POPULÆRT: Ifølge Bryggeriforeningen har interessen for øl fra mikrobryggerier eksplodert. Oslo Brewing Co var et av bryggeriene som kom godt ut av Mattilsynets tilsyn. Foto: Lisbeth Michelsen
POPULÆRT: Ifølge Bryggeriforeningen har interessen for øl fra mikrobryggerier eksplodert. Oslo Brewing Co var et av bryggeriene som kom godt ut av Mattilsynets tilsyn. Foto: Lisbeth MichelsenVis mer

Storkontroll av mikrobryggerier i Oslo, Asker og Bærum

Mattilsynet sjekket 17 bryggerier: - Én detalj går igjen blant vinnerne

Mikrobryggeriøl får du kjøpt i de fleste butikker - og det er bare å glede seg til jul!

Det stunder mot julebordssesong, og en rekke restauranter har i likhet med matbutikkene fanget opp den økende trenden - nemlig at folk gjerne ønsker seg øl brygget i nærheten av der de bor.

Dagbladet kan i dag bringe resultatet av Mattilsynets tilsyn i 17 mikrobryggerier i Oslo, Asker og Bærum.

FORNØYD: - Inspeksjonen vår viser at det er høy kompetanse og stort engasjement hos bryggerne, fastslår Ludvig Nikolai Tanderø i Mattilsynet.
FORNØYD: - Inspeksjonen vår viser at det er høy kompetanse og stort engasjement hos bryggerne, fastslår Ludvig Nikolai Tanderø i Mattilsynet. Vis mer

- Inspeksjonene viser at det er høy kompetanse og stort engasjement hos bryggerne. Hovedinntrykket er generelt at alle stedene er godt drevet med tanke på produksjon av trygge næringsmidler, forteller førsteinspektør Ludvig Nikolai Tanderø.

Det var et særlig fokus på kjemiske farer, driftshygiene og bruk av egnet utstyr. Alt fra erfarne produsenter til nyere mikrobryggerier fikk besøk.

- Resultatene viser at den som er ansvarlig for bryggingen har høy kompetanse innen sitt arbeidsområde. Hos 14 av stedene fant vi ingen avvik eller bare bagatellmessige mangler. På tre mikrobryggerier fant vi avvik som førte til varsel om vedtak - men vi opplevde at feilene ble rettet veldig fort.

Renhold kan påvirke smaken

- Hvilken detalj går igjen blant vinnerne?

- Man er helt avhengig av godt renhold for å få et godt produkt. Derfor er det så viktig at man har satt seg godt inn i vaskerutinene, slik at man unngår usmak i ølet - som kan komme av mikrobiologiske avvik. Av hensyn til helsa er det også eksepsjonelt viktig at man få skylt ut det kjemiske vaskemiddelet som fjerner matrester, fett og proteiner i øltankene. I så måte opplevde vi en veldig høy standard blant mikrobryggeriene i dette tilsynet, konstaterer Tanderø fornøyd.

REN FORNØYELSE: Mattilsynet var generelt svært fornøyd med mikrobryggerienes rutiner - deriblant hvordan øltankene ble rengjort. Foto: Mattilsynet
REN FORNØYELSE: Mattilsynet var generelt svært fornøyd med mikrobryggerienes rutiner - deriblant hvordan øltankene ble rengjort. Foto: Mattilsynet Vis mer

Bryggeriforeningen bekrefter at interessen for mikrobryggeriøl har økt voldsomt, fra 2012 og fram til nå. Ifølge talsperson Petter Nome har tilbudet i butikk, på polet og serveringssteder «eksplodert».

- Alle aviser tok i bruk den fantasifulle tittelen «Øl er den nye vinen». I samme periode ble volumet mer enn tredoblet. Det siste året har det flatet noe ut, men vi venter fortsatt vekst framover, forteller Nome.

- Kan ta større sjanser

- Hvordan skiller dette ølet seg ut fra de tradisjonelle fra Ringnes, Hansa med flere?

- De små bryggeriene kan være mer kreative og ta større sjanser. Samtidig øker det selvsagt risikoen for å bomme. Men gjennomgående er det mer smak og aroma og dristigere smaksprofiler enn i de ølene som er ment å treffe et massepublikum. Samtidig er det et ekstremt mangfold i ulike øltyper, fra florlette mais- og hveteøl, til blytunge imperial stouts, og tusen forskjellige varianter innimellom der. Ikke minst hundrevis av ulike IPA-er (India Pale Ale) som er den nye øltypen som har slått best an i Norge.

Inspektøren i Mattilsynet har følgende råd til alle som funderer på å brygge øl hjemme hos seg selv til jul:

- Det er viktig å ha basiskunnskaper i orden, foruten råvarer, utstyr og kjemikalier til vasking, framholder Ludvig Nikolai Tanderø.