Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Mattilsynet gjorde urovekkende funn i utenlandske kosttilskudd

Mattilsynet med storaksjon mot kosttilskudd: - Folk vet ikke hvor farlig det er

En fersk undersøkelse gjennomført av Mattilsynet og Tollvesenet viser at en høy andel av kosttilskudd kjøpt på nett fra utlandet kan være direkte helsefarlige.

(Dagbladet): Lavere vekt, høyere potens, mer energi og mindre smerter på null komma null. Slike løfter frister mange nordmenn til å bestille kostholdstilskudd på nett fra utlandet. Det bør de slutte med, mener Mattilsynet, som i dag publiserer urovekkende funn etter omfattende stikkprøver og analyser av denne typen privat bestilte produkter.

- Vi anser faren for helseskade ved inntak av disse produktene som så høy at vi ønsker å advare publikum mot dem, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Merethe Steen.

Mattilsynet og Tollvesenet fant narkotika, anabole steroider, reseptpliktige legemidler og svært høyt koffeininnhold i 27 av 70 undersøkte kosttilskudd kjøpt via utenlandske nettbutikker.

Mattilsynet: Slik er ulike kosttilskudd

En del av de undersøkte produktene inneholdt legemiddelstoffer som bare skal tas i samråd med lege.

ADVARER: Seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet advarer mot å kjøpe kosttilskudd fra utenlandske nettbutikker. Foto: Mattilsynet
ADVARER: Seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet advarer mot å kjøpe kosttilskudd fra utenlandske nettbutikker. Foto: Mattilsynet Vis mer

- For høye doser av disse stoffene kan gi bivirkninger som synsforstyrrelser, skjelving, hodepine, hjerterytmeforstyrrelser, hjertekrampe og i verste fall død. Spesielt er hjertepasienter en utsatt gruppe her, informerer Steen.

Høyt innhold av koffein

HELSEFARLIG: Av 70 kosttilskudd kjøpt fra utenlandske nettbutikker, viste analysene ulovlige stoffer i 27 av prøvene. Helsefarlig høyt innhold av koffein ble funnet i flere av produktene, i tillegg til narkotika, reseptpliktige legemidler og anabole steroider. Foto: Mattilsynet
HELSEFARLIG: Av 70 kosttilskudd kjøpt fra utenlandske nettbutikker, viste analysene ulovlige stoffer i 27 av prøvene. Helsefarlig høyt innhold av koffein ble funnet i flere av produktene, i tillegg til narkotika, reseptpliktige legemidler og anabole steroider. Foto: Mattilsynet Vis mer

Flere av stikkprøvene avslørte produkter med farlig høyt innhold av koffein. På enkelte av produktene oppgis maksimalt anbefalt døgndose til hele 800 milligram. 300 mg koffein i en eneste tablett er er ikke sjelden vare. Til sammenligning inneholder en desiliter koke- eller filterkaffe 50 til 60 milligram koffein, og en desiliter energidrikk cirka 30 milligram, i følge Folkehelseinstituttet.

HELSEEFFEKT: Høye doser koffein øker risikoen for negative helseeffekter, sier Trine Husøy, forsker og medlem av Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Foto: FHI
HELSEEFFEKT: Høye doser koffein øker risikoen for negative helseeffekter, sier Trine Husøy, forsker og medlem av Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Foto: FHI Vis mer

Kapsler med høyt innhold av koffein markedsføres ofte som perfekt for alle som vil øke forbrenningen og gå ned i vekt.

Negative helseefekter

Trine Husøy, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk i Vitenskapskomiteen for mat og miljø bekrefter Mattilsynets konklusjon om at høye doser koffein ikke er gunstig for helsa:

- Vitenskapskomiteen har vurdert negative helseeffekter av doser på 100 og 300 milligram per dag. Konklusjonen viser blant annet at 300 milligram per dag kan gi negative helseeffekter både for unge mennesker, gravide, fostre, kvinner som ammer og barn som ammes.

HØYERE FORBRENNING: I dette produktet fant Statens Legemiddelverk legemidlet yohimbin, som er forbudt i kosttilskudd. Det inneholdt også svært mye koffein.
HØYERE FORBRENNING: I dette produktet fant Statens Legemiddelverk legemidlet yohimbin, som er forbudt i kosttilskudd. Det inneholdt også svært mye koffein. Vis mer

Men også for voksne generelt kan 300 milligram koffein daglig være en helserisiko, viser Vitenskapskomiteens undersøkelser:

- Ved inntak av en enkeltdose på 300 milligram daglig kan dette gå ut over helsa for voksne, og økes dette inntaket til 800 mg daglig vil risikoen for negative helseeffekter bli betraktelig større. Konsumeres dosen på 300 mg derimot fordelt ut over en hel dag, er negative helseeffekter mindre sannsynlig. 300 milligram koffein daglig er uansett over mengden som kan bidra til redusert søvn, uttaler Husøy.

Forskjell på merking og innhold

Statens Legemiddelverk, som la produktene under mikroskopet, fant også flere eksempler på at innholdet ikke stemte overens med ingredienslisten på pakningen:

SLANKEPULVER: «Turning men into demigods». Slankeproduktet inneholdt blant annet amfetamin og reseptpliktige legemidler, som ikke var deklarert på pakken, avslørte Mattilsynet.
SLANKEPULVER: «Turning men into demigods». Slankeproduktet inneholdt blant annet amfetamin og reseptpliktige legemidler, som ikke var deklarert på pakken, avslørte Mattilsynet. Vis mer

- Dette er ekstra farlig fordi folk ikke vet hvilken fare de utsetter seg for. Vi oppfordrer derfor alle som kjøper kosttilskudd fra utenlandske nettbutikker om å tenke seg svært grundig om, sier Merethe Steen i Mattilsynet.

Produktene som ble undersøkt er bestilt via utenlandske nettbutikker, og Mattilsynet har derfor varslet andre lands myndigheter via sine internasjonale meldesystemer.

Flere av nettkundene kan også vente seg en ubehagelig henvendelse fra politiet:

- Innførsel av produkter med innhold av narkotika og anabole steroider er ulovlig og vil bli politianmeldt av Tollvesenet, opplyser Steen.

De som selger kosttilskudd i Norge har ansvar for at produktene er trygge og at merkingen og markedsføringen er riktig og ikke villeder forbrukerne.

Mattilsynet har ansvar for å føre tilsyn med produkter som selges på det norske markedet, og tar årlig stikkprøver til analyser og kontroll av merking og markedsføring.

I 2017 sjekket tilsynet 101 produkter fra norske importører og produsenter. Analysene resulterte i omsetningsforbud for åtte produkter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling