Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Norgesmesteren i pizza har fått en ny frossenfavoritt med en helt spesiell farge

Mesterkokken fikk sjokk: - Beste frossenpizzaen jeg har smakt

Den internasjonalt anerkjente pizzakokken på Aker Brygge, Elio Corsi, fikk seg en overraskelse da han smakte på en pizzanyhet litt utenom det vanlige.

GOD PÅ BUNN: Da Norgesmesteren smakte den røde pizzaen ble en overrasket. Foto: Cecilie Louise Berg
GOD PÅ BUNN: Da Norgesmesteren smakte den røde pizzaen ble en overrasket. Foto: Cecilie Louise Berg Vis mer

(Dagbladet): - Dette er den beste frossenpizzaen jeg har smakt i Norge!

Den italienske kokken gransker forbauset den knallrosa pizzabiten med squash, løk, paprika og skinke.

Han har nettopp smakt på den ene av Dr. Oetkers to nye pizzatyper. Det spesielle med pizzaene er at den ene bunnen er knallrosa, farget av rødbete, og den andre irrgrønn, farget av spinat.

FORBLØFFET: Pizzakokken Elio Corsi på Aker Brygge-restauranten Eataly stusset litt på fargen, men gir tommel opp for smaken på rødbete-pizzaen. Foto: Cecilie L. Berg
FORBLØFFET: Pizzakokken Elio Corsi på Aker Brygge-restauranten Eataly stusset litt på fargen, men gir tommel opp for smaken på rødbete-pizzaen. Foto: Cecilie L. Berg Vis mer

Det var ikke akkurat kjærlighet ved første blikk. Når Dagbladet legger de to pizzakartongene på disken i restauranten sperrer norgesmesteren i pizza, Elio Corsi, opp øynene. Noe liknende har han aldri sett før.

Balansert og tydelig på smak

- Det er veldig rart å se en pizzabunn med så kraftig farge. Man er vant til at den er blek og gyllen. Dette skal bli interessant, fastslår han diplomatisk, og tar pizzaen med seg til ovnen.

Noen minutter etterpå lar han pizzahjulet gli med sikker hånd gjennom den nystekte frossenpizzaen. Det er tid for å smake.

- Fargen er virkelig helt spesiell, bemerker Elio, og tar en bit av pizzaen som har bunn med rødbeter og fyll av crème fraîche, ost, squash, paprika og røkt skinke.

- Dette er rett og slett veldig bra. Smaken er balansert, og bunnen sprø og fin. Du kjenner tydelig smaken av grillet squash, paprika og løk. Det er en anelse søtt, men ikke på en ubehagelig måte.

ROSA: Bunn farget med spinat og fyll med squash, paprika, rødløk og skinke.
ROSA: Bunn farget med spinat og fyll med squash, paprika, rødløk og skinke. Vis mer

Elio har testet en lang rekke frossenpizzaer for Dagbladet de siste åra, og vet hva han prater om.

Barnevennlig

Hans konklusjon er at pizzaen passer for alle som liker sprø bunn og milde, gode smaker. Skulle han trillet terning, ville han gitt produktet en femmer. Hva som gjør at det ikke får terningkast seks?

- Jeg kjenner ikke noe til den røkte skinka, som for øvrig også er hakket i så små biter, at den er vanskelig å oppdage. Legg heller noen hele skinkeskiver på, eller gjør dette til en vegetarpizza, er hans råd til produsenten.

SØT PIZZA: Dr. Oetker har sluppet en ny type frossenpizza. Nemlig en med sjokolade på. Vi fikk italienske pizzakokker fra restaurant «Tipo» i Oslo til å vurdere den. Og folk på gata fikk også muligheten til å si sin mening. Foto: Per Ervland. Klipp: Endre Vellene. Vis mer

Småbarnsfaren Elio tipper også at pizzaen med den uvanlige fargen på bunnen vil gjøre stor lykke blant de minste.

Pizzakokken på Eataly er ikke fremmed for å eksperimentere med oppskrifter. Dette er en obligatorisk del av jobben hans på Aker Brygge-restauranten, som i år fyller 10 år.

