Michelinguiden:

Michelin-stjerne til fransk veganrestaurant

Det er første gang en fransk vegansk restaurant har fått en Michelin-stjerne.

STJERNE: Claire Vallée og restaurant ONA er den første veganske restauranten i Frankrike med en stjerne i Michelin-guiden. Foto: MEHDI FEDOUACH / AFP / NTB
STJERNE: Claire Vallée og restaurant ONA er den første veganske restauranten i Frankrike med en stjerne i Michelin-guiden. Foto: MEHDI FEDOUACH / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Sesongen for stjernedryss har begynt, og denne uka var det franske restauranter som fikk vite om de hadde fått plass i Michelin-guiden. Hele 54 nye restauranter har fått sin første stjerne, og blant dem er ONA, en vegansk restaurant, skriver guiden i en pressemelding.

Det er ikke første gangen en vegansk restaurant får denne utmerkelsen. Blant annet har Seven Swans i Frankfurt am Main og Kajitsu i New York en stjerne i guiden, men første gang en vegansk restaurant får denne utmerkelsen i Michelin-guidens hjemland.

- Truffet av et tog

ONA, som står for Origine Non Animale, ligger i Arès i Arachon Bay nær Bordeaux, og drives av Claire Vallée. Kjøkkensjefen og eieren er opprinnelig arkeolog, og er selvlært på kjøkkenet, ifølge Michelin-guiden.

- Det føltes som å bli truffet av et tog, sier Vallée til det franske nyhetsbyrået AFP, om hvordan det var å få en telefon fra guiden.

- Dette er en anerkjennelse for flere års hardt arbeid.

På restauranten kan du velge mellom en treretters og en sjuretters meny, og med fristende kombinasjoner som steinsopp, gran og sake eller selleri, tonka og amber ale, er det nok ikke bare veganere som vil ha glede av et besøk. Det var heller ikke skremmende dyrt, prisen på sjuretteren var 59 euro, 610 kroner.

Spleiselag

Det var ikke selvsagt at Vallée skulle få realisert drømmen om å åpne en vegansk gourmetrestaurant, ingen banker ønsket å finansiere henne. Startkapitalen hentet hun til slutt inn gjennom crowdfunding, og La Nef, en bank som spesialiserer seg på utlån til etiske prosjekter.

I tillegg til en stjerne, fikk restauranten også en grønn stjerne, eller en kløver, som Michelin-guiden lanserte i fjor for å belønne kjøkkensjefer som driver bærekraftig.

I fjor fikk fire norske kokkerdenne gjeve utmerkelsen: Jimmy Øien (Rest), Heidi Bjerkan (Credo) og Sebastian Myhre (Fyr) og Svein Trandem (Einer).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer