Meksikanske bryggerier boikotter amerikansk bygg:

Mexico planlegger skummende hevn overfor Trump

Nå truer også Heineken med boikott av amerikansk bygg i det populære Sol-ølet.

USA-BOIKOTT: Meksikanske ølprodusenter truer med å stoppe import av amerikansk bygg om Trump Foto: AFP/NTB Scanpix + Heineken
USA-BOIKOTT: Meksikanske ølprodusenter truer med å stoppe import av amerikansk bygg om Trump Foto: AFP/NTB Scanpix + Heineken Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

(Dagbladet): Den amerikanske presidenten Donald Trump har lenge truet med å trekke USA ut av NAFTA, frihandelsavtalen landet har med Mexico og Canada.

Dette har fått meksikanske bryggerier til å reagere.

NAFTA

  • Står for North American Free Trade Agreement
  • NAFTA er en frihandelsavtale mellom USA, Canada og Mexico som trådte i kraft i 1994.
  • Alle parter kan trekke seg ut av avtalen når som helst - men med seks måneders varsel.

Kilde: Naftanow.org

Group Modelo, selskapet som blant annet produserer ølmerkene Corona, Estrella, Negra Modelo og Pacifico varslet i april i år at de kun ville bruke meksikansk bygg i sine brygg, ifølge den meksikanske nettavisen MexicoNewsnetwork.

Nå følger også Heineken-eide Sol etter, og varsler at de vil kjøpe bygg fra andre markeder dersom Trump trekker USA ut av NAFTA, melder Beveragedaily.com.

I tillegg til Sol står Cuauhtémoc-Moctezuma-Heineken (CCM/Heineken) bak meksikanske ølmerker som Dos Equis og Tecate.

- Alle små drypp hjelper

Karen Helene Ulltveit-Moe. Foto: HiOA
Karen Helene Ulltveit-Moe. Foto: HiOA Vis mer

Karen Helene Ulltveit-Moe, professor ved Økonomisk Institutt på Universitetet i Oslo og spesialist på internasjonal økonomi og handel, tror ikke signalene fra bryggeriene vil ha en umiddelbar effekt, men at det har en god signaleffekt.

- Jeg tror at det er viktig for amerikanske politikere, da spesielt president Trump og hans rådgivere, å se at gjennom å prøve å forringe handelen med Mexico, vil det også ramme amerikanske bedrifter og bønder, sier Ulltveit-Moe til Dagbladet.

- Alle små drypp hjelper.

NAFTA-nekt får økonomiske konsekvenser

Trumps trusler om å melde seg ut av NAFTA har allerede fått konsekvenser.

Den meksikanske senatoren Armando Rios Piters truet Trump med maisboikott. Han fremmet et lovforslag i februar der alle produsenter i Mexico som importerte mais fra USA måtte bytte til Brasil eller Argentina.

Dette ble ikke gjennomført, men flere meksikanske selskaper som tidligere har importert mais fra USA, kjøper nå råvarene sine i andre land, og i juli ble det klart at Mexico ikke lenger er den største importøren av amerikansk mais, ifølge Bloomberg.

Det betyr likevel ikke at amerikanske maisprodusenter lider noen nød. Verdien av den totale maiseksporten fra USA hadde økt med 32 prosent fra året før.

Ulltveit-Moe peker på at selv om verdien på eksporten har økt, er det viktig å se på kostnadene ved eksporten, og summen man sitter igjen med til slutt.

- Det er alltid uheldig å miste tilgangen på et marked. Mexico har den fordelen for USA at det ligger nærme, som kan gi lavere transportkostnader.

Snur vi om på det, vil en eventuell NAFTA-kollaps ikke bare føre til at amerikansk bygg blir dyrere å importere til Mexico. Det vil være dyrere for amerikanere å importere det meksikanske ølet.

Billigere øl i EU?

I mellomtiden forhandler Mexico med EU-representanter om å forbedre handelsavtalen med Europa. Det europeiske markedet er det andre største eksportmarkedet for det mellom-amerikanske landet.

- Vil vi få rimeligere meksikansk øl i EU-området?

- Forhandlinger om handelsavtaler kan gi rimeligere varer, men det er det for tidlig å si noe om. Det interessante her er at Mexico snur seg rundt og ser etter andre handelspartnere enn USA, sier Ulltveit-Moe.

TEST: Vi har testet de mest solgte norske julebrusene, og en svensk favoritt. Uheldigvis for svenskene, var de langt unna pallplass. Video: Espen Solli / Marie Røssland Vis mer

Samme gamle smaken

Hva så med smaken? Ifølge Norges første øl-sommelier Amund Polden Arnesen er det ingen grunn til bekymring for dem som er glad i den karakteristiske Sol-smaken.

- Det er klart at hvor kornet er dyrket kan ha noe å si, men store bryggerier er så gode på å utligne smaksforskjeller at det blir tilpasset i bryggeprosessen, sier Polden Arnesen til Dagbladet.

Heineken Mexico ønsker ikke å spekulere i dette før det eventuelt skjer, men sender følgende kommentar til Dagbladet på e-post:

- Heineken Mexico vil aldri inngå kompromisser som påvirker kvaliteten på produktene sine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer