STENGT: Det avdekkes helsefare altfor mange steder i hovedstaden, mener Mattilsynet. Oslo Konditori besto ikke prøven da Mattilsynet kom på inspeksjon. Inspektørene stengte dørene umiddelbart. Foto: Mattilsynet
STENGT: Det avdekkes helsefare altfor mange steder i hovedstaden, mener Mattilsynet. Oslo Konditori besto ikke prøven da Mattilsynet kom på inspeksjon. Inspektørene stengte dørene umiddelbart. Foto: MattilsynetVis mer

Sjokkfunn bak fasaden, hastestengt av Mattilsynet:

Mattilsynet slo til mot helsefarlig konditori i Oslo: - Måtte stenge på dagen

Fluer, inntørkede matrester og spor av skadedyr møtte inspektørene. 40 prosent økning i antall steder som stenges.

På konditoriets Facebook-side kan du scrolle deg ned mellom fargerike bakverk og lykkelig nygifte ved siden av kunstferdige bryllupskaker. Mange kunder har i åras løp også latt seg friste av utstillingsvinduet til Oslo Konditori, et steinkast fra travle Torggata i Oslo sentrum.

KONTRAST: Bildene av konditoriets produkter står i sterk kontrast til Mattilsynets funn. Skjermpdump fra konditoriets Facebookside.
KONTRAST: Bildene av konditoriets produkter står i sterk kontrast til Mattilsynets funn. Skjermpdump fra konditoriets Facebookside. Vis mer

Da Mattilsynet fredag 28. september kom på inspeksjon, ble imidlertid virksomheten stengt umiddelbart.

Stengningen føyer seg inn i rekken av serveringssteder og utsalg i Oslo, (såkalte detaljist-steder) som er blitt stengt av Mattilsynet i 2018.

Hittil i år er 139 steder blitt stengt, mot 99 i samme periode i fjor, en økning på 40 prosent.

Skitt og spor av rotter

I Oslo Konditori, som har spesialisert seg på kaker fra Midtøsten, fant inspektørene fluer på bakervarer, inntørkede matrester, kakespader med seigt belegg, skitt langs gulv og lister og spor av mus og rotter.

«Det er altfor mange virksomheter i Oslo hvor vi avdekker mulig helsefare» seksjonssjef Solveig Eriksrud, Mattilsynet.

«Funn av muselort/rottelort gjør at det er stor fare for at lokalet og matvarene blir forurenset, og Mattilsynet vurderer derfor at dersom driften fortsetter kan mennesker blir syke av maten», heter det i Mattilsynets vedtak.

- Når vi fatter slike vedtak handler det alltid om mulig helsefare, sier seksjonssjef Solveig Eriksrud i Mattilsynet.

Hun ser ingen trend i hvilke steder som stenges.

- Nei, det er god spredning, alt fra gatekjøkken til bakerier, kafeer og restauranter. Stengningene gjør oss bekymret. Det er altfor mange virksomheter i Oslo hvor vi avdekker mulig helsefare, sier hun.

SKITTENT: Langs gulv, på utstyr og benker var det svært skittent. Foto: Mattilsynet
SKITTENT: Langs gulv, på utstyr og benker var det svært skittent. Foto: Mattilsynet Vis mer

Kunde luktet lunta

Mattilsynets inspektører er ikke de eneste som har reagert på forholdene i konditoriet. På nettstedet Yelp ligger følgende fra en kunde:

SKITT OG MUSELORT: Funnene på gulvet var ikke oppløftende. Foto: Mattilsynet
SKITT OG MUSELORT: Funnene på gulvet var ikke oppløftende. Foto: Mattilsynet Vis mer

«Duften som slo imot meg tydet nemlig på at det var langt ifra rent i lokalet. Man kan si det var lukten av en lite presentabel forretning» og «vannbakkelsen jeg kjøpte her (....) var tørr, seig og vanskelig å tygge igjennom. Ikke godkjent! »

En annen kunde skriver følgende på bedriftens Facebook-vegg: «Bruker utgåtte varer/produkter, gir deg ikke kvittering.»

Et nettsøk om bedriftens økonomi viser noe økning i omsetning, men svak likviditet og underskudd i 2017.

Bedriftens innehaver, Parvin Fishall, tilbakeviser beskyldninger om utgåtte varer, dårlig renhold og manglende kvitteringer.

- Alle kunder som ber om det får kvittering. Utgåtte varer har ingen hensikt å selge. Vi er tre stykker som jobber her og skal ha lønn. Vårt mål er trygg mat og fornøyde kunder, sier hun.

Fishall var sterkt uenig i beslutningen om å stenge.

- Vi vasker hver dag og Mattilsynet fant bare to muselort, sier hun.

Tilbakevendende problem

Ifølge Mattilsynet var det problemer med skadedyr allerede for fire år siden. Ansvarlig i bedriften kunne likevel ikke legge fram servicerapport eller avtale med skadedyrfirma under tilsynet.

I hastevedtaket fra Mattilsynet pålegges konditoriet å iverksette en rekke tiltak før å bedre forholdene. Konditoriet er også ilagt gebyr.

Hev seg rundt

Inspeksjonen fra Mattilsynet fikk konditoriet til å våkne. Etter hektisk aktivitet gjennom helgen kom Mattilsynets inspektører tilbake på oppfølgingstilsyn.

De ble da møtt av et lokale som var vasket og desinfisert. Bekjempelse av fluer var i gang og alle åpninger for skadedyr tettet, i samråd med et profesjonelt skadedyrfirma.

HASTESTENGT: Oslo Konditori fikk klar beskjed om å rydde opp.Bedriften er nå gjenåpnet og lover å kontrollere renholdet bedre. Skjermdump fra bedriftens Facebookside
HASTESTENGT: Oslo Konditori fikk klar beskjed om å rydde opp.Bedriften er nå gjenåpnet og lover å kontrollere renholdet bedre. Skjermdump fra bedriftens Facebookside Vis mer

- Det viste seg at muselorten var av gammel dato. Ifølge skadedyrfirmaet har det ikke vært mus og rotter her på lenge, sier innehaver Parvin Fishall.

Mattilsynet er tilfreds. «Virksomheten har utbedret de avvikene som lå til grunn for stengingsvedtaket», heter det i vedtaket som opphever de pålagte restriksjonene.

Ifølge Fishall er kundene tilbake og driften går som normalt. Bedriften vil framover være mer nøye med renholdet.

- Jeg mener vi hele tida har vasket bra, men vi skal kontrollere bedre vanskelige punkter, som under hyller, sier hun.