URBANT LANDBRUK: Miljøbyråd Lan Marie Berg øker tilskuddene til dem som vil være med på å gjøre Oslo grønnere. Foto: Thomas Ekström/MDG
URBANT LANDBRUK: Miljøbyråd Lan Marie Berg øker tilskuddene til dem som vil være med på å gjøre Oslo grønnere. Foto: Thomas Ekström/MDGVis mer

Oslos miljøbyråd vil at flere skal dyrke sin egen mat i Oslo

MDG-Lan vil gi sju millioner til landbruk i hovedstaden

Byrådet i Oslo øker tilskuddet til høyteknologisk landbruk i parker og hager, og på vegger og tak.

(Dagbladet): - Vi vil at folk skal stikke fingeren i jorda og gjøre Oslo grønnere. Enda flere bør få gleden av å dyrke sin egen mat. Derfor vil vi øke satsningen på urbant landbruk fra tre til sju millioner neste år, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, fra Miljøpartiet De Grønne.

Svenskene bygger høyhus for kontorer og kålproduksjon

Byrådet i Oslo la denne uken fram sitt forslag til kommunebudsjett for 2018, der det satses sterkt på tiltak som skal få det til å spire og gro i hovedstaden. Berg vil at det skal blomstre på såvel grønne vegger og flytende hager, som i akvarier og salatcontainere.

London: Verdens første gartneri under jorda

ØKT LIVSKVALITET: -En grønn by gir økt livskvalitet, mener Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Monica Løvdahl/MDG
ØKT LIVSKVALITET: -En grønn by gir økt livskvalitet, mener Lan Marie Nguyen Berg. Foto: Monica Løvdahl/MDG Vis mer

Hun gleder seg over at mange av byens innbyggere allerede i løpet av inneværende år har fått merkbart grønnere fingre:

- I løpet av året har byrådet gjennom en tilskuddsordning bevilget to millioner kroner til urbant landbruk. Dessuten har vi bevilget en million kroner til andre, innovative, urbane landbruksprosjekter. Det har vært stor rift om pengene, forteller hun.

Borettslag med hønsehus

Listen over hvem som har fått ja til søknad om støtte til urbant landbruk i Oslo i år omfatter 65 borettslag og sameier. Pengene er blant annet brukt til 967 dyrkekasser, 11 drivhus, 3 hønsehus med til sammen 17 høner, 17 kompostbinger, 15 redskapsboder, 1 grønn vegg, 1 hydroponisk dyrkingssystem og 1 regnvannssamler.

I tillegg har en rekke andre prosjekter fått støtte fra byrådet. Berg påpeker at det for eksempel flere steder dyrkes planter i vann med og uten fisk, gjennom dyrkingssystemene hydroponi og akvaponi.

- Dette er kjempespennende, moderne landbruksprosjekter, som er viktig for byen og dens befolkning, sier Berg.

Hun trekker også fram Tak for maten, Oslos nye takhage på toppen av Landbrukskvartalet, parsellhagen Herligheten i Bjørvika og Voksenenga nærmiljøhage som gode eksempler på vellykket urbant landbruk.

VOKSENENGA NÆRMILJØHAGE: Et av de mest vellykkede eksemplene på urbant landbruk, mener Lan Marie Nguyen Berg i Miljøpartiet De Grønne. Foto: MDG
VOKSENENGA NÆRMILJØHAGE: Et av de mest vellykkede eksemplene på urbant landbruk, mener Lan Marie Nguyen Berg i Miljøpartiet De Grønne. Foto: MDG Vis mer

- Denne typen aktiviteter fører mer enn mat og landbruksprodukter med seg. Byen blir hyggeligere å bo i og livskvaliteten øker. Det er også en god arena for integrering og sosialt fellesskap for alle som er med, sier Berg.

- Sløsing med andre folks penger

Fremskrittspolitikeren Bård Hoksrud, medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité, reagerer sterkt på det han kaller «sløsing med andre folks penger». Han har liten sans for at det skal brukes penger på høyteknologisk matproduksjon av denne typen i hovedstaden:

- Hvis Miljøpartiet De grønne og Byrådet i Oslo var opptatt av god og næringsrik mat, burde heller disse pengene brukes på å bedre kvaliteten, smaken og tilbudet av mat til de eldre i Oslo kommune.

KRITISK: Fremskrittspolitiker Bård Hoksrud mener pengene heller burde brukes på bedre mat til de eldre i Oslo. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
KRITISK: Fremskrittspolitiker Bård Hoksrud mener pengene heller burde brukes på bedre mat til de eldre i Oslo. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

Hoksrud mener bedre mat til de eldre er mye viktigere enn «å sikre at friske mennesker skal drive med fancy produksjon av mat for spesielt interesserte mennesker».

- For meg er dette både sløsing og svært lite fornuftig bruk av offentlige penger som er tatt fra innbyggerne i Oslo fra blant annet eiendomsskatten som mange innbyggere nå må betale, kommenterer Hoksrud.

Han sier at han synes det er spennende med nye måter å produsere mat på, men at kommunens penger heller bør brukes på pleie og omsorg for de av Oslos innbyggere som måtte trenge dette.

- Så kan heller friske folk som ønsker å produsere hypermoderne mat heller gjøre det med penger fra egen lomme.

- Burde prioritert kollektivtransport og skole

Mathilde Tybring-Gjedde, bystyrerepresentant for Høyre i Oslo synes høyteknologisk urbant landbruk er spennende, men mener kommunal støtte til slike prosjekter er unødvendig:

UNØDVENDIG: Bystyrerepresentant for Høyre, mathilde Tybring-Gjedde mener pengene burde ha vært brukt annerledes. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
UNØDVENDIG: Bystyrerepresentant for Høyre, mathilde Tybring-Gjedde mener pengene burde ha vært brukt annerledes. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Dette er nyskapende teknologi som er avgjørende for en bærekraftig framtid, også innenfor matproduksjon. Jeg er glad for at flere i Oslo har engasjert seg i urbant landbruk de siste årene, også uten økonomisk støtte fra kommunen.

- Samtidig skulle jeg nok heller sett at byrådet i Oslo prioriterte å satse mer på kollektivtransport og skole, istedenfor å etablere denne støtteordningen. Men jeg skjønner at MDG må få gjennomslag for sine hovedsatsninger i budsjettet, kommenterer Tybring-Gjedde.