Testet ris og risprodukter

Mattilsynet: Advarer barn mot å spise riskaker etter egne undersøkelser

Riskaker er er neimat for små barn.

IKKE SPIS: Mattilsynet advarer barn mot konsekvensene av å spise riskaker. Foto: NTB Scanpix
IKKE SPIS: Mattilsynet advarer barn mot konsekvensene av å spise riskaker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mattilsynet har analysert innholdet av arsen, tungmetaller og næringsstoffer i 29 risprodukter. Dette er produkter som risdrikk, ulike varianter av ris, risgrøt, barnegrøt, riskaker, frokostblanding og glutenfri produkter basert på ris.

I dag ble det kjent at samtlige produkter viser lave nivåer av uorganisk arsen, bly, kadmium og kvikksølv. Men Mattilsynet har en advarsel om at små barn bør avstå fra risdrikker og riskaker. Grunnen til advarselen er det helsefarlige grunnstoffet arsen, som finnes naturlig i risplanten.

Allerede i 2016 advarte Mattilsynet barn mot å spise riskaker. Disse advarslene var basert på andre lands analyser, blant annet Livsmedelsverket. Nå er det for første gang gjort egne analyser av også riskaker i Norge.

- Undersøkelsene våre viser at riskakene inneholder høyere nivåer av arsen enn vanlig ris. For høyt inntak av dette grunnstoffet kan føre til økt risiko for kreft i lungene eller i urinblæra. Ettersom barn spiser mer i forhold til lav kroppsvekt, advarer vi alle små barn mot å spise disse, sier seniorrådgiver Julie Håland. Et tilleggsmoment er også at riskakene ikke inneholder noen viktige næringsstoffer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer