Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Michelin Nordic 2021:

Michelin til Stavanger: - Gull verdt

Neste års kulinariske stjernedryss blir i Stavanger.

MICHELIN 2020: Se alt fra årets Michelin-utdeling i Olavshallen i Trondheim. Programleder: Marie Røssland / Dagbladet TV Vis mer

Neste års nordiske Michelin-stjerner skal deles ut i Stavanger, skriver guiden i en en pressemelding.

- Dette er jo kjempemoro! Nå får vi en fantastisk anledning til å vise fram den sykt flotte byen vår, sier Sven-Erik Renaa som nylig klarte å kapre to stjerner i den berømte restaurantguiden.

Björn Svensson, kokk og innehaver på restaurant Galt i Oslo med én stjerne i Michelin-guiden, sender sine gratulasjoner til vestlandsbyen:

- Det er kult at byer utenfor hovedstedene blir verstkap for arrangementet. Stavanger er en stor matby. Gratulerer!

Dette er andre gang Michelin-stjernene annonseres i en norsk by. Første gang var Trondheim, som var vertskap for årets Michelin-utdeling.

- Jeg kan røpe at jeg har vært i loopen, såvidt. Vi så hvordan Århus for to år siden fikk en masse oppmerksomhet i mediene. Og det samme med Trondheim i år. Disse eventene har blitt gull verdt, sier Renaa til Dagbladet som er veldig begeistret over dagens nyheter.

Utdelingen vil skje 8. februar 20201.

KLAR FOR STAVANGER: Michelin-direktør Gwendal Poullenec. Foto: Elisabeth Dalseg
KLAR FOR STAVANGER: Michelin-direktør Gwendal Poullenec. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

- Vi er glade for å dra til Stavanger for å avduke den fremtidige utgaven av Michelin Guide Nordic Countries. Gjestene våre vil få oppleve underverkene som er oppdaget av inspektørene våre, og spesielt den bærekraftige tilnærmingen som er utviklet av de lokale restaurantene, sier internasjonal direktør for Guide Michelin, Gwendal Poullennec, i en pressemelding.

- Vi vil alle glede oss over den livlige byens kulinariske scene og de gode ingrediensene som regionen har å tilby.

Michelin-effekten

Det å få et slikt arrangement til byen kan gi et positivt løft, ifølge Tanja Holmen, direktør for Visit Trondheim.

- Det er klart at det betyr mye for mange av oss, spesielt en region som oss som har hatt en satsning og fokus på mat over tid, sier Holmen til Dagbladet.

- Selve arrangementet har jo en egenverdi. Det å bli sett utenfra internasjonalt, på bakgrunn av å bli satt på kartet som en matdestinasjon er uvurderlig.

Hun forteller at etter Trondheims-restaurantene Credo og Fagn fikk Michelin-stjerner i 2019 økte besøket til byen med cirka ti prosent. Hun regner med at selve arrengementet vil ha en lignende effekt, selv om denne nå er noe dempet på grunn av coronafrykt.

- Michelin-utdelingen har stor betydning når vi nå bygger Trondheim som matdestinasjon - ikke minst for våre lokalmatprodusenter som gjennom et slikt arrangement også blir løftet.

I år fikk forøvrig nok en Trondheims-restaurant en stjerne. Denne gangen var det Speilsalen på Britannia Hotell med Christopher Davidsen i spissen.

Tre stjerner i Stavanger

At det ble Stavanger er nok ikke tilfeldig. Re-Naa restaurant i Stavanger var den første utenfor hovedstaden som fikk en Michelin-stjerne, i 2016, og året etter fulgte Sabi Omakase etter - den første japanske restauranten i Norge med en stjerne i Michelin-guiden.

Under årets udeling i Trondheim fikk Re-Naa to stjerner.

- Det er stort for Stavanger, regionen og Rogaland, at Michelin igjen valgte en by i Norge som vertskap for guide-lanseringen og stjernedrysset. Vi har fantastiske restauranter med noen av Norges beste kokker, og en region med et utsøkt utvalg av ettertraktede råvarer, sier reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Region Stavanger.

Næringsminister Iselin Nybø er også glad for at Michelin igjen trekker mot Norge.

- Dette er en skikkelig god nyhet og veldig spennende, at Michelin ønsker å legge også neste års arrangement til Norge. Det er et signal om at Norge er i ferd med å plassere seg på det internasjonale matkartet, dette får ringvirkninger, sier næringsminister Iselin Nybø, som selv vokste opp bare hundre meter fra stjernerestauranten Omakase i Stavanger.

Her er årets norske Michelin-stjerner:

To stjerner:

 • Re-Naa (Stavanger)

En stjerne:

 • Under (Lindesnes)
 • Bare (Bergen)
 • Omakase by Vladimir Pak (Oslo)
 • Speilsalen (Trondheim)
 • Fagn (Trondheim)
 • Credo (Trondheim)
 • Galt (Oslo)
 • Kontrast (Oslo)
 • Statholdergaarden (Oslo)
 • Sabi-Omakase (Stavanger)
Hele Norges coronakart