SURT: For mye av dressinger med eddik eller sitron er ikke bra for tenner med syreskade. Illustrasjonsfoto: Elena Hramova / Shutterstock / NTB scanpix
SURT: For mye av dressinger med eddik eller sitron er ikke bra for tenner med syreskade. Illustrasjonsfoto: Elena Hramova / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Syreskader på tennene:

Matvarene som er verre for tennenes emalje enn sjokolade

Se matvarene som gir mest syreskader.

(Dagbladet): Norske lettbrusdrikkere kan juble over at butikkene protesterer stille mot sukkeravgiften ved å sette ned prisene på lettbrus.

Det gjør ikke norske tannleger. Selv om de kanskje burde, for det gir dem trolig en sikker inntekt i overskuelig fremtid.

- Butikkene promoterer billig lettbrus, akkurat som om det er helsefremmende. Det er det absolutt ikke, det er er en av de verste tingene du kan drikke om du er bekymret for syreskader på tennene, sier seniorforsker Aida Mulic i Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer, NIOM.

Mulic er tannlege og har en doktorgrad i syreskader på tennene.

Selv om lettbrus ikke inneholder sukker, kan det gjøre like stor skade på emaljen som sukkerholdig brus. Det gjelder også vann tilsatt smak, både med og uten kullsyre.

Matvarene som er verre for tennenes emalje enn sjokolade

- Det er ikke kullsyren som er problemet, men smaken. En dråpe sitron, eller litt mangosmak, det spiller ikke så stor rolle, alle smakstilsetninger inneholder sitronsyre.

Sukkerholdig brus er verre for tennene enn lettbrus, siden du her får både sukker og syre, men mengden brus som konsumeres er også viktig, og de som drikker lettbrus drikker gjerne mer enn dem som tar seg et glass sukkerbrus.

Den kritiske grensen

Mens sukkerholdig mat er det som fører til karies (hull i tennene) sliter syren på tennes beskyttelseslag, emaljen.

NEDSLITT EMALJE: Syre har slitt bort emaljen, og flere steder er tennene eksponerte. Foto: Frode Staxrud, Forsker på NIOM
NEDSLITT EMALJE: Syre har slitt bort emaljen, og flere steder er tennene eksponerte. Foto: Frode Staxrud, Forsker på NIOM Vis mer

Mulic presiserer at det fortsatt er karies som er det vanligste tannproblemet i Norge, men problemet med syreskader er økende - også blant null hull-generasjonen.

- Hver tredje norske ungdom har syreskader på tennene, forteller Mulic.

PH-nøytrale matvarer har en pH-verdi på rundt 7. Jo lavere pH-verdi, jo surere er produktene.

- Alle matvarer som har pH under 4,5 kan gi syreskader på tennene, forteller tannlege Erik Svendsrud.

Det er ikke alltid så lett å vite pH-verdien på ulike mat- og drikevarer.

For eksempel har vanlig vann en pH-verdi på 7, vann med kullsyre har en pH-verdi på rundt 5,5, mens vann tilsatt smak typisk har en pH-verdi på 2 - 2,5, ifølge Mulic.

Vær obs når du trener!

Mulic presiserer at ikke alle trenger å være like bekymret for skader på emaljen. Det er spesielt viktig å passe på om du er det hun betegner som «et risikoindivid».

Grupper som er spesielt utsatte er personer med nedsatt spyttproduksjon, personer som er under medisinsk behandling som påvirker spyttproduksjonen, eller personer med bulimi, eller annen sykdom som kaster mye opp.

Men selv om du ikke hører hjemme i noen av disse gruppene, er det situasjoner der du bør være spesielt observant.

- Mange får lavere spyttproduksjon når de trener, og da drikker man gjerne mye, sier Mulic.

Hun advarer spesielt mot inntak av sportsdrikker nettopp i treningssituasjonen:

- Det har tidligere vært skrevet mye om at sportsdrikke ikke har så mye for seg helsemessig, men de har også ofte svært lav ph-verdi, og det er derfor dobbelt uheldig å drikke når du trener.

- Vann til hverdagstrening

- Behovet for sportsdrikk er avhengig av varighet og intensitet på den aktiviteten du driver med. Ved trening under en time vil man ikke ha behov for ekstra næring, og da er vann det beste alternativet, sier Mimmi Granli Jensen, kommunikasjonsrådgiver i Tine.

Tine har ulike sportsdrikker og restitusjonsprodukter i serien Yt.

- Yt sportsdrikk er tiltenkt brukt ved langvarige og intense treninger og konkurranser. Da tømmes kroppens energilagre av sukker/glykogen og man trenger påfyll av karbohydrater for å stå løpet ut, sier Granli Jensen.

Mikael Lindgren, kommunikasjonssjef for sportsdrikkeprodusenten Nocco, viser til at alt vi spiser og drikker påvirker tennenes emalje, og at noe av det viktigste er at man ikke drikker og spiser hele tiden.

- Det er store individuelle forskjeller mellom hvor følsom emalje man har og hvor effektivt spyttet gjenoppretter balansen, sier Lindgren.

Noccos pH ligger på mellom 3,3 og 4. PH verdien på Yt sportsdrikk er fra 3,5-3,7, mens pH verdien på Yt proteinvann er 3,0.

Sunn livsstil er ikke lik sunn tannhelse

Mulic peker også på at mange som er opptatt av å ha en sunn livsstil utsetter tennene for mye syreangrep.

Det er mye syre i en rekke frukter, ikke bare de opplagte sitrusfruktene. Grønne epler, og visse typer druer er blant det sureste du kan spise. Og sunne juice- og smoothier er ofte laget på en base av grønne epler og sitron.

Også tomaten, som når den er fullmoden utvikler en naturlig sødme, inneholder mye syre.

- En appelsin og et eple om dagen er helt greit, problemet er om det blir mye mer enn det.

Det er heller ikke bare det du har i salaten, men også på salaten som kan slite på tennene. Dressinger som inneholder eddik inneholder mye syre, også om du balanserer det ved å tilsette honning.

Skrukorken ødelegger

Som nevnt over er juice og smoothies ofte svært surt, men det som gjør at Mulic fremhver brus og ikke juice er måten vi drikker det.

- Juice drikker de fleste en gang om dagen, mens brus nipper folk til hele dagen.

Det er ikke bare mengden, men også spredningen som er problemet. For med en skrukork kan brusen vare lenge, og du kan nippe til den hele dagen, noe som vil utsette tennene for et konstant syreangrep, i stedet for det lille glasset med juice til frokosten.

Måten man drikker på er også avgjørende, ifølge Svendsen.

- Noen nærmest gurgler munnen med væsken og da vil denne være i lengre kontakt med tennene enn når man drikker den uten å gjøre dette.