Bubblig, alkohol-levering i Sverige:

Mens vi bestiller matkasser, får svenskene alkohol på døra

Ikke alle mener det er lovlig.

FÅR FRAKTET DRIKKEVARENE HJEM: Firmaet Bubblig spesialiserer seg på å frakte alkohol fra Danmark til Sverige på bestilling.
FÅR FRAKTET DRIKKEVARENE HJEM: Firmaet Bubblig spesialiserer seg på å frakte alkohol fra Danmark til Sverige på bestilling.Vis mer

Et selskap i Malmø leverer nå alkohol på døra helt fram til midnatt. Selskapet heter Bubblig.

De utnytter et smutthull i lovgivningen som gjør det mulig for svenskene å handle alkohol i Danmark, kjøre det over Øresundbroen og levere det på døra til den som vil ha.

Johan Segerberg, kundeansvarlig i Bubblig, uttaler til Ehandel.se at det lenge har vært mulig å handle vin på nettet.

- Dette er prinsippielt sett det samme, i stedet for å vente en uke kan vi levere på noen timers varsel.

Ifølge loven kan alkoholen ikke lagres i Sverige, men må faktisk hentes i Danmark og fraktes direkte på bestilling. Bestilleren må være over 20 år og må vise legitimasjon på oppfordring.

- En tilsvarende situasjon vil ikke kunne skje ved en lovlig utlevering av alkohol i Norge, sier Øyvind Giæver i en uttalelse fra Helsedirektoratet. Imidlertid er det slik i dag at Vinmonopolet kan levere varer på døra.

Likevel en mulighet

Likevel kan alkoholholdige drikkevarer som er bestilt direkte fra en utenlandsk leverandør utleveres til privatpersoner. Forutsetningen er at transportøren er registrert i Helsedirektoratet, ifølge alkoholloven. Det må i så fall skje fra klokken 08.30-18.00 på hverdager og 08.30-15.00 på lørdager (og andre dager før helligdager).

- Utleveringen kan gjøres fra transportørens lager, skriver Giæver i en kommentar til Dagbladet.

- Det vil altså si at privatpersoner kan bestille alkohol fra utenlandske aktører og få det levert hjem, så lenge distributøren er registrert hos Helsedirektoratet, personen er gammel nok og utleveringen skjer i «vanlige» åpningstider, oppsummerer han i en e-post.

Bubblig anmeldes

Nå viser det seg at det lovligheten til den svenske virksomheten trekkes i tvil.

Ole Nielsen som arbeider for Nätvinhandlarnas branschorganisation har nå gått til politianmeldelse av Bubblig. Til 24Malmø uttaler han:

- Vi finner denne virksomheten både useriøs og ulovlig, og mener at tollvesenet og politiet kommer til å ha dem under oppsikt.

Les også:

Systembolaget leverer på døra

Åtte av ti vil beholde Vinmonopolet

Slik kjøper du billigst øl i Sverige