Ny studie advarer mot karbokutt:

Mener karbokutt kan forkorte livet med fire år - men ekspertene krangler

Å spise for lite karbohydrater kan bidra til å forkorte livet ditt, konkluderer amerikanske forskere.

LAVKARBOFORSKNING: Å spise for lite karbohydrater kan forkorte livet, fastslår amerikanske forskere i en ny undersøkelse. Foto: Shutterstock
LAVKARBOFORSKNING: Å spise for lite karbohydrater kan forkorte livet, fastslår amerikanske forskere i en ny undersøkelse. Foto: Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Styrer du unna karbohydrater, og baserer heller kostholdet ditt på animalsk fett og proteiner? Nå viser ny forskning at å spise for lite karbohydrater kan forkorte livet med opptil fire år.

Resultatene ble nylig publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet.

- Funnene våre viser at lavkarbodietter basert på animalske matvarer, dietter som er utbredt i Europa og Nord-Amerika, kan være forbundet med kortere liv, og ikke bør anbefales, sier Sara Seidelmann, en av forskerne bak undersøkelsen, til The Lancet.

- Entydig konklusjon

Divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet anbefaler at nordmenn har et inntak av karbohydrater som utgjør mellom 45 og 60 prosent av energiinntaket:

- Lavkarbo har vært oppe til diskusjon flere ganger. I fjor bad vi Nasjonalt råd for ernæring om å se på dokumentasjonen knyttet til mettet fett og helse, og konklusjonen var entydig: For mye mettet fett er tett knyttet opp til hjerte- og karsykdommer, og har i så måte forsterket vårt eksisterende kostholdsråd: Vi oppfordrer til å ha et balansert inntak av karbohydrater og at man fortrinnsvis går for grove kornprodukter, frukt og grønnsaker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer