«The Biggest Loser Norge»

May Jorun slanket bort 59 kilo for åpent kamera. Så kom smellen: - Sov døgnet rundt

Etter TV-serien sov trebarnsmoren i tre timer hver natt, trente før frokost, deltok i triathlon og underviste på treningssenter om kvelden. Så kom legens diagnose: Utbrent.

TREDJEPLASS: May Jorun Bjølgerud gikk ned 59 kilo på et halvt år som deltaker i TVNorge-serien The Biggest Loser Norge. Overgangen til hverdagen ble tøff. Foto: TVNorge
TREDJEPLASS: May Jorun Bjølgerud gikk ned 59 kilo på et halvt år som deltaker i TVNorge-serien The Biggest Loser Norge. Overgangen til hverdagen ble tøff. Foto: TVNorge Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): For to år siden sto hun gledesstrålende og stolt på pallen i TVNorge-serien «The Biggest Loser Norge».

«Folkelig slanke-TV»: Se hva Dagbladets TV-anmelder skrev om The Biggest Loser

Etter beinhard trening og et rigid kosthold gjennom et halvt år hadde May Jorun Bjølgerud (39) fra Sande i Vestfold gått ned 59 kilo for åpent kamera. Det imponerende tallet sikret henne en tredjeplass i reality-konkurransen, der 12 deltakere kjempet om å gå ned mest i vekt.

Les om foreldrene som setter barna på farlige dietter

STORE PLANER: Trebarnsmoren holdt et høyt tempo med trening og konkurranser i månedene etter at hun kom hjem fra innspillingen av TV-serien. Foto: Privat
STORE PLANER: Trebarnsmoren holdt et høyt tempo med trening og konkurranser i månedene etter at hun kom hjem fra innspillingen av TV-serien. Foto: Privat Vis mer

Den største utfordringen for Bjølgerud kom imidlertid da hun var vel tilbake i hverdagen. Den ble langt tøffere enn hun hadde ventet:

- Jeg var hele tida klar over at det ville bli en overgang å komme hjem til hverdagslivet. En god stund klarte jeg hardkjøret med trening og riktig kosthold, men etter noen måneder sa kroppen stopp. Jeg gikk ned for telling med diagnosen utbrenthet, forteller trebarnsmoren.

FØR: May Jorun ved TVseriens start. Et halvt år etter hadde hun gått ned nesten 60 kilo. Foto: TVNorge
FØR: May Jorun ved TVseriens start. Et halvt år etter hadde hun gått ned nesten 60 kilo. Foto: TVNorge Vis mer

- Det føltes som luksus å bli hentet ut av min hektiske hverdag til en situasjon der alt var tilrettelagt for riktig kost, trening og søvn. Innspillingsperioden var ferie sammenliknet med hverdagen min hjemme. Til tross for seks til ti timers trening daglig hadde jeg her kun meg selv å tenke på.

Ny kropp og store planer

Hjemme var situasjonen derimot en helt annen. Bjølgerud reiste hjem fra finalen med ny kropp og store planer om å fortsette vektnedgangen på egen hånd. I begynnelsen gikk alt som det skulle.

- Bare en uke etter finalen løp jeg min første maraton. Sommeren som fulgte deltok jeg i tre sykkelritt, erindrer trebarnsmoren, før hun forteller om de tøffe månedene som fulgte.

- Jeg flyttet grenser hele tida. Sykkelturene ble stadig lengre og mer ekstreme. Treningen hardere. Noen måneder etter innspillingen av finalen stod jeg på startstreken i et triathlon som jeg hadde presset meg til det ytterste for. Plutselig gikk det opp for meg at dette var feil. Helt feil.

Mens Bjølgerud opplevde at alle de andre triathlondeltakerne var konsentrerte og supermotiverte, følte hun det selv som om hun bare sto i en vanlig kassakø i butikken. Hun var rett og slett ikke tent.

- Jeg gjennomførte konkurransen helt mekanisk, men var ikke tilstede. Jeg kjente verken engasjement, spenning eller glede. Kicket jeg vanligvis fikk uteble. Jeg var bare flat.

Vel hjemme løfter Bjølgerud sykkelen av bilen, og det er da kroppen velger å si tydelig i fra om det den i månedene før bare har hintet om:

- Alt stoppet bare opp. Jeg følte et fysisk ubehag, som i dagene etter ikke ville gi seg. Jeg følte uvelhet før trening, hodepine, svimmelhet og en puls jeg ikke klarte å kontrollere. Når jeg i ukene før hadde kjent at kroppen ikke ville yte mer, hadde jeg bare pushet enda hardere. Energidrikk, koffein og et enda hardere regime hadde alltid hjulpet meg videre. Det måtte jeg nå betale for, sier May Jorun.

FRILUFTSLIV: - Aktiviteter i skog og mark sammen med barna er bra for både hode og kropp, sier May Jorun Bjølgerud. Foto: Privat
FRILUFTSLIV: - Aktiviteter i skog og mark sammen med barna er bra for både hode og kropp, sier May Jorun Bjølgerud. Foto: Privat Vis mer

Hun meldte seg av Birkebeinerrittet og alle andre ritt og løp hun hadde meldt seg på utover høsten. Gleden ved å delta i konkurranser var borte. Overskuddet i ferd med å ta slutt.

Overskuddet forsvant

I tillegg til lange, daglige treningsøkter hadde Bjølgerud også eneansvaret for tre gutter i alderen 5 til 14 år. Hun hadde full jobb som ungdomsveileder på den lokale videregående skolen, og hun hadde startet med utdanning til å bli personlig trener ved Akademiet For Personlig Trening.

- Jeg kjørte også kurs på det lokale treningssenteret to kvelder i uka, og etter valget i september 2015 fikk jeg også plutselig plass i kommunestyret, formannskap og diverse utvalg.

MAY JORUNS BESTE TIPS

May Jorun gikk ned 59 kilo på et halvt år. Hun anbefaler ingen å etterligne den radikale slankeprosessen hun var igjennom for åpent kamera. Her er hennes beste tips til alle som vil ned i vekt på en mer skånsom måte.

 • Legg om vanene dine over tid. Finn et program med kost og trening som passer til din kroppstype og hverdag.
 • Planlegg måltidene for hele uka og skriv handleliste.
 • Hold deg til handlelista. Kjøper du ikke sjokoladen med deg hjem, har du færre fristelser å stå i mot hjemme.
 • Bruk gjerne nettbutikk og få matvarene levert på døra. Slik slipper du å komme hjem fra butikken med posen full av ting du egentlig ikke skulle ha.
 • Lytt til kroppens signaler. Kanskje er det stress og travle dager som får deg til å spise feil og for mye?
 • Bruk sølvtøy og stettglass i hverdagen. Gjør litt stas på deg selv. Det er hverdager det er flest av, lærte jeg av min kloke farmor.
 • Regelmessig fysisk aktivitet er bra, men nok søvn er også viktig.
 • Finn noen å trene og utveksle erfaringer sammen med.
 • Bruk musikk bevisst. Lag spillelister etter treningsform og humør.
 • Bruk kroppen i hverdagen. Plenklipp og husarbeid gir også uttelling.
 • Utendørstrening gir også frisk luft og muligheter for mentalt påfyll, samtidig som du styrker kropp og bedrer kondisjonen.
 • Bruk nettverket ditt. De fleste blir bare glade for å kunne bidra med hjelp og oppmuntring hvis du strever.

I enda noen måneder, et stykke inn i vinteren 2016, kjørte Bjølgerud på som om ingenting var galt, selv om røde lamper lyste og hun innerst inne visste at hun drev et råkjør på seg selv.

- Jeg har alltid vært «flink pike». Det var bare å rette ryggen og stå på. I TV-serien ble vi stadig minnet på at vi skulle «flytte grenser», et motto jeg tok med meg hjem. Jeg fortsatte med å stå opp før fem om morgenen for å løpe en time på mølla før morgenstund med tre barn, transport til skole og barnehage og jobb for meg før klokken åtte, forteller hun.

Sov i tre - fire timer hver natt

Bjølgerud hadde skaffet seg både vaskehjelp og fast barnevakt for å kunne gjennomføre treningsprogram og hverdag. Kalendere og ukeplanleggere var smekk fulle.

GODE VENNER: Kontakt med noen av de andre deltakerne er også en hjelp til å komme på bena igjen. Her med Biggest Loser-kollega Arne Waage i sommer. Foto: Privat
GODE VENNER: Kontakt med noen av de andre deltakerne er også en hjelp til å komme på bena igjen. Her med Biggest Loser-kollega Arne Waage i sommer. Foto: Privat Vis mer

- Det fungerte en god stund. Jeg sov tre-fire timer hver natt. Timene jeg var hjemme, tilbragte jeg med barna. Vi var på fisketurer, på stranda, syklet, lekte... Satte jeg meg ned for å hvile, sovnet jeg, så det måtte jeg unngå.

Sommeren 2016, ett år etter finalen i «The Biggest Loser», fikk hun hjelp av familie og nære venner til å ta grep. De satte May Jorun i kontakt med lege, noe som forandret livet hennes:

- Jeg prøvde å si til dem at jeg ikke hadde tid til å dra til legen, men de fikk heldigvis overtalt meg. Det er jeg glad for nå. Legen så meg, han forsto og han hjalp meg til å komme ut av den vonde spiralen jeg var inne i. Utbrenthet var diagnosen han stilte, sier hun.

La seg inn på sykehus

Hun sa ja da han foreslo at hun skulle la seg legge inn på sykehus for å hente seg inn:

- Det ble bare i underkant av en uke, men jeg sov døgnet rundt disse dagene, og var bare i en døs. Jeg var flat og likegyldig til alt. Ingenting var positivt, og slik hadde det vært for meg lenge. Jeg hadde gått på autopilot, og var ikke i stand til selv å gjøre noe med situasjonen.

NY HVERDAG: Etter å ha trent med proffe trenere under innspillingen begynte May Jorun på utdannelsen til personlig trener. Bildet er fra TV-seriens start i 2015. Foto: TVNorge
NY HVERDAG: Etter å ha trent med proffe trenere under innspillingen begynte May Jorun på utdannelsen til personlig trener. Bildet er fra TV-seriens start i 2015. Foto: TVNorge Vis mer

Deretter begynte hun på sin personlige snuoperasjon.Bjølgerud avlyste undervisningen hun drev på treningssenteret, søkte om nedtrapping av arbeidstid og la PT-studiene og politikken på hylla.

- Takket være et godt nettverk, avlastning til barna og en dyktig lege har jeg klart å få hodet tilstrekkelig over vann igjen. Nå ser jeg endelig at det er lys i den andre enden av tunnelen. Jeg har vært sykemeldt i litt over et år, og det er fortsatt en lang vei tilbake. Det vil si, tilbake til der jeg var skal jeg aldri, bedyrer hun.

May Jorun Bjølgerud er takknemlig overfor TVNorge for deres umiddelbare respons da hun ett år etter «The Biggest Loser»-finalen ba om å få komme i kontakt med psykologen Peder Kjøs, som hun kjente fra innspillingen av serien.

- De sørget for at jeg fikk samtaletimer med ham, og dekket utgiftene for meg. Dette har jeg hatt stor nytte av, sier hun.

Gnisten på vei tilbake

Nå jobber Bjølgerud med å forme en hverdag hun kan leve med. Fokuset hennes ligger fremdeles på å gjennomføre helt dagligdagse gjøremål. Hun har brukt lang tid på å lære seg til å spare på kreftene.

