Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Uenige om kreftfare ved inntak av rå sjampinjong:

Mattilsynet advarer: Ikke spis sjampinjong rå

Anbefaler at all sopp varmebehandles, men møter motstand.

RÅVARE: Sjampinjong er en flott råvare, men kan den spises rå? Nei, sier Mattilsynet. Har du spist litt rå sopp, kan du trøste deg med at det i flere land er tradisjon for å spise både sjampinjong og steinsopp rå. Foto: NTB Scanpix
RÅVARE: Sjampinjong er en flott råvare, men kan den spises rå? Nei, sier Mattilsynet. Har du spist litt rå sopp, kan du trøste deg med at det i flere land er tradisjon for å spise både sjampinjong og steinsopp rå. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjampinjong dyrkes over hele verden og er den mest brukte av alle sopper. Hvordan vi skal behandle den, er det delte meninger om.

SOPP: Sjampinjong er den mest brukte av alle sopper.  Flott mat, bare den varmebehandles, mener Mattilsynet. Foto: Mette Møller
SOPP: Sjampinjong er den mest brukte av alle sopper.  Flott mat, bare den varmebehandles, mener Mattilsynet. Foto: Mette Møller Vis mer

Er du blant dem som blander rå sjampinjong i salaten, er du ikke alene.

Hadde du fått Mattilsynet på besøk, ville du ikke fått applaus.

- Sjampinjong bør ikke spises rå, sier Marie Louise Wiborg, seksjonssjef i seksjon fremmedstoffer og EØS

- I likhet med annen sopp bør sjampinjongen varmebehandles godt før den spises.

Stek eller kok

Mattilsynet anbefaler på sine hjemmesider å steke eller koke sjampinjongen. Rådet gis på bakgrunn av at rå sjampinjong inneholder fenylhydrazinforbindelser

- Foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftfremkallende. Det meste av fenylhydrazinforbindelsene fjernes under god varmebehandling, sier Wiborg.

Selv om kreftrisikoen er liten, har Mattilsynet altså valgt å vurdere rå sjampinjong som ikke tilrådelig å spise.

«Det er mer sannsynlig å bli overkjørt i trafikken enn å dø av kreft på grunn av rå sjampinjong.» Brynjulf Barextein, lege
TA DET MED RO: Å steke, koke eller bake sjampinjong er fint, men tro ikke at du blir syk om du skulle komme til å spise den rå, beroliger lege 
TA DET MED RO: Å steke, koke eller bake sjampinjong er fint, men tro ikke at du blir syk om du skulle komme til å spise den rå, beroliger lege  Vis mer

Mattilsynet «friskmelder» hermetiske sjampinjonger. Sjampinjonger på boks kan spises som de er, men tilsynet advarer mot å bruke laken til kraft.

Vil nyansere

Fastlege og faglig ansvarlig lege i Lommelegen.no, Brynjulf Barextein ønsker å nyansere.

- Jeg vil ikke påstå at store mengder rå sjampinjong er bra for deg, men jeg vil heller ikke si at det er veldig farlig. Du får ikke kreft av å spise rå sjampinjong noen få ganger. Farlighet og giftighet er relative begreper, sier han.

Han mener det er mange andre ting vi burde være mer bekymret over.

- Det er mer sannsynlig å bli overkjørt i trafikken enn å dø av kreft på grunn av rå sjampinjong.

- Avskriver du forskningen som viser at rå sjampinjong innebærer kreftfare?

- Jeg avskriver ikke forskningsresultatene og respekterer Mattilsynets linje. Samtidig ønsker jeg å berolige folk. Sporadisk inntak av rå sopp må ikke føre til kreftangst hos de som har gjort det. Alt avhenger av mengde og hyppighet. Du kan dø av for mye havregryn og vann også.

Mattilsynet mener at advarselen ikke er overdrevet.

- Nei, sier seksjonssjef Wiborg.

- Når foreløpige undersøkelser tyder på at fenylhydrazinforbindelser kan være kreftfremkallende, mener vi det er tryggest å varmebehandle sjampinjong.

Soppkontrollør og soppsakkyndig Tommy Østhagen sier til Dagbladet at man i utgangspunktet anbefaler å varmebehandle all sopp, men at man i flere land, blant annet Italia, spiser rå sjampinjong og rå steinsopp og at man i Øst-Europa har tradisjon for å spise matsoppen keiserfluesopp rå. Han kjenner ikke til at man i disse landene har gått ut med kreft-advarsel.

- Det finnes mange rare stoffer i sopp, sier Tor Erik Brandrud, forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Han har forståelse for Mattilsynets føre-var-prinsipp.

- Man vet at sopp i store mengder over kort tid kan har skadelige effekter. Spiser man soppen rå er terskelen lavere for å bli syk, sier han.

Brandrud minner om at sopp er tungt fordøyelig.

- Rå sopp har så mye fiber at det blir omtrent som å spise rekeskall, sier han.

Tok vekk oppskrifter

Opplysningskontoret for frukt og grønt hadde i flere år oppskrifter med rå sjampinjong på sine hjemmesider. De ble tatt bort.

- Etter at Mattilsynet kom med anbefalinger om å varmebehandle sjampinjong endret vi vår informasjon, forteller matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen.

Ifølge Gulbrandsen passer sopp generelt dårlig sammen med det moderne kjøkkenet, der maten bare så vidt sneies nedom en wokgryte.

- Mange sopper er tungt fordøyelig og må ha lengre koke - eller steketid enn det de får i en wokpanne. Dett gjelder også sjampinjong, sier hun.

Kalorifattig mat

Om du liker sjampinjong og vil være på den sikre siden, er det bare å varmebehandle den.

Og spise med god samvittighet.

I likhet med squash, tomat, agurk og stangselleri, har sjampinjong masse gode stoffer, som kalium og kostfiber,

Den står også på lista over grønnsaker som metter lenge uten fare for at du legger på deg.

Beskytter også mot kreft

Det finnes faktisk også kreftbeskyttende stoffer i sjampinjongen.

Stoffet er en antioksidant med det klingende navnet «ergotionein», ofte forkortet til« ergo».

Det har fått økende oppmerksomhet de siste årene, blant annet av professor i matvitenskap Robert Beelman ved Penn State University i USA. han betegner det som en så betydelig antioksydant med så gode beskyttende egenskaper at den fortjener betegnelsen vitamin.

Merk: Vi gjør oppmerksom på at Lommelegen.no er eid av Aller, som også eier Dagbladet.

Hele Norges coronakart