som ikke er klar over at det er forbudt for privatpersoner å innføre utenlandske poteter over grensa til Norge, sier Wenche Fredriksen, kontorsjef i Tollregion Øst-Norge.

Vil man innføre poteter, må man ha spesialtillatelse, opplyser hun.

- Hvis vi stopper og kontrollerer biler, og de har med poteter, forholder vi oss til regelverket.

- Hvordan reagerer dere?

- Det kommer an på mengden de har med seg, hva slags reaksjonsform de får. Er det en liten mengde, konfiskerer vi dem. Deretter blir potetene destruert.

Dreier det seg om større mengder poteter, ilegges det bot, forteller Fredriksen.

- Kan du si noe om hvor ofte dere beslaglegger poteter på grensa?

- Jeg har ikke noe statistikk over hvor ofte vi beslaglegger poteter, men dersom man har det med seg og blir kontrollert, så mister man potetene, svarer hun, og legger til at hun har inntrykk av at mange ikke er klar over dette importforbudet.

SMITTSOM? Utenlandske poteter kan føre med seg smittestoffer, som kan utgjøre en risiko for norsk matproduksjon. Foto: Shutterstock
SMITTSOM? Utenlandske poteter kan føre med seg smittestoffer, som kan utgjøre en risiko for norsk matproduksjon. Foto: Shutterstock Vis mer

Kan få alvorlige konsekvenser

- Hvorfor er det forbudt å kjøpe med seg poteter på handleturen over grensen, Katri Laubo, spesialinspektør, seksjon planter, fôr og innsatsvarer Mattilsynet, Region Stor-Oslo, Avdeling Østfold og Follo?

- Poteten er en kulturplante som kan bli utsatt for spesielt mange sykdommer. Det er hensynet til spredning av skadegjørere på potet som er hovedårsaken til at det er strenge regler for import av poteter og omsetning av settepoteter, svarer eksperten.

STRENG KONTROLL: - Mattilsynet bruker mye ressurser på å overvåke og kontrollere import og norsk produksjon av poteter, sier spesialinspektør Katri Laubo. Foto: Privat
STRENG KONTROLL: - Mattilsynet bruker mye ressurser på å overvåke og kontrollere import og norsk produksjon av poteter, sier spesialinspektør Katri Laubo. Foto: Privat Vis mer

Matpoteter som innføres til Norge skal følges av et plantesunnhetssertifikat, som dokumenterer at potetene er fri for alvorlige skadegjørere. Uten et slikt sertifikat sier reglene at det ikke er lov å ta med seg matpoteter fra utlandet.

- Hva slags konsekvenser for norsk natur og matproduksjon kan potetimport av denne typen i verste fall ha?

- Poteter som ikke er kontrollerte og sertifiserte etter regelverket kan føre med seg ørsmå organismer, som kan gjøre stor skade i kjøkkenhagen. Ekstra alvorlig er det om smitten overføres til jordbruksarealer og kommersiell potetproduksjon.

Så langt har vi i Norge unngått å få inn flere av smittestoffene som mange andre land sliter med, forteller Laubo.

- Noen av disse skadegjørerne er svært vanskelige å utrydde, og vil ofte kreve utstrakt bruk av plantevernmidler.

Hun påpeker at det norske systemet med sertifisert produksjon, strengt regelverk for import, og høy bevissthet omkring smittefare, er viktige forutsetninger for at vi kan opprettholde dagens status her i landet. Samtidig fører dette til en begrenset bruk av plantevernmidler.

Angriper røttene på poteten

- Kjenner du til at utenlandske poteter har spredd virus i Norge?

- Vi ser at økt handel også fører med seg nye trusler og økt risiko for å få inn nye skadegjørere som kan ødelegge eller være farlig for norsk matproduksjon. Et eksempel på en skadegjører som har fått store konsekvenser i norsk potetproduksjon er «potetcystenematode», som ble innført i 1950-tallet med poteter fra Sør-Amerika, sier Laubo.

Det dreier seg om mikroskopiske rundormer, som lever i jorda og angriper røttene til poteten, og som kan føre til store avlingstap. Skadegjøreren kan overleve flere tiår i jorda, og eiendommer som har vært rammet har blitt pålagt restriksjoner i forhold til dyrking og drift.

BEGRENSET MENGDE: 5 potteplanter og 25 stk. avskårne blomster er maksgrensen for hvor mye du som privatperson kan ta med deg inn i landet av denne typen varer. Foto: Shutterstock
BEGRENSET MENGDE: 5 potteplanter og 25 stk. avskårne blomster er maksgrensen for hvor mye du som privatperson kan ta med deg inn i landet av denne typen varer. Foto: Shutterstock Vis mer

Et eksempel på en nyere trussel er ifølge Laubo skadegjøreren «Potato Spindle Tuber Viroid» (PSTVd).

Den spres med potet og prydplanter, for eksempel den populære petuniaen, og kan angripe og føre til betydelig avlingstap i potet- og tomatproduksjon. Viroidet er til nå ikke påvist i tomat- eller potetproduksjon i Norge.

- Fordi det er forbudt å importere settepoteter til Norge er vi godt beskyttet mot å få inn viroidet med infiserte settepoteter. Det er også derfor det er viktig at folk er bevisst på risikoen knyttet til å ta med seg poteter generelt fra utlandet, uttaler Laubo, som understreker at ingen av disse planteskadegjørerne er farlige for mennesker.

Kjenner ikke reglene

Laubo mener det er opp til hver enkelt å sette seg inn i reglene for hva de kan ta med seg over grensa:

- Det er ikke forbudt å selge matpoteter i Sverige. Og det er hver enkelt sitt ansvar å kjenne til hva, og hvor mye, man kan ta med seg fra utlandet.

- Er det andre regler for import som ofte brytes av nordmenn på handletur i Sverige, som kan skyldes manglende kunnskaper om eksisterende regler?

- Vi har sett det ved noen stikkprøvekontroller ved tollen at det ikke er kjent for alle at det heller ikke er lov å ta med uteplanter, som busker, trær, stauder og sommerblomster. Også disse skal ha et sunnhetssertifikat når de tas med fra utlandet.

I likhet med hva som er tilfelle for poteter, kan ifølge Laubo også busker og blomster ha med seg alvorlige planteskadegjørere, dersom de ikke har blitt kontrollert av plantehelsemyndighetene i landet de kommer fra. Reglene gjelder også for planter kjøpt på Internett.

- Vi ønsker å nå ut med informasjon om dette til folk flest. Vi er klar over at dette kan være noe som nordmenn ikke tenker over ved en handletur over grensen, sier Laubo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!