Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michelin 2020

Michelin 2020 til Norge

Trondheim er vertskap for neste års michelinstjerne-utdeling.

TIL TRONDHEIM: Utdelingen av Michelin-stjerner for Norden skal foregå i Trondheim neste år. Dette er fra live-overføringen da Bjørn Svensson fikk utmerkelsen for sin tredje restaurant - Galt i Oslo - i 2018. Foto: Philip Davali / NTB Scanpix
TIL TRONDHEIM: Utdelingen av Michelin-stjerner for Norden skal foregå i Trondheim neste år. Dette er fra live-overføringen da Bjørn Svensson fikk utmerkelsen for sin tredje restaurant - Galt i Oslo - i 2018. Foto: Philip Davali / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er bare fem år siden Michelin lanserte en egen guide for de Nordiske landene. Siden den gang har stjernene blitt annonsert fra byer i Sverige og Danmark.

Neste år er det Norges - og Trondheims tur. Den 17. februar 2020 avholder Michelin, sammen med Visit Trondheim, sin årlige presentasjon av nye stjernerestauranter i Michelin Guide Nordic Countries 2020.

- Vi ser fram til å feire de nordiske restaurantene i Trondheim til neste år. Byen har i løpet av de siste åra blitt en viktig kulinarisk destinasjon i Norge og Norden, hvor tradisjon møter nye ideer, sier Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for Guide Michelin.

- Topprestaurantene i byen er på elitenivå når det gjelder innovasjon og bærekraft, og tilbyr noen av de flotteste råvarene som regionen har å by på.

Stjernene skal deles ut fra Olavshallen, mens middagen etterpå holdes på Odd Reitans nyrenoverte hotell Britannia.

- Helt suverent!

- Helt suverent, sier en overrasket Arne Brimi.

- Guiden har så langt fokusert veldig på storbyer. Vi får håpe at dette er et signal om at guiden vil se mer på regioner og mindre steder, sier han i en kommentar til Dagbladet.

FOKUSFORFLYTTNING: Arne Brimi er overrasket og glad for at utdelingen skal foregå i Trondheim neste år. Foto: Mette Møller
FOKUSFORFLYTTNING: Arne Brimi er overrasket og glad for at utdelingen skal foregå i Trondheim neste år. Foto: Mette Møller Vis mer

- Det innebærer forhåpentligvis også støtte til lokale initiativ. Og vi får også håpe at vi i Norge kan vise fram vår fantastiske råvaretilgang som er enestående i Europa.

Kjendiskokk Bent Stiansen slutter seg til gratulantene.

- Jeg er svært lykkelig og stolt over at Trondheim er valgt. Byen midt i Norges beste matfat, skriver Stiansen i en SMS til Dagbladet.

Selv har han hatt en stjerne i i Michelin-guiden i mer enn 20 år.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gleder seg også over nyheten.

DEN LILLE RØDE: Michelinguiden for Nordens beste restauranter skal deles ut i Olavshallen i Trondheim med påfølgende middag på Britannia hotell.
DEN LILLE RØDE: Michelinguiden for Nordens beste restauranter skal deles ut i Olavshallen i Trondheim med påfølgende middag på Britannia hotell. Vis mer

- Det er gøy at Michelin ønsker å legge dette arrangementet til Norge. Jeg heier på alt som kan bidra til bedre mat. Jeg håper den økte oppmerksomheten om Norge som matnasjon bidrar til etablering av små og mellomstore bedrifter, integrering i arbeidslivet og attraktive mattilbud. Gratulerer til Trondheim og lykke til med arrangementet, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

- Stor stas!

Michelinkokk Heidi Bjerkan synes det er stor stas å få Michelin-utdelingen på besøk i Trondheim.

- Det er klart det er stor stas, det er helt fantastisk, sier hun til Dagbladet.

Bjerkan fikk sin første stjerne for restaurant Credo i Trondheim tidligere i år, og har bakgrunn som kjøkkensjef på slottet, og er blant eierne og gründerne av Vippa.

Hvor viktig det vil være for Trondheim synes hun er vanskelig å si, men hun tror områdets fantastiske råvarer og produsenter får mye og god oppmerksomhet.

- Jeg håper det også vil få stor betydning for rekruttering, både til fiske, jordbruk og restaurantfaget.

Fantastisk!

Christopher Davidsen, tidligere Årets kokk og sølvvinner i Bocuse d'Or, er svært glad for nyheten. Skjønt, han har nok visst om den en stund allerede, da Davidsen er kjøkkensjef på Speilsalen - gourmetrestauranten på Britannia, hotellet som skal holde Michelin-middagen.

- Det er helt fantastisk! Jeg synes Trondheim har blitt en matby som er virkelig trend, med flinke kokker som har gått fram som gode forbilder både på bærekraftig og økologisk mat, sier Davidsen til Dagbladet.

- Kokkemiljøet i Trondheim har blitt en veldig sammensveiset gjeng. Det er et lite miljø og alle hjelper alle, sier Davidsen.

Han viser til at Credo og Fagn allerede har satt Trondheim på gourmetkartet, og tror dette for alvor vil befeste Trondheims posisjon som en gourmet-destinasjon.

Da Dagbladet besøkte Britannia rett før åpningen i vår, fortalte Davidsen om Michelin-ambisjoner. Men om inspektørene har vært der ennå, er han usikker på.

- Jeg aner ikke! Vi blir veldig glad om de kommer innom, men hvis ikke kommer vi til å fortsette og vise at Speilsalen er et sted med fantastiske råvarer og innovativ mat.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!