- Mine egne pizzaer er også veldig rare av og til. Vi prøvde oss for eksempel på en pizza med bunn av blomkål. Den nådde dessverre aldri fram til vår restaurantmeny, for å si det på den måten, forteller Elio, og ler.

Mer hell hadde han med sin versjon av glutenfri pizza, som for få uker siden vant sølv i pizza-VM. Dette er ikke første gangen Elio får internasjonal anerkjennelse for sine norske pizzaer. I fjor kom han på tredjeplass i Pizza World Championship. Han har også bronse i VM fra 2016, gull i EM 2015 og er NM-vinner i både 2014 og 2017.

TYPISK NORSK: Både italienske Elio Corsi og hans danske kollega, Tobias Schelin, var begeistret over pizzanyheten med rødbete. - Vi prøvde å lage en pizza med blomkålbunn her i restauranten, men den nådde aldri menyen, forteller de. Foto: Cecilie L. Berg
TYPISK NORSK: Både italienske Elio Corsi og hans danske kollega, Tobias Schelin, var begeistret over pizzanyheten med rødbete. - Vi prøvde å lage en pizza med blomkålbunn her i restauranten, men den nådde aldri menyen, forteller de. Foto: Cecilie L. Berg Vis mer

Sunnere?

Sammen med restaurantens daglige leder, kokkeutdannede Tobias Schelin, smaker han også på pizzaen med grønn bunn. Den er fylt med tomatsaus, ost, sopp og brokkoli.

Verken Elio eller Tobias er spesielt imponerte.

GRØNN: Bunn med spinat, fyll med sopp og brokkoli.
GRØNN: Bunn med spinat, fyll med sopp og brokkoli. Vis mer

- Bunnen er sprø, men fyllet smaker bare av tomat. Sausen overdøver alle andre smaker, dessverre, sier Elio.

- Pizzaen er veldig mørk på farge, og minner mer om en åpen panini, synes Tobias.

Pizzanyhetene, som selges på Meny, markedsføres som fulle av «grønnsaker og masse smak», og det er lett å la seg forlede til å tro at de er lettere og sunnere enn andre typer.

Sannheten er en annen. Innholdsdeklarasjonen for rødbetepizzaen sier for eksempel 36 % grønnsaker, og 236 kilokalorier og 11 gram fett per 100 gram. Dette er høyere enn i for eksempel bestselgeren Grandiosa, som skilter med 230 kilokalorier og 8,6 gram fett per 100 gram.

Skeptisk ernæringsekspert

- I utgangspunktet er det morsomt med rød og grønn pizzabunn. Mat med farge fra gode råvarer er bra, kommenterer ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn i Liv og Lære.

Hun går derimot ikke med på at de nye pizzaene er sunnere enn andre. Et høyt innhold av grønnsaker er ifølge Kringlebotn ingen garanti i seg selv for at det totale næringsinnholdet i produktet er bra.

- TJA: Ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn setter spørsmålstegn ved næringsinnholdet i pizzanyhetene. Foto: Erik Burås / Studio B13
- TJA: Ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn setter spørsmålstegn ved næringsinnholdet i pizzanyhetene. Foto: Erik Burås / Studio B13 Vis mer

- Ingen enkelt matvare er sunn eller usunn i seg selv, men man kan sammenlikne innholdet av næringsstoffer, og da må jeg si tja til disse to produktene. Kalori-, fett- og proteininnholdet i disse nykommerne er omtrent som i andre frossenpizzaer. Saltinnholdet også.

Kringlebotn stiller seg skeptisk til at en stor del av karbohydratinnholdet i pizzaen utgjøres av tilsatt sukker.

- Dette er slett ikke nødvendig i en pizza, og gjøres for eksempel ikke i den markedsledende, norske frossenpizzaen.

Et måltid med frossenpizza blir hva du gjør det til på kjøkkenet, tipser Kringlebotn.

- Masse hvit dressing øker fett- og kaloriinnholdet skremmende lett. En grønn salat ved siden av gjør derimot pizzamåltidet helt ok. Det aller viktigste er å bestemme seg på forhånd for hvor mange biter du skal spise. Ellers er det lett å gå i mumsefella og spise hele pizzaen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media