For å unngå magesyke og kvalme er det noen grønnsaker du aldri bør spise rå

Mattilsynet advarer mot å spise rå sopp og sukkererter

Importerte grønnsaker bør varmebehandles

RÅBRA KOKT: Rå sukkererter er godt å servere som snacks, men er det så lurt å spis dem rå? Matvarer vil nå advare forbrukerne. Foto: Dagbladet
RÅBRA KOKT: Rå sukkererter er godt å servere som snacks, men er det så lurt å spis dem rå? Matvarer vil nå advare forbrukerne. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mattilsynet har registrert et økende antall sykdomsutbrudd forårsaket av ulike importerte grønnsaker, som blant annet sukkererter, ulike salater, friske krydderurter, spirer og fryste bær.

- Vær spesielt oppmerksom på spiseklare salatgrønnsaker og krydderurter som er importert fra varmere land, sier seniorrådgiver Marit Lilleby Kvarme i Mattilsynet.

Kvarme påpeker at frisk frukt og grønt, spesielt det som vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Derfor bør du alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig. Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises.

Hun får støtte fra flere hold, blant annet grønnsaksimportøren Bama:

- Importerte produkter som tradisjonelt varmebehandles i avsenderlandene, som for eksempel minimais, sukkererter og asparges, bør varmebehandles før det spises, forteller direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Pia Gulbrandsen i Bama.

Kan sukkererter spises rå?

Pakkene med sukkererter som selges i norske butikker er ofte produsert i varme land, for eksempel Kenya. Til forskjell fra Norge, så varmebehandles sukkererter ofte der, mens vi her hjemme gjerne spiser sukkererter som snacks og i salat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer