Mattilsynet gjorde urovekkende funn i utenlandske kosttilskudd

Mattilsynet med storaksjon mot kosttilskudd: - Folk vet ikke hvor farlig det er

En fersk undersøkelse gjennomført av Mattilsynet og Tollvesenet viser at en høy andel av kosttilskudd kjøpt på nett fra utlandet kan være direkte helsefarlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lavere vekt, høyere potens, mer energi og mindre smerter på null komma null. Slike løfter frister mange nordmenn til å bestille kostholdstilskudd på nett fra utlandet. Det bør de slutte med, mener Mattilsynet, som i dag publiserer urovekkende funn etter omfattende stikkprøver og analyser av denne typen privat bestilte produkter.

- Vi anser faren for helseskade ved inntak av disse produktene som så høy at vi ønsker å advare publikum mot dem, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Merethe Steen.

Mattilsynet og Tollvesenet fant narkotika, anabole steroider, reseptpliktige legemidler og svært høyt koffeininnhold i 27 av 70 undersøkte kosttilskudd kjøpt via utenlandske nettbutikker.

Mattilsynet: Slik er ulike kosttilskudd

En del av de undersøkte produktene inneholdt legemiddelstoffer som bare skal tas i samråd med lege.

- For høye doser av disse stoffene kan gi bivirkninger som synsforstyrrelser, skjelving, hodepine, hjerterytmeforstyrrelser, hjertekrampe og i verste fall død. Spesielt er hjertepasienter en utsatt gruppe her, informerer Steen.

Høyt innhold av koffein

Flere av stikkprøvene avslørte produkter med farlig høyt innhold av koffein. På enkelte av produktene oppgis maksimalt anbefalt døgndose til hele 800 milligram. 300 mg koffein i en eneste tablett er er ikke sjelden vare. Til sammenligning inneholder en desiliter koke- eller filterkaffe 50 til 60 milligram koffein, og en desiliter energidrikk cirka 30 milligram, i følge Folkehelseinstituttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer