AVSLØRTE OMMERKING: - Omfanget virket stort, bekrefter avdelingssjef Marit Kolle i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet/Politiet
AVSLØRTE OMMERKING: - Omfanget virket stort, bekrefter avdelingssjef Marit Kolle i Mattilsynet. Foto: Mattilsynet/PolitietVis mer

Matsvindel blir stadig mer utspekulert:

Mattilsynets sjokkbilder: Slik skulle svindlere jukse med maten din

Årvåkne inspektører fra Mattilsynet sørget for at storstilt, kriminell ommerking av matvarer i Oslo ble avslørt.

(Dagbladet): I en rekke artikler har Dagbladet fortalt om hvordan kriminelle bruker stadig mer kreative metoder for å smugle varer inn i Norge - enten det handler om å gjemme hundrevis av liter med sprit i traktordekk eller å bli tatt for 13. gang med lasterommet fullt av ulovlige matvarer.

FJERN SPOR: På det avlukkede lageret fant man blant annet utstyr for å kunne løsne gamle etiketter fra matvarer. Foto: Mattilsynet/Politiet Vis mer

Nå kan vi også avsløre hvordan Mattilsynet har aksjonert hos en mellomstor matbedrift midt i Oslo, hvor en rekke ulike varer i stor skala er blitt merket om ved hjelp av profesjonelle apparater.

En årvåken inspektør fikk straks mistanke, da en av dørene i lokalet var låst og man hadde store problemer med å finne nøkkelen.

- Da døra omsider ble åpnet, fikk mine kolleger gjort en ny erfaring: I rommet befant det seg store mengder matvarer, utstyr for å fjerne gamle merkelapper på varene - og ikke minst en moderne maskin som produserte nye lapper med endret holdbarhetsdato for å sette på produktene. Dermed ble det umulig for kundene både å vite om opprinnelsen til produktet og hva som var reell holdbarhetsdato, forteller avdelingssjef Marit Kolle i Mattilsynet.

BESLAG: Rekechips - som er til salgs på mange sushi-restauranter - var blant varene som sto klare til om-merking med ny holdbarhetsdato. Foto: Mattilsynet/Politiet Vis mer

Som det fremgår av de unike bildene Dagbladet kan vise i dag, sto stabel på stabel med kartonger fulle av gammel mat på det låste lageret, klare til å bli merket om med nye merkelapper påsatt fiktive holdbarhetsdatoer.

Ettersom etterforskningen pågår for fullt, er bedriften anonymisert, men eierforholdet og det enorme omfanget tilsier at produktene var ment for distribusjon til flere butikker i hovedstaden.

Unikt beslag

- Hva gjorde at dere oppsøkte nettopp denne bedriften?

- Vi gjør hele tiden vilkårlige inspeksjoner. Denne gang hadde vi bestemt oss for å se nærmere på asiatiske importører av mat, og det vekker alltid interesse når noen rom er låste under tilsyn. Våre dyktige inspektører er vant til litt av hvert, så det skal mye til for at de blir overrasket eller sjokkerte. Men jeg kan ikke erindre at vi har avdekket profesjonelt ommerkingsutstyr i tidligere aksjoner. Omfanget fremsto som systematisk juks. Konsekvensene blir opp til politiet å bedømme, framholder Kolle.

STORT OMFANG: En rekke ulike matvarer befant seg inne på lageret, der man også fant profesjonelt utstyr for å trykke etiketter. Foto: Mattilsynet/Politiet Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med politiet i Oslo som behandler anmeldelsen av «om-merkingsfabrikken». Saken ble først henlagt på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet 10. mars i år, men ble få dager seinere gjenopptatt etter klage fra Mattilsynet.

- Dette er en sak som politiet etter min vurdering bør prioritere, både av hensyn til næringsmiddeltrygghet, konkurransevridning og økonomisk kriminalitet, sier påtaleleder ved Oslo politikammer, Dag Paulsen.

STABEL PÅ STABEL: Takket være Mattilsynets aksjon fikk man stanset illegale matvarer for salg i Oslo. Foto: Mattilsynet/Politietbbb Vis mer

Paulsen vil på dette stadiet i etterforskningen ikke si noe om omfanget av varer som er blitt merket om, hvorvidt de kjenner til hvor gammel maten opprinnelig var eller hva den asiatiske bedriften har gitt som forklaring på det inntrufne.

At de har satt den svært rutinerte politiadvokaten Eindride Kjørri på saken som påtaleansvarlig jurist, understreker at politiet prioriterer saken.

Avdelingssjef Marit Kolle bekrefter at Mattilsynet har nær kontakt med tollerne ved de ulike grensestasjonene. Fagdirektør Keren Bar-Yaacov inngår også i Mattilsynets aksjonsgruppe som er blitt matsmuglernes nye mareritt.

LYKKES: Fagdirektør Keren Bar-Yaacov inngår i Mattilsynets nye krimgruppe. Vis mer

- Etter en rekke vellykkede samarbeidsaksjoner med tollerne, har vi lykkes med å stoppe eller redusere forsyningen av illegalt kjøtt til småbutikker og restauranter i Oslo-området. Det er snakk om mange tonn med kjøtt hvor dette har skjedd – og hvor omsetningen har vært betydelig, forteller Bar-Yaacov.

Smugling av kjøttvarer inn til Norge har ingredienser som om den er hentet fra en hardkokt thriller: Enorme beløp er involvert, og den organiserte kriminaliteten skjer mellom forbindelser i flere land - der man ikke ser ut til å sky noen midler.

Nye smuglermetoder

- Tidligere kunne vi finne tonnevis med smuglerkjøtt på våre inspeksjoner i mat- og restaurantbedrifter, men den senere tid merker vi at de kriminelle organiserer seg på en ny måte - og at varene ligger gjemt helt andre steder. Men vi har et tett samarbeid med politi og toll, og våre fellesaksjoner har vist seg svært vellykkede, sier Marit Kolle i Mattilsynet.

De siste fem årene har Tolletaten årlig beslaglagt rundt 20 000 kg kjøtt, det meste på grenseovergangen mot Sverige.

STOR KOMPETANSE: Avdelingssjef Marit Kolle vil intensivere arbeidet med matkrim i Mattilsynet. Vis mer

- Siden 2017 har norsk toll hatt rundt 100 beslag av kjøttvarer årlig. De største beslagene gjør vi i kjøretøy. Vi kjenner ikke sikkert opprinnelsen til kjøttet som beslaglegges, for de reisende kan sjelden vise frem kvitteringer for hvor varen er kjøpt, pris og mengde, bekrefter Elisabeth C. Nettum.

Nettum er seniorrådgiver i Tolldirektoratet og har stor kompetanse rundt de finurlige måtene smuglerne tar i bruk. I fjor stoppet dyktige kolleger 25 biler som alle hadde hatt med seg over 250 kg smuglerkjøtt.

RISIKO: Kjøper man smuglerkjøtt, kan det fort inneholde livsfarlige bakterier. Her fra et av Mattilsynets beslag i Oslo. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Glad for å stoppe trafikkken

- Noen av bilene vi stoppet, hadde med seg så mye som et halvt tonn kjøtt. Og dette er kjøretøy som ikke er laget spesielt for transport av kjølevarer, det er vanlige biler og kassebiler, forteller seniorrådgiveren.

Hun er ikke i tvil om at store deler av smuglerkjøttet har spesifikke kunder som mottakere i Norge, det være seg butikk- eller restaurantvirksomheter.

OVERVÅKER: Elisabeth C Nettum i Tolldirektoratet og hennes kolleger avdekker stadig mer finurlig kriminalitet over landegrensene. Vis mer

- Når man fyller lasterommet med et kvart tonn kjøtt og kjører bilen alene over grensen til Norge, er det ikke til eget forbruk. Vi kjenner til at enkelte forsøker å smugle kjøttvarer for videresalg i Norge, og vi er glade for å kunne stoppe denne trafikken, sier Elisabeth C. Nettum.

«Varene kan ligge i bilen i flere dager, og er lite delikate når vi stopper dem på grensen.» Elisabeth C Nettum, Tolldirektoratet

Hun fremholder at Tolletatens rolle i vareførselen - i likhet med Mattilsynet - gjør dem til en viktig samfunnsbeskytter.

- Det er vår oppgave å holde disse skadelige varene borte fra samfunnet. Matvarene er skadelige fordi de ikke oppbevares forskriftsmessig under transport, og de har ikke de nødvendige tillatelser og dokumentasjon som kreves for å innføre matvarer til Norge, kommenterer seniorrådgiveren i Tolldirektoratet.

Helserisiko å kjøpe smuglerkjøtt

- Hva vet dere om tilstanden til kjøttet som blir beslaglagt?

ELENDIG HYGIENE: Her ble det skåret opp smuglerkjøtt, men så slo Mattilsynet til. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Vi har eksempler på matvarer fra Sør-Europa og Mellom-Europa, som har blitt frosset ned før de har blitt transportert til Norge i en vanlig bil, og som tiner under transporten til Norge. Varene kan ligge i bilen i flere dager, og er lite delikate når vi stopper dem på grensen. Disse varene er vi glade for å holde unna det norske markedet, sammen med andre farlige og skadelige varer, konstaterer Nettum.

Dersom du skulle bli tilbudt matvarer til mistenkelig lave priser, har fagdirektør Keren Bar-Yaacov i Mattilsynet følgende råd til deg:

UHYGIENISK: Under panseret på denne bilen befant det seg smuglermat. Foto: Mattilsynet Vis mer

- Å kjøpe smuglervarer er ulovlig. Er det for godt til å være sant, er det ikke sant! Dessuten er det viktig å få fram at det er en stor helserisiko å kjøpe smuglet eller stjålet kjøtt. Mye av disse varene er håndtert helt forferdelig før de ankommer Oslo eller hvor det skal selges. Vi har funnet slakt i søppelsekker, og destruert kjøtt som er forsøkt solgt. Dette er brudd på alle regler fra A til Å og understreker hvor viktig det er at Mattilsynet jobber for fullt videre med slike saker.