Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Listeriafunn på avokadoskall

Mattilsynet varsler: Viktig å skylle avokadoen

Du bør vaske all frukt og alle grønnsaker - selv om du ikke skal spise skallet.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn elsker avokado. Den myke frukten har hatt en enorm vekst de siste par åra, og nordmenn er i Europa-toppen i avokado-spising. Vi spiser i snitt ni avokadoer hver i året, mot to i Tyskland og Nederland.

Vi skal ikke mange tiår tilbake før avokadoen var en eksotisk og sjelden matvare, og det er derfor kanskje ikke så rart at ikke alle er klar over at man burde vaske skallet.

- Det finnes mange bakterier på all mat. Særlig på skall, på skinnet - men også på pakkene som maten kommer i. Ikke alle er skadelige, men noen kan gi sykdom. Det er derfor en god vane å vaske frukt med skall, selv om man ikke skal spise det, sier Taran Skjerdal til Dagbladet.

Skjerdal er seniorforsker innen mattrygghet og nye helsetrusler ved Veterinærinstituttet og medlem i Vitenskapskomiteen for mat og miljø.

VASK HENDENE: Det aller viktigste er jevnlig håndvask når du lager mat, sier Taran Skjerdal. Foto: Tine Faltin
VASK HENDENE: Det aller viktigste er jevnlig håndvask når du lager mat, sier Taran Skjerdal. Foto: Tine Faltin Vis mer

Det er to årsaker til at du bør vaske avokadoskallet, selv om du ikke skal spise det: Kniven kan dra med seg bakterier fra skallet og over på avokadokjøttet, og du kan overføre bakterier med fingrene.

Fant listeria på avokadoskall

Da det amerikanske mattilsynet, US Food and Drug Administration, testet bakterienivået på skallet på avokadoer, fant de listeriabakterier i hele 17 prosent av prøvene. Testene ble gjennomført i en toårsperiode, fra 2014 til 2016 og presentert i en rapport i desember i fjor.

Mattilsynet har ikke testet avokadoer for listeriabakterien i Norge.

- Det anser vi ikke utgjør en stor risiko, og svært liten dersom man vasker den før man spiser, sier Laila Jensvoll, seniorrådgiver i Mattilsynet, til Dagbladet.

- Mattilsynet anbefaler alle å vaske frukt og grønnsaker, gjerne i varmt vann, av hygieniske årsaker. Det inkluderer også avokado.

Etter vask bør man tørke godt av med tørkepapir.

Liten risiko, liten innsats

- 17 prosent høres kanskje mye ut, men man må huske på at det at Listeria er påvist betyr ikke at bakterien finnes i høye nok doser til at man blir syk av den, dersom en liten prosentandel overføres til avokadokjøttet ved oppdeling, sier Solveig Langsrud, seniorforsker i Nofima.

Solveig Langsrud ved Nofima forsker på kjøkkenhygiene hos forbrukere. Foto: Nofima
Solveig Langsrud ved Nofima forsker på kjøkkenhygiene hos forbrukere. Foto: Nofima Vis mer

Dette gjelder også andre farlige bakterier som kan være til stede.

- Hvis man i tillegg skal spise den med en gang og ikke tilhører en risikogruppe er sannsynligheten for å bli syk meget liten.

Hun slutter seg likevel til rådene om å vaske avokadoen.

- Det er jo en veldig liten innsats som skal til for å fjerne skitt og møkk på skallet. Vil man være trygg, bør man skylle avokadoen i vann og tørke godt med tørkepapir før man deler den opp. Rester bør lagres i kjøleskap og spises opp innen få dager.

- Vask hendene!

Skjerdal anbefaler også å vaske hendene underveis i matlagingen.

- Det er kanskje enda viktigere med håndvask underveis i matlagingen enn å vaske selve skallet.

Hun presiserer også at det er fint å vaske kniv og fjøl underveis i matlagingen, eventuelt bytte til rent utstyr. Dette gjelder også spesielt om man har skåret matvarer som må varmes opp, for eksempel kjøtt eller fisk, før man skjærer matvarer som skal spises rå.

- Man må ikke bli for hysterisk!

Harald Osa, kokk og ansatt i Bama, har som vane å alltid vaske frukt og grønt med skall, selv om han ikke skal bruke skallet i maten.

- Man tar jo på skallet, og så skal man ta på maten, sier Osa til Dagbladet.

Han trekker også fram frukt som melon, som vi spiser med skallet på, og kan få inn i munnen, som ekstra smart å skylle før bruk.

- Men det er viktig at man ikke blir for hysterisk. Man kommer langt med vanlig, god kjøkkenhygiene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!