HMS på jobb

McDonald's: Stenger alle landets restauranter etter tragedie

McDonald's i Peru stenger alle sine restauranter i to dager etter at to ansatte døde på jobb.

STENGT: McDonald's Pueblo Libre i Lima, Peru der to ansatte døde på jobb 15. desember. Foto: Renzo Salazar / NTB Scanpix
STENGT: McDonald's Pueblo Libre i Lima, Peru der to ansatte døde på jobb 15. desember. Foto: Renzo Salazar / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To dødsfall ved en McDonald's-restaurant i Lima søndag har ført til store protester blant kjedens ansatte. Nå lukker kjeden alle filialer i landet i to dager, melder den britiske nettavisen The Guardian.

Den fatale ulykken skjedde på McDonald's-restauranten søndag morgen. 19-år gamle Alexandra Porras fikk elektrosjokk da hun skulle vaske brusmaskinen. Hennes kollega og tidligere kjæreste Gabriel Campos (18) prøvde å hjelpe henne, men fikk fatale elektriske støt i prosessen.

Begge to var døde innen ambulansen rakk fram.

AALBORG: Denne trappa ved McDonald´s på Nytorv i Aalborg er berykta. Video: @jensjungersen_. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Sinte og sørgende McDonald's-ansatte i Peru demonstrerer nå mot arbeidsforholdene ved kjeden.

McDonald's Norge viser til McDonald's Corporation, som har følgende uttalelse til Dagbladet:

«Vi er i dyp sorg over den tragiske ulykken som skjedde på en av McDonald's sine franchise-restauranter i Peru. Sikkerheten til ansatte ved alle McDonald's er en global prioritering.»

Nå jobber de med selskapet som driver McDonald's i Peru, Arcos Dorados, for å avdekke hva som har skjedd.

«Vi vil uttrykke vår dypeste medfølelse til de to ansattes familier, venner og kollegaer i denne vanskelige tiden.»

- Uholdbart og uoversiktlig

Demonstrantene trekker også fram uholdbare forhold i arbeidsmarkedet i Peru, med altfor slappe regulativer, dårlig helse- og sikkerhetsstandarder og lave lønninger - også i den regulerte - eller hvite - økonomien.

Nesten 70 prosent av Perus arbeidsstyrke jobber uregulert - svart, ifølge landets statistiske sentralbyrå.

Arcos Dorados sier i en pressemelding at de jobber for å finne ut av hva som skjedde. I tillegg annonserte McDonalds' Peru på Twitter at de stenger Peru-filialene i to dager i sorg over tapet av to kollegaer.

Pueblo Libre-filialen, der de to ungdommene døde, er stengt for brudd på sikkerhetsbestemmelser. Det peruanske arbeidstilsynet Sunafil har annonsert at de skal bruke den neste måneden på undersøkelse om McDonald's-restauranten er ansvarlig for de to dødsfallene.

Restauranten risikerer en bot på 189 000 peruanske sol, drøye 500 000 kroner. Snittlønnen i Peru er knappe 22 200 sol, knappe 60 000 kroner.

ET UVANLIG STUNT: Bildet som i to måneder har hengt på en vegg på en McDonald's-restaurant i Texas, ser ved både første og andre øyekast helt normalt ut. Dette har dog endret seg etter at to gutter avslørte stuntet sitt. Video: CNN Vis mer

- En utsatt bransje

Ifølge Per Olav Hernes, senior kommunikasjonsrådgiver i Arbeidstilsynet, har det ikke vært rapportert dødsfall ved noen fast-food-restauranter i Norge. Det er helt andre sikkerhetskrav til utstyr og elektriske installasjoner i Norge og Europa.

Selv om det ikke utgjør noen reell fare for liv, peker han likevel på denne delen av serveringsbransjen som utsatt.

- Det er en bransje med mange unge folk. Mange kjenner ikke rettighetene sine, og det er også mange som kvier seg for å si ifra om uholdbare arbeidsforhold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer