Strengere sukkermerking:

Mattilsynet: Denne er forbudt

Mattilsynet strammer inn sukkerfri-merking.

SLUTT: Det er ikke lov å kalle meieriprodukter for Zero, så nå fases disse ut til fordel for «Uten tilsatt sukker». Foto: Hans Arne Vedlog
SLUTT: Det er ikke lov å kalle meieriprodukter for Zero, så nå fases disse ut til fordel for «Uten tilsatt sukker». Foto: Hans Arne VedlogVis mer

(Dagbladet): Det skal være lett å være sunn, og det skal være enkelt å se på et produkt hva det inneholder - eventuelt ikke inneholder. Derfor finnes det klare regler for hvordan man skal merke, og hva man kan kalle produktene sine.

I fjor vår gjennomførte Mattilsynet en stor undersøkelse av hvordan meieriprodukter blir merket, og her var det mye å plukke på.

Rundt halvparten av produktene var ikke merket godt nok, og en tredjedel hadde brudd på obligatoriske merkekrav.

- Cirka en tredjedel av avvikene hadde mer vesentlige feil som kan være egnet til å villede forbruker med hensyn til hva som kjennetegner næringsmidlenes egenskaper og sammensetning, heter det i Mattilsynets rapport.

Et av begrepene Mattilsynet slo ned på var «zero», fordi forbrukere lett kan villedes til å tro at produktene er helt sukkerfrie.

Det er det ingen melkeprodukter som er. Alle produkter med melk har et naturlig sukkerinnhold, ifølge Mattilsynet. I tillegg inneholder flere av Zero-produktene sukker fra frukt og bær.

Fra Zero til Uten

Tilsynet slo ned på to Zero-produkter i sin rapport. Biola Zero granateple/bringebær fra Tine og Eldorado Kvarg Zero jordbær og vanilje fra Unil, men pålegget om å fjerne Zero fikk konsekvenser for alle Zero-meieriprodukter.

UTEN: Her er Tines nye serie uten hverken tilsatt sukker eller Zero-merking. Foto: Tine.
UTEN: Her er Tines nye serie uten hverken tilsatt sukker eller Zero-merking. Foto: Tine. Vis mer

Blant produktene som ikke lenger er lov å selge er Go'morgen Zero, Kvarg Zero, Vaniljesaus Zero, Iskaffe Zero og Biola Zero.

Nå endrer både Tine og Unil merkingen fra Zero til Uten (tilsatt sukker). Dette er samme ordlyd som Q-meieriene bruker.

- Vi trodde at «zero» var et godt innarbeidet begrep på produkter som ikke var tilsatt sukker, men er lydhøre når Mattilsynet sier noe annet, sier Kathrine Mo, konserndirektør for Innovasjon og marked i Tine.

FRA NULL TIL UTEN: Eldorados Kvargserie har også byttet til Uten.
FRA NULL TIL UTEN: Eldorados Kvargserie har også byttet til Uten. Vis mer

Er Uten lettere enn Zero?

At det ikke er lov å kalle meieriprodukter Zero, eller sukkerfrie for den saks skyld, betyr ikke at produktene blir borte. De endrer navn fra Zero til Uten (tilsatt sukker).

Som du kan se på bildene over bruker Tine «Uten tilsatt sukker», der Uten er i større font.

Eldorado har byttet til «Uten», men merket det med «Uten tilsatt sukker*» på siden av boksen, og en referanse til * ved innholdsfortegnelsen, der det står forklart at produktet kun inneholder naturlig melkesukker og fruktsukker fra råvarene som er brukt.

Tine ruller ut Uten-serien sin denne uken, det samme gjør Unil.

- Vi lanserer en Kvarg Uten med smak av lime og ingefær nå, og de andre vil følge etter så snart vi har brukt opp emballasjen, sier Nina Brendsrud-Andersen, markedssjef i Unil, til Dagbladet.

Leser på pakka

En undersøkelse av Norstat på oppdrag fra Tine fra i fjor viser at 74 prosent sjekker produkter for å finne ut om de er sunne eller ikke, halvparten av oss sjekker en gang iblant, en fjerdedel sjekker ofte.

Det er flest kvinner som sjekker næringsinnholdet.

Fire av ti synes imidlertid det er ganske eller svært vanskelig å skjønne merkingen.

- Når vi vet at 41 prosent synes at det er vanskelig å forstå om matvarene er sunne eller ei ved å lese på pakningen, så er det viktig med mest mulig lik merking, sier Mo i Tine.

Tine har flere ganger tatt initiativ overfor myndighetene for å få på plass et enkelt og tydelig regelverk for merking, ikke minst av hvor mye sukker som er tilsatt et produkt.

- Det er det tilsatte sukkeret helsemyndighetene ønsker at vi skal kutte ned på, og som vi jobber med å redusere – ved å tilsette søtstoff, men også ved produktutvikling på originalen. Litago UTEN og Sprett UTEN er gode eksempler på produkter uten tilsatt sukker, som heller ikke har søtstoff, sier Mo.