Syreskader på tennene:

Matvarene som er verre for tennenes emalje enn sjokolade

Se matvarene som gir mest syreskader.

SURT: For mye av dressinger med eddik eller sitron er ikke bra for tenner med syreskade. Illustrasjonsfoto: Elena Hramova / Shutterstock / NTB scanpix
SURT: For mye av dressinger med eddik eller sitron er ikke bra for tenner med syreskade. Illustrasjonsfoto: Elena Hramova / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norske lettbrusdrikkere kan juble over at butikkene protesterer stille mot sukkeravgiften ved å sette ned prisene på lettbrus.

Det gjør ikke norske tannleger. Selv om de kanskje burde, for det gir dem trolig en sikker inntekt i overskuelig fremtid.

- Butikkene promoterer billig lettbrus, akkurat som om det er helsefremmende. Det er det absolutt ikke, det er er en av de verste tingene du kan drikke om du er bekymret for syreskader på tennene, sier seniorforsker Aida Mulic i Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer, NIOM.

Mulic er tannlege og har en doktorgrad i syreskader på tennene.

Selv om lettbrus ikke inneholder sukker, kan det gjøre like stor skade på emaljen som sukkerholdig brus. Det gjelder også vann tilsatt smak, både med og uten kullsyre.

- Det er ikke kullsyren som er problemet, men smaken. En dråpe sitron, eller litt mangosmak, det spiller ikke så stor rolle, alle smakstilsetninger inneholder sitronsyre.

Sukkerholdig brus er verre for tennene enn lettbrus, siden du her får både sukker og syre, men mengden brus som konsumeres er også viktig, og de som drikker lettbrus drikker gjerne mer enn dem som tar seg et glass sukkerbrus.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer