Reagerte etter bekymringsmelding:

Mattilsynet hastestengte del av Joker-butikk: Helsefare!

Joker-butikken midt i Oslo lyktes ikke med bakingen da inspektørene fra Mattilsynet troppet opp.

FULLT OPP: Rett under og ved siden av stekeovnen ble det oppbevart tomme pappesker, private gjenstander og drikkevarer. Foto: Mattilsynet
FULLT OPP: Rett under og ved siden av stekeovnen ble det oppbevart tomme pappesker, private gjenstander og drikkevarer. Foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha mottatt en bekymringsmelding valgte Mattilsynet i slutten av januar å rykke ut til Joker-butikken på Skillebekk i Oslo. Under tilsynet ble det funnet flere forhold som viste manglende styring og kontroll på viktige forhold til renhold, orden, personlig hygiene og forurensning.

På bakgrunn av observasjonene til de to seniorinspektørene ble det fattet hastevedtak om stenging av bakeriavdelingen i butikken.

ROT: De to inspektørene fra Mattilsynet fant mye å kommentere etter besøket på butikkens bakrom. Foto: Mattilsynet
ROT: De to inspektørene fra Mattilsynet fant mye å kommentere etter besøket på butikkens bakrom. Foto: Mattilsynet Vis mer

I tilsynsrapporten oppgir inspektørene helsefare som årsak til Mattilsynets beslutning om hastevedtak og stenging av bake off-avdelingen, og skriver følgende: «Dere må slutte å håndtere uemballerte bake off- bakervarer på bakrommet. Dere kan ikke fortsette å steke og selge disse bakervarene før dere har ryddet og vasket lokalet. I tillegg må dere beskytte emballasje mot forurensning samt ha gode rutiner for personlig hygiene. Dere kan ikke starte opp å steke og selge bake off-bakervarer før Mattilsynet har gitt tillatelse til dette.»

KRITIKK: Uemballerte og ubeskyttede bakervarer ble plassert for tining blant annet på en skitten fryseboks. Foto: Mattilsynet
KRITIKK: Uemballerte og ubeskyttede bakervarer ble plassert for tining blant annet på en skitten fryseboks. Foto: Mattilsynet Vis mer

Under tilsynet fant inspektørene mye å utsette ved bakeavdelingen: De ansatte opplyste blant annet at de ikke hadde en rutine for å vaske seg på hendene før de tar på engangshansker. De har også på seg de vanlige arbeidsklærne når de håndterer uemballerte bakervarer.

Wienerbrød og andre uemballerte og ubeskyttede bakervarer ble plassert for tining både på en skitten fryseboks og på ytteremballasje som kasser og esker med mat og drikke. På fryseboksen ble det observert størknet skitt.

HETT: Bake off-avdelingen i Joker-butikken oppfylte ikke tilsynets hygienekrav. Foto: Mattilsynet
HETT: Bake off-avdelingen i Joker-butikken oppfylte ikke tilsynets hygienekrav. Foto: Mattilsynet Vis mer

Emballasje til bakervarer hang også ubeskyttet ved siden av privat yttertøy og en gardin som var svært skitten med smuss, fett og store svare flekker.

Flere kritikkverdige forhold

Også renholdet fikk kritikk: «Bake off-avdelingen i butikken er plassert inne på bakrommet hvor det er svært skittent. Gulvet, varehyller og innredning var skitne med jordrester, størknet skitt og andre forurensninger,» heter det i rapporten som Dagbladet har fått tilgang til.

Seksjonssjef Inger-Marie Øymo i Mattilsynet, region Stor-Oslo, framholder at det generelt er god standard i bakeriavdelingene i norske butikker.

- I så måte er denne butikken et unntak. Når man skal behandle matvarer som er uemballerte, er det ekstra viktig med god hygiene - og det gjelder hele prosessen: Fra bollene blir tatt ut av fryseren til tining, og fram til de selges over disk, sier hun.

- Hvor ofte drar dere på tilsyn ut fra at en kunde har sendt inn bekymringsmelding på forhånd?

- Det vurderes i hvert enkelt tilfelle, men folk skal vite at vi er veldig glade for at man tar kontakt med oss når man mistenker at noe ikke er som det skal i butikken, sier hun.

De to inspektørene fra Mattilsynet kommenterer at bakeriavdelingen i butikken generelt var veldig rotete. Det ble oppbevart pappesker og grønne transportkasser oppå stekeovn. Rett under - og ved siden av - stekeovn ble det oppbevart tomme pappesker, private gjenstander, privat tøy, urent arbeidstøy og drikkevarer.

UBESKYTTET: Emballasje til bakevarer hang ved siden av privat yttertøy og en gardin som var svært skitten med smuss, fett og store svarte flekker. Foto: Mattilsynet
UBESKYTTET: Emballasje til bakevarer hang ved siden av privat yttertøy og en gardin som var svært skitten med smuss, fett og store svarte flekker. Foto: Mattilsynet Vis mer

Det samme bakrommet ble også brukt som personalrom hvor ansatte tar matpause. «Dette var også rett ved siden av bake off-ovn og der hvor tining av uemballerte matvarer foregår,» heter det.

Har tatt grep

Joker-butikken må ha rettet opp alle de kritikkverdige forholdene innen førstkommende fredag. Dagbladet har vært i kontakt med medarbeideren som var til stede under Mattilsynets inspeksjon 23. januar. Hun bekrefter at alt nå skal være i orden igjen, men henviser til andre i Joker-systemet for ytterligere kommentarer.

- Mattilsynet er en offentlig kontrollinstans som vi respekterer. Videre har vi utført tiltak for å rette i avvikene som er påpekt. Ingen ytterligere kommentarer, skriver Linh Nguyen, nyansatt butikksjef på Joker Skillebekk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer