Forbud mot engangsplast

Mener plastforbudet er bomskudd: - Monner ikke

Guro Hauge i miljøorganisasjonen Zero mener at det nye plastforbudet ikke er nok.

FORBYS: Miljødirektoratet har nå lagt fram et forslag om å forby en lang rekke engangsprodukter i plast. Nå får regjeringen kritikk for å ikke ta tak i det som virkelig monner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORBYS: Miljødirektoratet har nå lagt fram et forslag om å forby en lang rekke engangsprodukter i plast. Nå får regjeringen kritikk for å ikke ta tak i det som virkelig monner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I forrige uke la Miljødirektoratet fram et forslag om å forby en lang rekke engangsprodukter i plast.

I tråd med EUs eget direktiv om plastprodukter innebærer forslaget at bestikk, tallerkener, sugerør, rørepinner, ballongpinner og bomullspinner, i tillegg til take away-matbeholdere og drikkebegre laget av isopor, forbys.

Målet er å bidra til at mindre plast havner på avveie og at færre dyr får i seg, eller skader seg, på engangsproduktene eller mikroplast fra disse, heter det på hjemmesidene til direktoratet.

På sin egen Facebookside hilser klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) forbudet velkommen og skriver at tiltaket kan redusere bruken av engangsplast med 3600 tonn årlig.

Får kritikk: - Høres mye ut

Men, selv om tiltaket omtales som positivt, får regjeringen nå likevel kritikk for ikke ta grep som virkelig monner. Guro Hauge i miljøorganisasjonen Zero mener at selv om 3600 tonn kan høres mye ut, utgjør det forsvinnende lite i den store sammenhengen:

- Miljødirektoratet opererer med omtrent 220 000 tonn plastemballasje, sier Hauge. Hun understreker at hun støtter forbudet som nå er på trappene, og viser samtidig til europeisk statistikk som sier at plastemballasje i Europa utgjør om lag 40% av all plastforbruk:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer