Mattilsynet gjorde urovekkende funn i utenlandske kosttilskudd

Mattilsynet med storaksjon mot kosttilskudd: - Folk vet ikke hvor farlig det er

En fersk undersøkelse gjennomført av Mattilsynet og Tollvesenet viser at en høy andel av kosttilskudd kjøpt på nett fra utlandet kan være direkte helsefarlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lavere vekt, høyere potens, mer energi og mindre smerter på null komma null. Slike løfter frister mange nordmenn til å bestille kostholdstilskudd på nett fra utlandet. Det bør de slutte med, mener Mattilsynet, som i dag publiserer urovekkende funn etter omfattende stikkprøver og analyser av denne typen privat bestilte produkter.

- Vi anser faren for helseskade ved inntak av disse produktene som så høy at vi ønsker å advare publikum mot dem, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Merethe Steen.

Mattilsynet og Tollvesenet fant narkotika, anabole steroider, reseptpliktige legemidler og svært høyt koffeininnhold i 27 av 70 undersøkte kosttilskudd kjøpt via utenlandske nettbutikker.

Mattilsynet: Slik er ulike kosttilskudd

En del av de undersøkte produktene inneholdt legemiddelstoffer som bare skal tas i samråd med lege.

<strong>ADVARER:</strong> Seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet advarer mot å kjøpe kosttilskudd fra utenlandske nettbutikker. Foto: Mattilsynet
ADVARER: Seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet advarer mot å kjøpe kosttilskudd fra utenlandske nettbutikker. Foto: Mattilsynet Vis mer

- For høye doser av disse stoffene kan gi bivirkninger som synsforstyrrelser, skjelving, hodepine, hjerterytmeforstyrrelser, hjertekrampe og i verste fall død. Spesielt er hjertepasienter en utsatt gruppe her, informerer Steen.

FAKTA OM UNDERSØKELSEN

 • Mattilsynet gjennomførte i 2017 analyser av kosttilskudd innenfor kategoriene energigivende, slankende, potensgivende og smertestillende, alle markedsført med rask og kraftig effekt.
 • Programmet har vært todelt. Mattilsynet har selv tatt ut 101 produkter hos norske produsenter og importører. I tillegg ble det inngått et samarbeid med Tollvesenet, som tok ut 70 produkter på postterminalen på Alnabru i Oslo. Produktene var importert privat, og bestilt fra utenlandske nettbutikker.
 • Produktene ble analysert av Statens Legemiddelverk.
 • Det ble gjort analysefunn i 8 av produktene Mattilsynet selv tok ut, og 27 av produktene som Tollvesenet tok ut. Funnene var av type legemiddelstoffer, anabole steroider, urter klassifisert som legemidler og narkotika.
 • En stor andel av funnene var ikke deklarert på produktene. Mattilsynet konkluderer med at flere av funnene kan være direkte helseskadelige.

Høyt innhold av koffein

<strong>HELSEFARLIG:</strong> Av 70 kosttilskudd kjøpt fra utenlandske nettbutikker, viste analysene ulovlige stoffer i 27 av prøvene. Helsefarlig høyt innhold av koffein ble funnet i flere av produktene, i tillegg til narkotika, reseptpliktige legemidler og anabole steroider. Foto: Mattilsynet
HELSEFARLIG: Av 70 kosttilskudd kjøpt fra utenlandske nettbutikker, viste analysene ulovlige stoffer i 27 av prøvene. Helsefarlig høyt innhold av koffein ble funnet i flere av produktene, i tillegg til narkotika, reseptpliktige legemidler og anabole steroider. Foto: Mattilsynet Vis mer

Flere av stikkprøvene avslørte produkter med farlig høyt innhold av koffein. På enkelte av produktene oppgis maksimalt anbefalt døgndose til hele 800 milligram. 300 mg koffein i en eneste tablett er er ikke sjelden vare. Til sammenligning inneholder en desiliter koke- eller filterkaffe 50 til 60 milligram koffein, og en desiliter energidrikk cirka 30 milligram, i følge Folkehelseinstituttet.

<strong>HELSEEFFEKT:</strong> Høye doser koffein øker risikoen for negative helseeffekter, sier Trine Husøy, forsker og medlem av Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Foto: FHI
HELSEEFFEKT: Høye doser koffein øker risikoen for negative helseeffekter, sier Trine Husøy, forsker og medlem av Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Foto: FHI Vis mer

Kapsler med høyt innhold av koffein markedsføres ofte som perfekt for alle som vil øke forbrenningen og gå ned i vekt.

Negative helseefekter

Trine Husøy, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og medlem av faggruppen for tilsetningsstoffer, aroma, matemballasje og kosmetikk i Vitenskapskomiteen for mat og miljø bekrefter Mattilsynets konklusjon om at høye doser koffein ikke er gunstig for helsa:

- Vitenskapskomiteen har vurdert negative helseeffekter av doser på 100 og 300 milligram per dag. Konklusjonen viser blant annet at 300 milligram per dag kan gi negative helseeffekter både for unge mennesker, gravide, fostre, kvinner som ammer og barn som ammes.

