Skadedyr og dårlig hygiene:

Mattilsynet hastestengte Jafs

Selv etter oppfølgingstilsyn nektet Mattilsynet Jafs Horten å åpne for kunder.

ROTTEFEST: Dette synet som møtte Mattilsynets inspektører i januar på Jafs Horten bidro til at stedet ble stengt. Foto: Mattilsynet
ROTTEFEST: Dette synet som møtte Mattilsynets inspektører i januar på Jafs Horten bidro til at stedet ble stengt. Foto: Mattilsynet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Avføring etter rotter. På lagerrom, i kjeller, i trappa. Hull i veggen. Inntørket søl og matrester. Utildekkede matvarer på kjøkkenbenken. Kjøkkenutstyr som lå og slang på gulvet under kjøkkenbenken.

Mattilsynets rapport etter uanmeldt inspeksjon på Jafs i Horten kunne bare få ett utfall: Vedtak om hastestengning og omsetningsforbud.

«Mattilsynet vurderer at dersom driften fortsetter, kan mennesker bli syke av maten. Driften kan ikke fortsette på en forsvarlig måte før skadedyrene er bekjempet, inngangspunkt er identifisert og lokaler og utstyr er grundig rengjort», heter det i Mattilsynets rapport.

- Det var to vedtak mot Jafs Horten, sier Kjersti Søli, avdelingssjef i Mattilsynet til Dagbladet.

- De måtte stenge virksomheten umiddelbart, og fikk ikke lov til å omsette mat som var laget i virksomheten. Denne maten måtte fjernes fra lokalene.

Opprettholdt vedtakene

Mattilsynets vedtak ble fattet på en fredag og Jafs Horten jobbet på spreng hele helgen for å kunne åpne igjen mandag morgen.

Daglig leder sendte sågar bilder:

ROTTEFELLE: I forkant av ny inspeksjon sendte Jafs Horten en rekke bilder til Mattilsynet for å vise at de hadde iverksatt tiltak, blant annet av denne rottefella. Det holdt ikke til gjenåpning. Foto: Jafs Horten
ROTTEFELLE: I forkant av ny inspeksjon sendte Jafs Horten en rekke bilder til Mattilsynet for å vise at de hadde iverksatt tiltak, blant annet av denne rottefella. Det holdt ikke til gjenåpning. Foto: Jafs Horten Vis mer

Selv om mye var utbedret, var det på langt nær nok.

- De tiltakene de hadde satt i gang var ikke tilstrekkelige, sier Søli.

Lokalene var ikke vasket godt nok, de var ikke tilstrekkelig sikret mot skadedyr, det manglet dokumentasjon fra skadedyrfirma, og de matvarene som Jafs hadde fått omsetningsforbud mot var fortsatt i lokalene.

Neste oppfølgingstilsyn, utført neste dag, fikk bedre resultater, og Jafs Horten fikk tillatelse til å åpne igjen.

Savnet oppfølging i forkant

Kuljit Singh, mannen til eier Rajwant Kaur, forteller Dagbladet at de nå har ryddet opp i alt og er åpne for publikum.

De har vært i dialog med Mattilsynet siden før de åpnet i september, forteller Singh.

- Vi prøvde å ringe Mattilsynet da vi pusset opp, for å høre med dem hvilke krav de hadde, og om de kunne si noe om hvordan tilstanden hadde vært med forrige eier, men de hadde ikke lov til å si noe. Og så kom dette her etterpå.

Han tror mye kunne vært unngått om Mattilsynet hadde vært litt mer på tilbudssiden da kona tok over driften og henvendte seg til dem for tips og råd.

- Det største problemet var at vi hadde personaltoalettet nede i kjelleren, og der var det mye rot fra de forrige eierne.

I tillegg var det slitasje på bygningen og enkel atkomst for rotter både inn i kjelleren, og videre opp til kjøkkenet. Nå er alle hull tettet igjen, alt rotet ryddet opp, og personalet har fått toalett på bakkeplan.

- Så nå er Mattilsynet fornøyd, sier Singh.

Grunnleggende krav å sette seg inn i regelverket

- For å kunne drive gatekjøkken er det et grunnleggende krav at en har satt seg inn i de kravene som regelverket stiller. Mattilsynet kan veilede om regelverket, men det er ikke lenger noe krav til godkjenning av lokaler før en kan starte opp. Alle kan be om innsyn i tidligere rapporter. Det er ikke gjort her, sier Søli.

Hun fastholder at det er eiers ansvar å ha oversikt over hygieniske forhold, tror heller ikke innsyn i tidligere rapporter ville ha hatt noen effekt på situasjonen.

Regelverket stiller klare krav til den ansvarlige og forutsetter grunnleggende hygienekunnskap før en starter opp med servering og salg av mat. Kjersti Søli, Mattilsynet

- Vi har aldri tidligere observert gnagere i lokalene og manglene som ble påvist ved tilsynet er forhold som det forventes at de som driver selv tar tak i; det vil si sørger for at skadedyr ikke har adgang og sørger for godt renhold og vedlikehold.

Hun forteller at nåværende driver hadde startet oppussing, blant annet revet en vegg. Dette arbeidet var ikke fullført og bidro til at lokalene ikke var mulig å holde rent.

- I denne saken er avvikene knyttet til grunnleggende driftsrutiner som skadedyrkontroll, renholdsrutiner samt vedlikehold og materialvalg som gjør det mulig å holde det rent. Dette er grunnleggende hygienekunnskap som enhver som driver med matservering forventes å ha og rutiner som den som driver selv må innarbeide, sier Søli.

- Regelverket stiller klare krav til den ansvarlige og forutsetter grunnleggende hygienekunnskap før en starter opp med servering og salg av mat.

Tar bare bilder av det verste

Mattilsynets avdelingsleder Søli presiserer at Mattilsynet nå har vurdert Jafs Horten til å være trygg for åpning. Hun advarer også mot å la seg skremme av Mattilsynets bilder.

EKSKREMENTER: Det var tydelig at det ikke bare hadde vært en, men mange, rotter på besøk på Jafs Horten. Foto: Mattilsynet
EKSKREMENTER: Det var tydelig at det ikke bare hadde vært en, men mange, rotter på besøk på Jafs Horten. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Nå er det jo sånn at når vi tar bilder, tar vi bare bilder av det som er galt, så bildene får en viss slagside. Vi tar bilder for å dokumentere det som er ekstra gæærnt, men oversiktsbilder og det som er bra blir sjelden dokumentert, presiserer Søli.

- Jafs Horten fikk to vedtak og måtte stenge, og fikk opprettholdt disse vedtakene ved annen gangs inspeksjon - etter tre dager med utbedring.

- Det er de forholdene vi ser på stedet når vi kommer som er avgjørende for om de kan åpne igjen, sier Søli.

Hun forteller at i denne spesifikke saken er det gitt pålegg om bedre internkontroll og vedlikehold for å opprettholde standarden over tid.

- Dette vil vi følge opp, sier Søli.

- Hvor mye skal til for å gi en virksomhet permanent omsetningsforbud?

- Det vil kreve en helt annen saksbehandling dersom en virksomhet får karantene for en lenger periode.

Ifølge Matloven er det ikke bare selve virksomheten som kan få karantene, men også den personen som er ansvarlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer