Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Dyrevern på tallerkenen:

MDG: Vil bare ha spesialmerket kjøtt i Oslo

Sammen med Dyrevernalliansen lanserer nå MDG et forslag om at Oslo kommune bare skal kjøpe inn mat som har Dyrevernmerket.

VIL HA DYREVERNMERKET MAT: Sammen med Dyrevernalliansen tar nå MDG initiativ for at Oslo kommune skal kjøpe inn mat som er merket med det nye Dyrevernmerket. Fra venstre: Lasse Thomassen (Dyrevernalliansen) Lan Marie Berg (MDG) Live Kleveland (Dyrevernalliansen) og Carl Johan Bahre (fra restauranten Ett Bord), Foto: Ihne Pedersen
VIL HA DYREVERNMERKET MAT: Sammen med Dyrevernalliansen tar nå MDG initiativ for at Oslo kommune skal kjøpe inn mat som er merket med det nye Dyrevernmerket. Fra venstre: Lasse Thomassen (Dyrevernalliansen) Lan Marie Berg (MDG) Live Kleveland (Dyrevernalliansen) og Carl Johan Bahre (fra restauranten Ett Bord), Foto: Ihne Pedersen Vis mer

Hvert år kjøper Oslo kommune mat for nærmere 200 millioner kroner. Nå vil Miljøpartiet de Grønne (MDG) at Oslo forplikter seg til å kjøpe inn såkalt dyrevernmerket mat.

Dyrevernmerket er mindre enn ett år gammelt og det var Dyrevernalliansen som tok initiativ til denne sertifiseringen. Målet med merkingen er å sikre dyr bedre velferd gjennom å ha bedre plass, mer aktivitet og et sunnere liv.

EN PÅDRIVER: Lan Marie Berg (MDG) mener Oslo kommune bør være en pådriver for bedre dyrevelferd.
EN PÅDRIVER: Lan Marie Berg (MDG) mener Oslo kommune bør være en pådriver for bedre dyrevelferd. Vis mer

- De generelle kravene til dyrevelferd i Norge er i dag ikke gode nok. Jeg vil at Oslo skal være foregangskommune for god dyrevelferd, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg (MDG) til Dagbladet.

Hvordan kan Oslo kommune bidra til det?

- Ved å kjøpe inn dyrevernmerket mat kan kommunen være en pådriver for at mange dyr i landbruket får et bedre liv og at bønder som ønsker å satse på økt dyrevelferd får noe igjen for det.

Stoler dere ikke på at konvensjonelle, norske bønder er opptatt av dyrevern?

- Jo, men de som kan dokumentere at de gjør en ekstra innsats bør belønnes for det. Det gjøres allerede mye bra i norsk landbruk, men Dyrevernmerket er en ordning som garanterer at dyrene har hatt bedre plass, er sunnere, og har mer aktivitet enn minstekravene i loven.

Bærekraftig og fremtidsrettet

MDG mener altså at kjøtt, egg og melk som serveres på Oslos sykehjem, kantiner, SFO og andre steder skal være sertifisert med Dyrevernmerket.

Hvor store ekstrakostnader regner dere med at ordningen vil medføre?

- Dyrevernmerket mat vil kunne ha litt høyere kostnad enn mat fra dyr som kun har minstestandard for dyrevelferd. Men totalkostnadene trenger ikke bli så mye høyere med vår matpolitikk, mener Lan.

- De Grønne vil jo også gjøre det lettere å velge vegetarisk, og da kan det av kjøtt og melk som kommunen kjøper inn ha en noe høyere pris uten å øke totalkostnadene. Jeg mener dette er bærekraftig og fremtidsrettet, og en god investering i både folkehelse og dyrevelferd.

Det er ennå ikke en ordning for svin og får på plass – hvordan vil dere løse det?

- For de dyreslagene der det ennå ikke finnes Dyrevernmerkede produkter, vil vi måtte velge alternativer inntil videre.

- Vi tror at befolkningen i Oslo ønsker å spise mat fra dyr som har hatt et godt liv. Denne ordningen garanterer mat fra dyr med bedre velferd, og det vil være flott å kunne servere slik mat i kommunens kantiner.

- Mange dyr ser aldri sola

MDG lanserer forslaget sammen med Dyrevernalliansen. Kommunikasjonsleder Live Kleveland mener at Norge har mye å gå når det gjelder dyrevelferd:

- Man må huske på at i Norge er det fortsatt slik at mange dyr lever på lite plass, noen får aldri se sola – og særlig gjelder det for kylling, griser, høner og mange okser.

ALDRI SOL: Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener mange dyr i Norge aldri få se sola.
ALDRI SOL: Live Kleveland i Dyrevernalliansen mener mange dyr i Norge aldri få se sola. Vis mer

- Produsentene som er med på ordningen får besøk minst en gang i året av uavhengige inspektører, forklarer Kleveland.

- Er det nok produsenter som bruker merket til å forsyne Oslo kommune?

- Nei, det er ikke nok leverandører i dag. Men, en ordning som dette vil skape et bedre marked. Det ville også bety veldig mye for at bønder tør å gjøre de nødvendige investeringene. Det er den største utfordringen i dag.

Frp: De ansatte må få velge

- Oslo MDG har tidligere innført en kjøttfri mandag ved kommunens kantiner, og vi i Frp mener heller at de ansatte selv skal få velge hva de vil spise hver eneste dag, sier Aina Stenersen, førstekandidat for Frp i Oslo

FRITT VALG: Aina Stenersen i Oslo FrP synes folk selv skal få velge hva de spiser.
FRITT VALG: Aina Stenersen i Oslo FrP synes folk selv skal få velge hva de spiser. Vis mer

- Tidligere har også et utvalg hos Oslo MDG foreslått å redusere kjøttforbruket i kommunens kantiner og institusjoner, herunder på sykehjem med 80 prosent innen 2023, men dette ble fornuftig nok nedstemt, sier Stenersen.

- Så forslag som går på å eventuelt minske kjøttforbruket i kommunen, eller å øke prisene på kjøtt, som både er sunt, næringsrikt og normal kost, er ikke noe nytt fra venstresiden, sier Stenersen.

- Oslo kommune har et matbudsjett på rundt omkring 177 milioner kroner, og vi må se de økte kostnadene på dette forslaget, og så vurdere det deretter. Vi er også opptatt av effekt og nytte, når vi forvalter skattebetalernes egne midler, sier Stenersen og legger til:

- Vi vil også at alle i Oslo kommune skal ha råd til å kjøpe seg god og sunn mat hver dag. For eksempel så kan slik merket mat være opptil 20 prosent dyrere enn vanlig. Og en 20 prosents økning hver dag i matbudsjettet er mye.

Stenersen peker på at en prisøkning vil merkes av innkjøperne selv og peker at kantiner, sykehjem, og institusjonene ofte har knapp økonomi fra før. Hun understreker likevel at dyrevelferd er viktig:

- Vi er også veldig opptatt av dyrevelferd generelt, og forutsetter selvsagt at byrådet ser til at kommunen per i dag følger de offentlige kravene på dette området, sier Stenersen.

Marie Berg presiserer at MDG har som uttalt mål å halvere kjøttforbruket i Oslo, og ikke med 80 prosent slik som Stenersen fremstiller det:

- Dette er helt i tråd med nasjonale helsemyndighetenes anbefalinger. Målet er et forbruk innenfor jordas tåleevne.

Positive gjester

På restaurant Ett bord i Oslo har kjøkkensjef Bahre nettopp servert kylling fra Hovelsrud gård som er med i merkeordningen. Restauranten har markert seg som en økologisk restaurant og er ikke overraskende positive til forslaget:

- Vi har lyst til å bidra så godt vi kan til en friskere jord og en bedre verden. Det er derfor vi støtter små, økologiske bønder som driver etter bærekraftige prinsipper, sier Bahre.

- Stoler du ikke på konvensjonelle bønder?

- Nei, det skal jeg ikke si noe om. Men, vi vil gjerne støtte dem som fokusere på dyrevern og økologi.

- Publikum liker også dette og er svært positive når vi formidler dette til gjestene. Jeg tror våre gjester også velger andre restauranter som er opptatt av disse spørsmålene, forteller Bahr.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!