MICHELINMANNEN: Chan Hong Meng, eieren av  Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, serverer gatemat med Michelin-stjernekvalitet.Foto:  EPA/WALLACE WOON/NTB SCANPIX
MICHELINMANNEN: Chan Hong Meng, eieren av Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, serverer gatemat med Michelin-stjernekvalitet.Foto: EPA/WALLACE WOON/NTB SCANPIXVis mer

Michelin-stjerne til gatekjøkken

På Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle i Singapore får du michelinstjernemat for 13 kroner.

Michelin-guiden viser vei til gode matopplevelser i inn- og utland. Stjerner i denne boka gir ikke bare forventninger om gourmetmat, men også nystivete hvite duker, stiv service - og ikke minst stiv pris.

Gode, rimelige restauranter, som ikke holder den samme høye standarden, belønnes med en Bib Gourmand eller hederlig omtale.

I Asia ser de forbi det ytre, og i Guide Michelin Singapore, som ble lansert 21. juli, fikk to gatekjøkken hver sin stjerne: gatekjøkkenet Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, og Hill Street Tai Hwa Pork Noodle.

Enkle signaturretter

Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodles spesialitet er, ikke uventet kylling med soyasaus - men de serverer også meget god bbq svin, skal vi tro Michelin-inspektørene.

GÅ ETTER KØEN: Hong Kong Soya Sauce chicken Rice, her dagen etter de fikk sin første Michelinstjerne. Foto: AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN / NTB SCANPIX
GÅ ETTER KØEN: Hong Kong Soya Sauce chicken Rice, her dagen etter de fikk sin første Michelinstjerne. Foto: AFP PHOTO / ROSLAN RAHMAN / NTB SCANPIX Vis mer

- Det er alltid kø, noterte Michelin-inspektørene seg, og køen kan vel ikke ventes å bli særlig mye mindre etter dette.

Hill street Tai Hwa Pork Noodles spesialitet er nudler med stekt svinekjøttdeig.

- Restauranten åpnet i 30-årene, flyttet il sin nåværende beliggenhet i 2005, og drives nå av andre generasjon i familien.


Michelin-mett for prisen av en liter melk

Det er ikke bare omgivelsene som er spesielt i Michelin-målestokk, prisen må også sies å være oppsiktsvekkende for et stjernemåltid.

STJERNEMAT: Soyaglasert kylling på nudler fra Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodles. Foto: EPA/WALLACE WOON/NTB SCANPIX
STJERNEMAT: Soyaglasert kylling på nudler fra Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodles. Foto: EPA/WALLACE WOON/NTB SCANPIX Vis mer

En porsjon kylling med soyasaus og ris eller kylling koster bare 2 dollar, ifølge the Guardian. To singaporedollar tilsvarer 12,7 kroner.

Her hjemme får man en liter skummetmelk eller en god morgen-yoghurt for samme pris.

MER MICHELINMAT: Nudler med svinekjøtt fra Hill Street Tai Hwa Pork Noodle Foto:  EPA/WALLACE WOON / NTB SCANPIX
MER MICHELINMAT: Nudler med svinekjøtt fra Hill Street Tai Hwa Pork Noodle Foto:  EPA/WALLACE WOON / NTB SCANPIX Vis mer

Bib Gourmand: Her spiser du gourmetmat i Oslo, når du ikke har råd til stjernemat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hedrer gatematen

En av de store mattrendene de siste årene har vært en voksende anerkjennelse for gatemat, eller street food.

Gatemat fra inn- og utland finner veien inn i finere restaurantkjøkken; og toppkokker tar turen ut av kjøkkenet og selger enkle og rimeligere retter fra matvogner, eller food trucks, om du vil.

Gatematens posisjon ble for alvor befestet da Michelin-guiden for Hong Kong og Macau inkluderte en egen kategori, street food, for sin 2016-guide i november i fjor. 23 gatekjøkken i Hong Kong og 12 i Macao ble inkludert i seksjonen.

I Singapore-guiden er det syv restauranter som klassifiseres som Street Food, men kun to fikk en Michelin-stjerne.

Oslo får rullende mathall av food trucks

Chan Hon Meng drømmer om kylling i soyasaus med ris og nudler

Michelin-guiden har laget en liten videosnutt om verdens første gatekjøkkeneier med en stjerne i Michelin-guiden.

Har du problemer med å se videoen, kan du se den på YouTube.