TIL KRIG MOT KJØTTET: - Vi vil vi lovfeste at butikkene ikke kan dumpe kjøtt til latterlige priser, slik vi ser hvert år før jul og i grillsesongen, sier Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne. Foto: Mette Møller og Hielke Gerritse
TIL KRIG MOT KJØTTET: - Vi vil vi lovfeste at butikkene ikke kan dumpe kjøtt til latterlige priser, slik vi ser hvert år før jul og i grillsesongen, sier Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne. Foto: Mette Møller og Hielke GerritseVis mer

De Grønne med gavepakke til vegetarianerne

MDG vil forby kjøtt på billigsalg. - Latterlig, freser Frp-Bård

- Å selge juleribbe til kr 29 kiloen er skammelig, sier Une Bastholm i MDG.

(Dagbladet): Null moms på frukt, grønt og økologiske produkter. Høyere moms på kjøtt. Forbud mot å selge kjøtt til spottpriser i butikkene. Etablering av et nasjonalt opplysningskontor for kosthold.

Dette er noen av tiltakene Miljøpartiet De Grønne mener bør gjennomføres for at nordmenn skal hjelpes til å spise sunnere.

HØYERE MOMS: Une Bastholm i Miljøpartiet de Grønne vil gjøre kjøtt dyrere og grønt billigere. Foto: Hielke Gerritse
HØYERE MOMS: Une Bastholm i Miljøpartiet de Grønne vil gjøre kjøtt dyrere og grønt billigere. Foto: Hielke Gerritse Vis mer

- Vi vil gjennom momskutt gi tre milliarder kroner i skattelettelser til alle dem som ønsker å spise mer frukt, grønt og økologisk. Samtidig vil vi øke momsen på ikke-økologiske kjøttvarer fra 15 til 20 prosent, noe som gir en effekt i statsbudsjettet på en milliard kroner, bekrefter nasjonal talsperson og førstekandidat til stortingsvalget for MDG i Oslo, Une Bastholm.

Midt i valgkampen sender De Grønne ut en gavepakke til landets vegetarianere og alle andre som spiser lite kjøtt.

KJØTT: MPG ønsker å redusere kjøttforbruket i Norge - og å fjerne moms på frukt og grønt. Foto: Mette Møller
KJØTT: MPG ønsker å redusere kjøttforbruket i Norge - og å fjerne moms på frukt og grønt. Foto: Mette Møller Vis mer

- Befolkningen deles i to

- Både Helsedirektoratet og FNs klimapanel anbefaler redusert kjøttforbruk som virkemiddel mot livsstilssykdommer og utslipp av klimagasser. Jeg er redd den norske befolkningen er i ferd med å deles i to: En mindre del som spiser mer plantebasert og mindre kjøtt, og en stor del, som spiser stadig mer kjøtt. Da er det riktig å bruke skatt- og avgiftssystemet til å gjøre det lettere å erstatte kjøtt med grønnsaker og mer plantebasert protein, sier Bastholm, som selv har vært vegetarianer siden hun var tolv år gammel.

Bastholm mener at det er lettere å være bevisst forbruker i Sverige, Danmark, Tyskland og Storbritannia, fordi de her har bedre forbrukerinformasjon gjennom merkeordninger. I disse landene har de også et bedre utvalg innen økologisk, miljøvennlig og etisk sertifiserte varer, som garanterer for arbeidsforholdene til dem som produserer maten, påpeker hun.

Hun tror at forklaringen delvis ligger i at nordmenn har høy tillit til at myndighetene kontrollerer maten vi kjøper i butikkene. I tillegg er nordmenn veldig opptatte av at maten skal være billig:

Vil forby kjøttsalg til «latterlige priser»

- Et nokså ensidig fokus på lav pris fra kjedene gjør at nordmenn har blitt vant til å se etter pris, og forventer at dyrevelferd og miljøhensyn er ivaretatt. Men altfor lave priser gir et urealistisk bilde av hva det faktisk koster å produsere mat, særlig med god dyrevelferd. Dette gjør at mye mat kastes, og det vil vi gjøre noe med, sier Bastholm og fortsetter:

«Juleribbe til 29 kroner kiloen er skammelig» Une Bastholm, MDG

- Blant annet vil vi lovfeste at butikkene ikke kan dumpe kjøtt til latterlige priser, slik vi ser hvert år før jul og i grillsesongen. Vi mener det ikke skal være lov å selge kjøttvarer billigere enn innkjøpsprisen butikkene selv har betalt. Å for eksempel selge juleribbe til 29 kroner kiloen er rett og slett skammelig. Det er tross alt snakk om dyr som har levd og bønder som har jobbet.

De Grønne vil også legge ned dagens ulike opplysningskontorer for landbruksprodukter, og heller opprette et nasjonalt opplysningskontor for kosthold.

- Dagens opplysningskontorer for landbruksprodukter er utdaterte, og finansieringen av dem har problematiske sider, som at vi får mange ganger mer reklame for kjøtt enn for frukt og grønt. Kontoret for egg og kjøtt fungerer i dag som generelt reklamebyrå for kjøtt av alle slag, også utenlandsk kjøtt, på tvers av helsemyndighetenes anbefalinger. Vi trenger heller et næringsuavhengig opplysningskontor for sunt kosthold, fastslår Bastholm

Skeptisk til momskutt

Stortingsrepresentant og medlem av finanskomiteen for Arbeiderpartiet, Truls Wickholm, sier i en kommentar at hans parti er for gode forslag som gjør at folk spiser sunnere, men mener det finnes mer målrettede måter å gjøre det på enn gjennom momskutting:

- Erfaring tilsier at kutt i momsen ikke nødvendigvis gir lavere pris for kunden, så dette forslaget er trolig dyrt og noe som har beskjeden effekt. Ap vil gjeninnføre frukt og grønt i skolen, en ordning regjeringen fjernet for skolebarna, sier Wickholm.

REAGERER: Frps Bård Hoksrud er svært skeptisk til de nye forslagene fra MDG. Foto: Arne V. Hoem
REAGERER: Frps Bård Hoksrud er svært skeptisk til de nye forslagene fra MDG. Foto: Arne V. Hoem Vis mer

Helsepolitisk talsmann i Frp, Bård Hoksrud, får nærmest biffen i vrangstrupen, når han hører at MDG ønsker å forby salg av kjøtt til «dumping»-priser.

- Vi er for valgfrihet, og jeg synes det er tåpelig at vi politikere skal forby folks mulighet til å kjøpe kjøtt uansett hvor lav prisen måtte være. Det blir også helt feil å øke kjøttmomsen. Begge disse forslagene vil ramme både kundene og ikke minst landbruket, raser Hoksrud.

- Årsaken til at MDG ønsker å redusere kjøttforbruket i Norge, er av hensyn til helse, miljø og dyrevelferd?

- Dyrevelferd er vi opptatt av, og derfor har bidratt til å få dyrepoliti i flere fylker. Vi i Frp har et litt mer nyansert forhold til klimaregnskapet, og mener at det er overformynderi å innføre disse forbudene. Jeg er også helt uenig i at det skal kunne bli færre muligheter til kjøttreklame, slik Miljøpartiet De Grønne legger opp til, for det er jo et gode at folk får tilgang til opplysninger. Hva du vil spise, må du få bestemme selv - og det er helt greit: Andrekandidaten vår fra Telemark er vegetarianer og fornøyd med det, fremholder Hoksrud overfor Dagbladet.

SP og SV støtter forslag om å forby prisdumping

Stortingsrepresentant Geir Pollestad i Senterpartiet er langt mildere stemt i forhold MDGs ønske om å forby dumpingsalg av kjøtt:

- Å redusere kiloprisen på lam med 5-10 kroner for å bli kvitt et lager er innenfor, men vi er imot butikkenes priskrig på ribbe - der utgangspunktet er basert på importert kjøtt. For taperen her er kunden som finansierer den kunstig lave prisen ved å måtte betale mer for andre varer, sier Pollestad.

Pollestad understreker også at SP er positive til å beholde opplysningskontorene, og er imot forslaget om økt moms på ikke-økologiske kjøttvarer.

- Økologiske kylling trenger mer kraftfòr enn vanlige kyllinger for å produsere ett kilo kjøtt, så klimaavgiften vil slå feil ut, advarer Pollestad.

Kari Elisabeth Kaski, SVs førstekandidat i Oslo, sier at partiet hennes ønsker å prioritere andre grep for å kutte i klimautslippene:

- Forslaget om momsfritak på frukt og grønt koster alene mellom 3 og 4 milliarder kroner. Det finnes langt mer kostnadseffektive forslag for å øke konsumet av grønnsaker. For eksempel koster det en brøkdel å gjeninnføre frukt og grønt i skolen. Jeg tror heller ikke det formålstjenlig med ulik moms etter hvordan ting blir produsert. Forslaget om å forby prisdumping av kjøtt er vi derimot enige i, sier hun.

Partiet Rødt ønsker å fjerne moms på alle matvarer, og vil ha en matkastelov og matsvinnavgift for å unngå unødvendig kasting av mat.

- Utover det har vi ikke tatt stilling til forslagene fra MDG, sier 3. kandidat i Rødt Oslo, Mari Eifring.