Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Fastfoodkjede starter med hjemlevering internasjonalt

McDonald's leverer på døra - og ypper til kamp

- Vi står foran en revolusjon, tror matkassegigant.

BURGER PÅ DØRA: McDonalds starter med hjemlevering og øker konkurransen i markedet, der Adams Matkasse er en av de etablerte aktørene. Foto: NTB/Scanpix
BURGER PÅ DØRA: McDonalds starter med hjemlevering og øker konkurransen i markedet, der Adams Matkasse er en av de etablerte aktørene. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Stadig flere av oss synes det er lettvint å bestille mat hjem på døra. Det har blant annet dagligvarekjeden Meny oppdaget, og utviklet egen nettbutikk, i likhet med Kolonial og en rekke andre aktører.

Ekspertene tror at nettsalget av mat vil øke til mellom fire og ti milliarder kroner innen 2020. Enten du er singel eller en del av en kjernefamilie, foretrekker glutenfritt eller ukesmenyer fulle av bugnende grønnsaker, mye smak og få kalorier, er drøssevis av tilbud få klikk unna.

Fastfoodkjeden klar med ny app

SLIK LAGES DET: McDonalds i Canada har lansert denne filmen som viser deg hvordan de lager pommes frites. Vis mer

Den amerikanske avisen The Washington Post skriver at fastfood-giganten Mcdonald's er klare for å rulle ut hjemlevering i en rekke land, etter en to måneders testperiode i Florida. Foruten USA er Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Canada valgt som oppstartsland. Deretter står andre for tur.

For å kompensere for tapet på over 500 millioner kunder siden 2012, håper McDonald's at en ny app, hvor man kan bestille maten rett hjem, vil slå an. Ifølge kjedens strategirapport - som ble kjent i forrige uke - tjener kjeden en milliard dollar på tjenesten som allerede er i drift i Kina, Sør-Korea og Singapore. «Fremover vil McDonald's eksperimentere og teste ut ulike modeller med tanke på hjemlevering rundt om i hele verden,» heter det i rapporten. Dette markedet er verdsatt til 100 milliarder dollar.

BIG MAC, BIG MONEY: I løpet av året satser McDonald's på hjemlevering i fem av deres største områder - inkludert Europa. Foto: NTB Scanpix
BIG MAC, BIG MONEY: I løpet av året satser McDonald's på hjemlevering i fem av deres største områder - inkludert Europa. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er en betydelig mulighet som vi ikke har benyttet oss av ennå, sier strategidirektør Lucy Brady i McDonald's ifølge Financial Times.

Planen er å gjøre bestilling via mobil mulig på 20 000 av kjedens restauranter innen slutten av 2017.

Kommunikasjonssjef Erik Lødding i McDonald's Norge er taus om hvilke planer som foreligger rundt deres 73 filialer i Norge.

- Jeg har dessverre ikke anledning til å kommentere dette ytterligere enn hva som er blitt kommunisert fra McDonald's sentralt, sier Lødding til Dagbladet.

En av Norges fremste markedsføringseksperter mener at også de etablerte matkasse-leverandørene vil merke fastfoodkjedenes inntog på dør-til dør-markedet.

- Selv om McDonald's og andre fastfoodleverandører har et annet konsept enn de etablerte matkasseleverandørene, vil de absolutt bli oppfattet som konkurrenter av den jevne forbruker. Det som kjennetegner hele matmarkedet, er at folk gjerne vil spare tid og – dette gjelder sikkert også matlagingen.

EKSPERT: - Folk vil spare tid, og det gjelder sikkert også på matlaging, tror professor Fred Selnes. Foto: Privat
EKSPERT: - Folk vil spare tid, og det gjelder sikkert også på matlaging, tror professor Fred Selnes. Foto: Privat Vis mer

Dersom noen allerede har laget middagen halvveis eller helt ferdig før den kommer på døra, vil det garantert appellere til mange. Det er en fordel for alle aktører at markedet dermed vokser, sier professor Fred Selnes ved BI Handelshøyskolen i Oslo.

Professoren har studert oss forbrukere gjennom mange år, og vet at vi tenker ulikt fra dag til dag:

- Mandag kan vi handle på Rema, og da er pris viktig. Neste dag kan vi plutselig få lyst på noe helt annet, og da er plutselig lommeboka underordnet. Vi beveger oss mellom segmenter hele tiden. Veldig få av oss klarer å leve like sunt hver eneste dag, reflekterer Fred Selnes.

Også forsker Annechen Bugge ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) mener at det er plass til flere aktører i hjemleverings-markedet i Norge:

- Foreløpig er det ca en av ti nordmenn som benytter seg av slike tilbud. Jeg tror vi kommer til å se en veldig økning i salg av mat på nett - nye leverandører, varer, matretter og måltidsløsninger. Her er det store markedsmuligheter, fremholder forskeren overfor Dagbladet.

- Står foran revolusjon

Adam Bjerk, gründer av Adams matkasse, er ikke i tvil om at hjemlevering av mat på generell basis er en voksende trend.

- For vår del handler det fortsatt mest om å hjelpe folk med inspirasjon og mer variasjon hjemme på kjøkkenet. Folk er glad i å lage mat selv, men trenger ofte tips til nye smaker og kombinasjoner, sier Bjerck.

Daglig leder i Godtlevert.no, Kjetil Graver, tar en eventuell ny konkurrent med godt humør:

- Vi ønsker McDonald's velkommen. De vil nok dekke behovet til impulssult mer enn de kan konkurrere med oss på pris og sunnhet. Hvem har lyst til å spise fastfood-middager fire ganger i uka? spør Graver retorisk.

ER KLAR: - Vi er positive til flere aktører som vil bidra til å gjøre hjemlevering av mat større, sier Kjetil Graver i godtlevert.no
ER KLAR: - Vi er positive til flere aktører som vil bidra til å gjøre hjemlevering av mat større, sier Kjetil Graver i godtlevert.no Vis mer

- Professor Fred Selnes mener at fastfood-giganten vil medvirke til at markedet utvides. Hvilke tanker har dere rundt å tilby også ferdiglaget mat på døra?

- Vi leverer allerede enkelte ingredienser som «borte-hjemmelaget» slik at middagene er raske og enkle å tilberede. McDonald's vil hjelpe oss å utvide nettmarkedet og gjøre det mer «vanlig» å handle mat på nett. Og vi er positive til flere aktører som vil bidra til å gjøre hjemlevering av mat større. Vi står foran en revolusjon: Om få år vil det bli like vanlig å få levert middagskassen og andre dagligvarer hjem, som det er å kjøpe elektronikk og telefoner på nett i dag, tror den daglige lederen i Godtlevert.no

Dagbladet har også forespurt Burger King om kommentar, men ikke fått svar.

Les også:

Her er du sunne matkassene

Her er matkassene med lokale spesialiteter

Middagskasse fra Brimi og Hjeltnes på døra

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media