Anmeldelse av Way Down South

Mektig og mettende:
- Smaker jo kjempegodt

Alt er større i Amerika. Mengden karbohydrater og kalorier også.

AMERIKANSK SERVICE: Veldig blide servitører serverer store, smakfulle porsjoner
AMERIKANSK SERVICE: Veldig blide servitører serverer store, smakfulle porsjonerVis mer

- Glem Friday’s og alle de andre stedene som liksom skal gi deg følelsen av å være i USA. Dette er faktisk ganske nær opptil «the real thing», sa Fredag.

Mektig og mettende: - Smaker jo kjempegodt

Den smørblide og skremmende effektive servitøren hadde nettopp satt fra seg maten og forlatt bordet med et «You enjoy your meal, and I’ll be right back with some more beer for you guys!», før han praktisk talt fløy videre til neste bord, der han ramset opp den samme leksa som Robinson og Fredag nettopp hadde fått. Med bred amerikansk aksent og tilsynelatende like stor entusiasme.

- Amerikanske servitører jobber i stor grad for tipsen, så de må være mer serviceinnstilte enn norske, sa Robinson.

- Får bare ikke håpe han forventer at nordmenn tipser som amerikanerne, la Fredag til.

Way Down South har i løpet av relativt kort tid flyttet flere ganger. I mars markerte de sin tredje nyåpning i de gamle lokalene til Pila, like ved Eventyrbrua. Om folk hadde fått det med seg? You bet!

FYLLES FORT: Way Down South er populært og fylles raskt opp.
FYLLES FORT: Way Down South er populært og fylles raskt opp. Vis mer

Heldigvis hadde Robinson og Fredag bestilt bord, for da de ankom en knapp time etter åpningstid, var lokalet allerede smekkfullt. Ja, selv i baren satt det folk og fråtset i saftige sørstats-inspirerte lekkerbiskener. Ifølge servitøren spiste de fleste det samme som Robinson og Fredag hadde fått: «Family pickins», kokkens utvalg av kjøtt og tilbehør til 369 kroner per person.

Her er diverse tilbehør inkludert, men hvis du velger en hovedrett må du også bestille og betale for tilbehøret, noe som gjør prisnivået høyere enn det virker ved første øyekast.

Langtidsrøykt oksebryst («brisket» på amerikansk) var en ren nytelse. Og trengte strengt tatt ikke annet tilbehør enn litt hjemmelaget sennep. Restaurantens versjon av svineribbe utløste også gledesstønn og -sukk. Feit, saftig og mør. Den trengte heller ikke noe tilbehør, men litt coleslaw med eple tilførte et velkomment element av syrlighet.

FETT NOK: Det er ikke mangel på kalorier i maten på Way Down South.
FETT NOK: Det er ikke mangel på kalorier i maten på Way Down South. Vis mer

Kylling kan på denne typen restauranter lett bli tørre saker, men ikke her. Og sammen med litt ekstra bbq-saus ble det en mektig smaksopplevelse – på flere måter. Pulled pork kan også tendere mot det tørre, men her var kjøttet såpass fett at det gikk unna uten motstand. Fredag prøvde seg på klassikeren mac’n cheese, kanskje verdens beste comfortfood, her servert med trøffelolje, chili og knust ostepop, som ble i meste laget.

- Ikke noe galt med godt kokt makaroni i feit ostesaus, men nå kjenner jeg nesten arteriene rundt hjertet begynner å tette seg.

Robinson lo og kontrollsmakte.

- Skjønner hva du mener. Men, det smaker jo kjempegodt.

- Ja, nettopp, sa Fredag. - Farlig godt.

OVERVELDENDE: Anmelderne blir litt overveldet av den mektige maten.
OVERVELDENDE: Anmelderne blir litt overveldet av den mektige maten. Vis mer

Amerikanske, folkelige restauranter er kjent for store porsjoner. Way Down South holder heller ikke tilbake. Deleretten til Robinson og Fredag besto i tillegg til det nevnte av en chutney på blodappelsin og tranebær, vaffelchips av søtpotet, aïoli – og cornbread toppet med honningsmør.

- Det er bare å gi seg over. Dette er så overveldende og gjennomført at vanlige vurderingskriterier nærmest ikke lar seg anvende, sa Robinson, og spiste den siste biten av et stykke pecan pie, som i likhet med Fredags ostekake heldigvis ikke var like søt og stor som man kunne forvente. Eller frykte.

- Hvis de tre hemmelighetene bak det franske kjøkkens suksess er smør, smør og smør, så er det fristende å si at suksessoppskriften til sørstatskjøkkenet er fett, fett og fett, sa Fredag.

- Og sukker. Men det blir sashimi, bønnespirer og grønnkål resten av uka, sa Robinson.