Merkesjekken 2018

Mattilsynet: Fant feil på åtte av ti brød

Oppsiktsvekkende mange brød og brødvarer er feilmerkede. - Jeg skulle ha ønsket meg et bedre resultat, medgir Gunnar Bakke i Baker- og Konditorenes Landsforening.

RIKTIG INNPAKNING: Norske brød holder det de lover, merkingen på brødposene er det verre med.
RIKTIG INNPAKNING: Norske brød holder det de lover, merkingen på brødposene er det verre med. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da inspektørene i Mattilsynet skulle sjekke merkingen av 209 brød- og brødvarer som selges her hjemme, fant man feil på hele åtte av ti produkter.

FØLGER OPP: Gunnar Bakke i Bakerienes- og konditorenes Landsforening er trygg på at medlemsbedriftene vil rette feilmerkingen snarest. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media AS
FØLGER OPP: Gunnar Bakke i Bakerienes- og konditorenes Landsforening er trygg på at medlemsbedriftene vil rette feilmerkingen snarest. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media AS Vis mer

Flest feil var det med ingredienslisten, allergenmerking og næringsdeklarasjonen.

Gunnar Bakke, daglig leder i Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF), understreker at mattrygghet er viktigste prioritet for bakerbransjen.

- Riktig merking er et vesentlig grunnlag for god mattrygghet samt tilliten til bransjen og produktene. Derfor er det svært viktig at regelverket for merking blir fulgt. Det er derfor positivt at Mattilsynet gjennomfører tilsyn, framholder han overfor Dagbladet.

Må lage bedre systemer

Foreningen er i full gang med kursing av medlemmer for å bidra til bedre regelverketterlevelse i bransjen, foruten å dele mer informasjon på egen nettside.

- Hvordan kunne denne situasjonen oppstå?

- Det er bedriftene som helt og fullt er ansvarlig for resultatene i rapporten. Vi ser av rapporten at på en del områder er det noe forbedring siden måling sist ble gjort i 2013, men vi er ikke fornøyd med resultatet, medgir Gunnar Bakke.

- Hvordan har oppblomstringen av stadig flere allergier gjort merkingen krevende for dere?

- Det har vært en utvikling med stadig strengere krav til merking. Det er bra, for konsekvensene er særlig store hvis man merker feil allergener på brødposen. Mattilsynets undersøkelse viser at enkelte produsenter ikke har framhevet skriften med allergenet som er med i oppskriften. Våre medlemmer lager fantastiske varer ut av sine råvarer hver eneste dag, og med hjelp til å sikre gode systemer rundt merking, er jeg sikker på at dette vil være rettet opp innen kort tid, sier lederen i BKLF.

Seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet er skuffet over de mange feilene som er avdekket.

KONSTRUKTIVT: Seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet er glad for at bakerbransjen nå følger opp, slik at merkingen blir korrekt.
KONSTRUKTIVT: Seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet er glad for at bakerbransjen nå følger opp, slik at merkingen blir korrekt. Vis mer

På noen få produkter var også ulovlige helsepåstander påført brødposene, for eksempel ved å skrive at brødet «gir lav blodsukkerstigning sammenliknet med de fleste andre brød, noe som gjør at mange diabetikere kan ha fordel av å spise dette brødet.» Denne helsepåstanden finnes ikke på listen over godkjente helsepåstander.

Merkesjekken til Mattilsynet

Mattilsynet har vurdert 209 brød- og brødvarer fra 86 virksomheter.

  • Det ble funnet feil eller mangler i henhold til merkeregelverket på 177 av disse produktene (85 prosent).
  • Ca 20 prosent av produktene hadde merking som kan være egnet til å villede forbruker med hensyn til hva som kjennetegner egenskaper og sammensetning.
  • Syv brød er i tillegg kontrollert i bakerier for å sjekke om det er samsvar mellom innholdet i brødet og merking på emballasjen. Her ble det ikke rapportert feil eller mangler.

- De som produserer, importerer eller selger matvarer har selv ansvar for å sette seg inn i og følge regelverket. Mattilsynets tilsyn med merking viser at vi finner feil i merkingen år etter år, til tross for vårt tilsynsarbeid og vår informasjon om regelverket. Dette er ikke godt nok, sier hun.

Merkesjekken har effekt

Brød og brødvarer Merkesjekken 2018 ble gjennomført av Mattilsynets inspektører over hele landet og omfattet produkter produsert både i og utenfor Norge.

Det ble funnet relativt få feil på ernærings- og helsepåstander og nøkkelhull. Ingen av merkefeilene har representert noen helsefare for forbrukere.

-Vi forventer at bakerbransjen har gode systemer for å sikre at merkingen er i samsvar med regelverket når det gjelder konkrete krav som ingrediensliste, allergenmerking og næringsdeklarasjon. Vi har hatt en konstruktiv dialog med Baker- og konditorbransjens landsforening som har iverksatt flere tiltak etter at resultatene ble kjent, sier seksjonssjef Merethe Steen.

Hun gir bakerbransjen honnør for måten de har respondert på Mattilsynets merkesjekk av brødvarer i 2018. Mattilsynet har siden 2013 gjennomført «merkesjekker». I fjor var det det melk og melkeprodukter som ble undersøkt. Og sjekken gir resultater: Av de 38 produktene som fikk merknader i fjorårets undersøkelse, har 33 produkter nå riktig merking, eller er tatt ut av sortimentet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer