Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

For å unngå magesyke og kvalme er det noen grønnsaker du aldri bør spise rå

Mattilsynet advarer mot å spise rå sopp og sukkererter

Importerte grønnsaker bør varmebehandles

RÅBRA KOKT: Rå sukkererter er godt å servere som snacks, men er det så lurt å spis dem rå? Matvarer vil nå advare forbrukerne. Foto: Dagbladet
RÅBRA KOKT: Rå sukkererter er godt å servere som snacks, men er det så lurt å spis dem rå? Matvarer vil nå advare forbrukerne. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet har registrert et økende antall sykdomsutbrudd forårsaket av ulike importerte grønnsaker, som blant annet sukkererter, ulike salater, friske krydderurter, spirer og fryste bær.

- Vær spesielt oppmerksom på spiseklare salatgrønnsaker og krydderurter som er importert fra varmere land, sier seniorrådgiver Marit Lilleby Kvarme i Mattilsynet.

Kvarme påpeker at frisk frukt og grønt, spesielt det som vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Derfor bør du alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig. Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises.

Hun får støtte fra flere hold, blant annet grønnsaksimportøren Bama:

Pia Gulbrandsen,direktør kommunikasjon og samfunnskontakt hos Bama, sier at noen importerte produkter bør varmebehandles, f.eks. sukkererter. Foto: Bama
Pia Gulbrandsen,direktør kommunikasjon og samfunnskontakt hos Bama, sier at noen importerte produkter bør varmebehandles, f.eks. sukkererter. Foto: Bama Vis mer

- Importerte produkter som tradisjonelt varmebehandles i avsenderlandene, som for eksempel minimais, sukkererter og asparges, bør varmebehandles før det spises, forteller direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Pia Gulbrandsen i Bama.

Kan sukkererter spises rå?

Pakkene med sukkererter som selges i norske butikker er ofte produsert i varme land, for eksempel Kenya. Til forskjell fra Norge, så varmebehandles sukkererter ofte der, mens vi her hjemme gjerne spiser sukkererter som snacks og i salat.

«Unngå å bruke rå sjampinjong og annen rå sopp i salat.» Mattilsynet
Norske sukkererter selges i små poser som snacks og kan i følge produsentene spises rett fra posen. Foto: Aase DotterudP
Norske sukkererter selges i små poser som snacks og kan i følge produsentene spises rett fra posen. Foto: Aase DotterudP Vis mer

Vil du ha knasende, sprø sukkererter i salaten, råder Mattilsynet deg til å dem et raskt oppkokt - og så avkjøle dem i kaldt vann.

Legg grønnsakene eddikvann

Et annet triks Mattilsynet anbefaler er å legge bladgrønnsaker og krydderurter i eddikvann:

Bruk 0,6 dl av 35 % eddikessens til 1 liter lunkent vann fra springen. La bladene ligge i vannbad i 10–15 minutter. Skyll deretter grønnsakene godt med rent, kaldt vann for å fjerne eddiksmaken.

NB! 35 % eddikessens er sterkt etsende og kan gi alvorlige forgiftninger, se Giftinformasjonen. Eddikessens skal oppbevares utilgjengelig for barn.

De fleste levende bakterier vil reduseres i antall under en slik behandling. Eddikbad kan også benyttes til andre risikoprodukter som for eksempel spirer.

- Dette er de siste anbefalingene fra Mattilsynet, forteller seniorrådgiver Kvarme.

Trygt å spise norske grønnsaker

- Det er trygt å spise norske bær, frukt og grønnsaker, men det kan være lurt å skylle dem i vann, sier Gulbrandsen i Bama.

- Vi følger anbefalingene om matsikkerhet som kommer fra Mattilsynet.

Gulbrandsen forteller at det er ingen klare anbefalinger når det gjelder å skylle norske sukkererter og Bama har heller ikke fått tilbakemeldinger om at noen har blitt syke av å spise norske sukkererter.

- For dem som er spesielt engstelige kan sukkerertene varmebehandles eller skylles godt.

Produktspesialist Merete Rørvik i Coop forteller at det er få land i verden som spiser sukkererter rå.

- Som en gyllen regel er det alltid lurt på skylle grønnsakene og særlig hvis man skal gi dem til barn, sier Rørvik.

Det er en god regel å alltid skylle grønnsaker før bruk sier produktspesialist i Coop, Merete Rørvik. Foto: Privat
Det er en god regel å alltid skylle grønnsaker før bruk sier produktspesialist i Coop, Merete Rørvik. Foto: Privat Vis mer

Bama merker pakkene med tips om at sukkerertene bør skylles eller forvelles, mens Coop sier ingen ting om håndtering av produktet på sine pakninger.

- Men vi kommer med ny emballasje hvor vi anbefaler at sukkerertene skylles før bruk, forteller Rørvik.

Er det trygt å spise spirer?

Produksjon av spirer foregår gjerne ved høy fuktighet kombinert med høy temperatur, noe som gir spesielt gunstige vekstvilkår for eventuelle bakterier som finnes på frøene. Dersom bakteriene er sykdomsframkallende, vil konsum av slike spirer kunne gi alvorlig sykdom hos mennesker.

Frø som skal benyttes til spireproduksjon må derfor være av god hygienisk kvalitet. Dette gjelder også frø som frembys for hjemmespiring.

Bønnespirer kan spises rå eller varmebehandlet – husk bare å skylle dem i vann! Foto:John T.Pedersen / Dagbladet
Bønnespirer kan spises rå eller varmebehandlet – husk bare å skylle dem i vann! Foto:John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Bønnespirer kan i likhet med sukkererter gis et hurtig oppkok - og likevel beholde en sprø konsistens.

Strenge produksjonsregler

For å forebygge sykdomstilfeller forårsaket av spirer er det fastsatt hygienekrav for produksjon, omsetning og import av spirer og frø beregnet til spireproduksjon. Gulbrandsen i Bama forteller at innkjøp skjer hos store produsenter som dyrker under strenge og kontrollerte forhold.

Rørvik forteller at innkjøp av spirer i Coop systemet også der skjer etter svært strenge regler og det blir hele tiden tatt prøver for å sjekke at spirene trygt kan spises rå.

Dårlig håndhygiene hos dem som høster og håndterer frukt og grønnsaker kan også bidra til smitte.

Ikke spis rå sopp

Noen matsopper kan gi ubehag eller forgiftning i rå tilstand eller dersom de er for lite stekt eller kokt. Årsaken er at sopp kan inneholde skadelige, naturlige giftstoffer.

Ikke bruk rå sjampinjong eller annen sopp i salater. Foto: Mette Møller / Dagbladet
Ikke bruk rå sjampinjong eller annen sopp i salater. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer

Mangel på kunnskap og feilaktig tilberedning er en vanlig årsak til magetrøbbel etter å ha spist sopp.

Mange sopparter er tungt fordøyelig og må ha lengre koke og steketid. Når du skal forvelle sopp, legges den i kaldt vann og får koke i minst 10 minutter. Kokevannet skal alltid kastes.

- Sjampinjong bør ikke spises rå, fortalte Marie Louise Wiborg, seksjonssjef i seksjon fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet til Dagbladet for et år siden.

- I likhet med annen sopp bør sjampinjongen varmebehandles godt før den spises.

- Dette skyldes at soppen inneholder fenylhydrazinforbindelser og foreløpige undersøkelser tyder på at disse kan være kreftframkallende. Det meste av fenylhydrazinforbindelsene fjernes under god varmebehandling, ifølge Wiborg.

- Aldri smakt noe som dette før

Bruker du hermetiske sjampinjonger i matretter, bør du ikke bruke laken i sjampinjongboksen til kraft. Hell av laken før bruk.

Hvilke sopparter som må varmebehandles godt eller forvelles framgår i soppbøkene. Det er en del som bare er spiselig etter forvelling. Sjekke dette i en soppbok av ny dato.

Aubergine må varmebehandles

Den mørk lilla frukten kjenner vi fra grekernes «nasjonalrett», moussaka, og i franskmennenes ratatouille. Aubergine er faktisk en frukt som er i slekt med potet, tomat og paprika.

Ikke bruk auberginer rå i salat, sier matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: OFG
Ikke bruk auberginer rå i salat, sier matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: OFG Vis mer

Den mørkelilla frukten, som også kan være hvit eller grønn i fargen, er ikke egnet til å spise rå. Det er fordi steinene i det hvite, nesten svampaktige kjøttet er litt bitre på smak. Derfor må auberginer spises varmebehandlet.

For å oppnå den beste smaken bør du salte auberginen en stund før tilberedning, sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

– Saltet fjerner den bitre smaken og trekker ut overflødig væske, også den bitre væsken fra frøene. Når du har skåret opp auberginen på tvers eller langs, legges bitene på et fat. Dryss over salt og drypp over noen dråper sitronsaft og la auberginen ligge slik til du ser væske samle seg på overflaten. Dette tar 15–20 minutter. Skyll av og tørk. Nå er auberginen klar til bruk.

Aubergine kan du ikke spise rå og den bør ligge med salt og litt sitronvann før tilberedning. Foto: Dagbladet
Aubergine kan du ikke spise rå og den bør ligge med salt og litt sitronvann før tilberedning. Foto: Dagbladet Vis mer

Hvorfor spiser vi ikke rå poteter?

Poteter og rotgrønnsaker vokser på samme måte under jorda. Det er helt normalt å spise grønnsaker som gulrot, kål og kålrot rå, men nesten ingen spiser rå poteter.

Næringen i en potet er lagret som stivelse. Stivelse finnes i alle planter. Rå potetstivelse er lagret på en måte som gjør den veldig tungt fordøyelig. Magesyren biter ikke på denne stivelsen, men bakteriene i tarmen spiser den mer enn gjerne. Derfor vil en få mye luft i magen av å spise en rå potet. Det smaker heller ikke spesielt godt, rå poteter inneholder smaksstoffer som får munnen til å kjennes tørr ut.

Poteter må alltid varmebehandles. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Poteter må alltid varmebehandles. Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker Vis mer

Søtpotet spises heller ikke rå, den kokes, bakes eller stekes. Selv om søtpotet inneholder mindre ufordøyelige stivelse enn vanlig potet, må den også varmebehandles.

Når en potet blir kokt eller stekt, brytes stivelsen ned til en form som kroppen vår kan utnytte. Cellene sprekker, og stivelsen sveller og lekker ut. Det er derfor en kokt potet er mykere enn en rå. De bitre smaksstoffene brytes også ned.

Potetmel er laget av rå poteter som blir most og lagt i vann. Stivelsen synker til bunns, og blir tørket til potetmel. Derfor er det heller ikke særlig sunt å spise rått potetmel.

Grønne poteter

Av og til kan vi se at potetene har fått et grønnskjær. Når poteten ligger i sollys og blir grønn øker innholdet av giftstoffet, solanin. Mattilsynet anbefaler at grønne poteter kastes.

Spiser du grønn potet kan det føre til hodeverk, trøtthet, kvalme og mageproblemer, også når potetene er kokt. Oppbevar derfor alltid poteter på en mørk, kjølig og tørt sted for å unngå dette problemet. Sjekk også at potetene ikke er grønne når du handler i butikken.

Les også:

Ekspertenes beste tips: Slik unngår du magesjau

Mattilsynet advarer: Ikke spis sjampinjong rå

Advarer mot å spise rå blåbær i skogen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!