<strong>HØYERE FORBRENNING:</strong> I dette produktet fant Statens Legemiddelverk legemidlet yohimbin, som er forbudt i kosttilskudd. Det inneholdt også svært mye koffein.
HØYERE FORBRENNING: I dette produktet fant Statens Legemiddelverk legemidlet yohimbin, som er forbudt i kosttilskudd. Det inneholdt også svært mye koffein. Vis mer

Men også for voksne generelt kan 300 milligram koffein daglig være en helserisiko, viser Vitenskapskomiteens undersøkelser:

- Ved inntak av en enkeltdose på 300 milligram daglig kan dette gå ut over helsa for voksne, og økes dette inntaket til 800 mg daglig vil risikoen for negative helseeffekter bli betraktelig større. Konsumeres dosen på 300 mg derimot fordelt ut over en hel dag, er negative helseeffekter mindre sannsynlig. 300 milligram koffein daglig er uansett over mengden som kan bidra til redusert søvn, uttaler Husøy.

Forskjell på merking og innhold

Statens Legemiddelverk, som la produktene under mikroskopet, fant også flere eksempler på at innholdet ikke stemte overens med ingredienslisten på pakningen:

<strong>SLANKEPULVER:</strong> «Turning men into demigods». Slankeproduktet inneholdt blant annet amfetamin og reseptpliktige legemidler, som ikke var deklarert på pakken, avslørte Mattilsynet.
SLANKEPULVER: «Turning men into demigods». Slankeproduktet inneholdt blant annet amfetamin og reseptpliktige legemidler, som ikke var deklarert på pakken, avslørte Mattilsynet. Vis mer

- Dette er ekstra farlig fordi folk ikke vet hvilken fare de utsetter seg for. Vi oppfordrer derfor alle som kjøper kosttilskudd fra utenlandske nettbutikker om å tenke seg svært grundig om, sier Merethe Steen i Mattilsynet.

Produktene som ble undersøkt er bestilt via utenlandske nettbutikker, og Mattilsynet har derfor varslet andre lands myndigheter via sine internasjonale meldesystemer.

Flere av nettkundene kan også vente seg en ubehagelig henvendelse fra politiet:

- Innførsel av produkter med innhold av narkotika og anabole steroider er ulovlig og vil bli politianmeldt av Tollvesenet, opplyser Steen.

GODE RÅD OM KJØP AV KOSTTILSKUDD

Det finnes både seriøse og useriøse aktører som selger kosttilskudd. Mattilsynet oppfordrer publikum til å være kritiske til hva man kjøper, og ikke svelge markedsføringen av produktene rått. Hvis noe høres ut som om det er for godt til å være sant, stemmer dette høyst sannsynlig.

Her er noen andre råd:

 • Vær forsiktig med produkter som lover kraftig og rask virkning. Kosttilskudd har sjelden en umiddelbar virkning, og virkningen er ikke så sterk som ved bruk av medisiner.
 • Det finnes mange eksempler på kosttilskudd som har vært tilsatt udeklarerte og ulovlige legemidler, og andre stoffer for å oppnå en kraftigere virkning. Ikke kjøp kosttilskudd du ikke vet eller skjønner hva inneholder. Når du kjøper produkter på nettet, skal du kunne se hva produktet inneholder og hvor mye det inneholder av de ulike virkestoffene.
 • «Naturlig» betyr ikke det samme som «trygt». Det finnes mange giftige stoffer i naturen. Fluesopp er naturlig, men også veldig farlig.
 • Se opp for utsagn som «Et raskt og effektivt universalmiddel», «Kan behandle og kurere sykdommer», «Helt sikkert» eller «Har ingen bivirkninger». Ingen kosttilskudd skal gi bivirkninger ved anbefalt dosering når de tas av en frisk person. Hvis noe høres ut som det er for bra til å være sant, er det vanligvis det!
 • Ikke kombiner kosttilskudd med medisiner uten å spørre legen din først. Har du en sykdom, bruker medisiner eller skal gjennom en operasjon, må du spørre legen før du begynner å ta kosttilskuddet. Enkelte kosttilskudd kan forverre sykdommen og føre til helseskade når det tas sammen med enkelte medisiner.
 • Kosttilskudd kan inneholde ingredienser som er trygge i små mengder, men som kan være skadelige i større mengder. Det gjelder bl.a. enkelte vitaminer, mineraler og aminosyrer. Følg angitt dosering. Er du i tvil, sjekk mattilsynet.no om tillatte vitaminer, mineraler og aminosyrer.
 • Kjøp ikke kosttilskudd fra leverandører som du ikke kan kontakte gjennom en adresse eller et telefonnummer. Send gjerne en prøve-epost, og se om du får et svar som inneholder kontaktinformasjon.
 • Det er ingen godkjenningsordning av kosttilskudd. De som produserer, importerer eller selger kosttilskudd har selv ansvar for å sette seg inn i og følge regelverket. De har også ansvar for at produktene er trygge med den anbefalte doseringen og at de ikke inneholder helsefarlige stoffer. Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket blir fulgt.

Kilde: Mattilsynet

De som selger kosttilskudd i Norge har ansvar for at produktene er trygge og at merkingen og markedsføringen er riktig og ikke villeder forbrukerne.

Mattilsynet har ansvar for å føre tilsyn med produkter som selges på det norske markedet, og tar årlig stikkprøver til analyser og kontroll av merking og markedsføring.

I 2017 sjekket tilsynet 101 produkter fra norske importører og produsenter. Analysene resulterte i omsetningsforbud for åtte produkter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer