TURGRYTA: Blåbærgryta lages i turgryta som har vært med på mange turer, ifølge han sjøl helt siden tida da han reiste rundt med «Gutta på tur» -programmene på TV
 2. 
TURGRYTA: Blåbærgryta lages i turgryta som har vært med på mange turer, ifølge han sjøl helt siden tida da han reiste rundt med «Gutta på tur» -programmene på TV 2. Vis mer

Med Arne Brimis enkle oppskrifter kan du lage deilige blåbærdesserter på ti minutter

Vi kan godt fråtse litt i blåbær nå som det er sesong, mener Arne Brimi.

MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert driver matplassen Vianvang i Brimiland, 1000 m.o.h. på grensa mellom Vågå og Lom. Han har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker. Sammen med fotograf Mette Møller ga han i 2013 ut «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang». 
MATEKSPERT: Dagbladets faste matekspert driver matplassen Vianvang i Brimiland, 1000 m.o.h. på grensa mellom Vågå og Lom. Han har vunnet stor anerkjennelse for sin kokkekunst, og har gitt ut flere bøker. Sammen med fotograf Mette Møller ga han i 2013 ut «Arne Brimis store kokebok fra Vianvang».  Vis mer

En av Brimis mest populære dessertklassikere er ei rask og enkel blåbærgryte, som han aller helst tilbereder over bålvarme utendørs.

Gjester som besøker bålplassen i Brimiskogen får gjerne en smak av blåbærgyta når kokken inviterer på lunsj.

Umulig å mislykkes

Aller helst lager Brimi desserten i ei godt brukt og litt bulkete turgryte. Den har han hatt med på mange turer, ifølge han sjøl helt siden tida da han reiste rundt med «Gutta på tur» -programmene på TV 2.

- Det blir alltid godt i denne gryta, og det er trivelig å servere folk fra den, sier Brimi.

Blåbærgryta lager han med bare fire ingredienser, og den er nærmest umulig å mislykkes med.

BLÅBÆRPAI: Denne paien står fast på menyen på Vianvang.
BLÅBÆRPAI: Denne paien står fast på menyen på Vianvang. Vis mer

- Dette er en flott dessert som er et godt eksempel på at det ikke trenger å være vanskelig å lage god mat, sier Brimi.

Han varmer litt demerarasukker til karamell i gryta, og brenner av med en dram. Så heller han i fløte, koker opp, og har oppi masse blåbær. Når bærene er varme, er desserten ferdig.

- Det er ikke alle blåbær som er like søte, så smak til med litt ekstra sukker før servering. Jeg bruker rørsukker, eller demerarasukker. Det smaker veldig godt, og er bedre for kroppen enn vanlig sukker, sier Brimi.

Han gleder seg stort over blåbærsesongen, og er ofte å se med bærspannet i hånda.

- Vi kan godt fråtse litt i bær når det er sesong, og det er en fin tradisjon å gå på bærtur. Ta med ungene ut på bærtur, så de får møte ekte smaker og kose seg med dem. Jeg synes ville bær er noe av det beste jeg kan få, smiler Brimi, og blander noen desiliter ferske blåbær sammen med stivpisket eggedosis. Så rører han inn litt seterrømme.

- Så enkelt, og så godt, sier Brimi.

BLÅBÆRGRYTE: – Det blir alltid godt i denne gryta, sier Arne Brimi. Foto: Mette Møller
BLÅBÆRGRYTE: – Det blir alltid godt i denne gryta, sier Arne Brimi. Foto: Mette Møller Vis mer
RASK BLÅBÆRDESSERT: Og jaggu får du bruk for skibrenneren også.
RASK BLÅBÆRDESSERT: Og jaggu får du bruk for skibrenneren også. Vis mer
BLÅBÆRPAI: Denne paien står fast på menyen på Vianvang.
BLÅBÆRPAI: Denne paien står fast på menyen på Vianvang. Vis mer