- Noen dager orker jeg mer enn andre dager. Og jeg har sovet masse. Trolig har jeg tatt igjen flere år med søvn, fleiper hun.

HARDKJØR: Familie og venner tok affære og sørget for at hun fikk hjelp til å sette ned tempoet. Foto: Privat
HARDKJØR: Familie og venner tok affære og sørget for at hun fikk hjelp til å sette ned tempoet. Foto: Privat Vis mer

Aller mest savner May Jorun treningen. Spesielt syklingen.

- Jeg savner gleden og avkoblingen jeg fikk fra treningen jeg drev med før jeg begynte å presse meg for hardt og satte for høye krav til meg selv. Men en dag skal jeg være i gang med regelmessig trening igjen. Det både må og vil jeg.

Et stillesittende liv kombinert med perioder med medisinering har ført til at vektnåla har gått den gale veien igjen.

- Selvsagt er ikke dette noe jeg vil, men jeg trenger hodet mitt mer enn kroppen nå i første omgang. Vekta får jeg heller gjøre noe med over tid.

Og allerede er hun på god vei inn i livet hun ønsker seg. Nå, når sommeren går mot slutten er hun mer optimistisk enn på lenge:

- Det går bedre med meg nå. Jeg er såvidt i gang med trening hos et nytt treningssenter. Der får jeg hjelp til å finne riktig balanse mellom trening og hvile, forteller hun.

- Krevende prosjekt

- Å starte en drastisk slankeprosess som dette ender dessverre for de fleste med nok en opplevelse av ikke å mestre. Dette er utrolig tøft for selvfølelsen, og gjør noe med den motivasjonen som var mobilisert for å endelig oppleve en endring, sier Jorunn Sundgot Borgen, professor i fysisk aktivitet og helse, seksjon for idrettsmedisin, NIH.

RISIKABELT: Slanking på TV stiller store krav til deltakeren, mener professor ved NIH, Jorunn Sundgot Borgen. Foto: Morten Holm / SCANPIX
RISIKABELT: Slanking på TV stiller store krav til deltakeren, mener professor ved NIH, Jorunn Sundgot Borgen. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Sundgot Borgen mener at man gjennom eksponering i en TV-serie som The Biggest Loser Norge setter seg selv i en utsatt og krevende situasjon:

- Konsekvensene av prosessen og utfallet kan bli langt mer alvorlig enn om man går inn i en slik prosess alene, med trygg faglig veiledning og oppfølging over lang tid.

KOSTHOLDSTIPS

Vil du ned i vekt? Her er noen gode tips fra Jorunn Sundgot Borgen, professor i fysisk aktivitet og helse, seksjon for idrettsmedisin, NIH.

 • Spis frokost. Da får ikke kroppen like mye behov for å hente seg inn igjen i løpet av dagen, og du styrer lettere unna raskere karbohydrater og mat med mye fett og salt.
 • Ha et regelmessig måltidsmønster. Da unngår du ekstrem sult og unngår å ty til raske løsninger.
 • Få i deg tilstrekkelig med karbohydrater og fiberrike karbohydratkilder. Dette bidrar til at du kjenner deg mett lenger, og bidrar til kontrollert blodsukker.
 • Store variasjoner i blodsukker bidrar til at en lett hiver i seg søtsaker og fete måltider for å bøte på slappheten.
 • Ha alltid en vannflaske i nærheten. Ofte er småspising, søtsug og kjedespising bare et tegn på at man trenger væske. Har du med deg vann, er det lettere å styre unna andre og mindre sunne alternativer.

Noen vil fint kunne håndtere deltakelse i et TV-konsept som dette, men ikke alle vil være i stand til å forestille seg hvordan deltakelsen og prosessen kan ende, påpeker hun:

- Til tross for at det ofte i forkant av denne typen programmer hevdes at det gjøres en skikkelig psykologisk screening av deltakere i forkant, er det nok av eksempler på svært uheldige utfall for deltakerne, sier Sundgot Borgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer