NYSGJERRIG: Slik gikk det da vi lot tre Michelin-kokker teste høstens nye ferdigmat. Fra venstre: Björn Svensson, Pascal Lehmann og Daniel Hasvold Jung
NYSGJERRIG: Slik gikk det da vi lot tre Michelin-kokker teste høstens nye ferdigmat. Fra venstre: Björn Svensson, Pascal Lehmann og Daniel Hasvold JungVis mer

Test av den nye ferdigmaten høst 2017

Michelinkokker testet de nye ferdig-middagene: - Denne var innafor, Brimi

Tre tidligere Michelin-kokker har vurdert de 14 nye ferdigmiddagene som er ute i butikk nå.

(Dagbladet): Å la tre kokker, som har jobbet ved to av Oslos tidligere Michelin-restauranter, Oscarsgate 2 og Fauna, teste ferdigmat kan høres ut som en litt utspekulert idé. Men selv om ferdigmat er langt fra den maten de vanligvis lager, er ingen av dem ukjent med fenomenet.

Da Björn Svensson jobbet på restaurant Bagatelle, spiste han frossenpizza «fem dager i uken».

- Vi hadde dårlig råd, og med så mye bunn, var det nok til flere, ler han.

Helseminister Bent Høie har også fortalt Dagbladet at han er blant dem som gjerne spiser ferdigmat.

Ingen får terningkast 6

De andre kokkene har også prøvd seg på sin andel ferdigmiddager, og mener det finnes fine alternativer, for eksempel Fjordlands kjøttkaker med ertestuing.

- Det som forundrer meg, er at ikke ferdigmatprodusentene har kommet lenger. Man skulle tro det hadde skjedd en utvikling til det bedre, sier de tre kokkene som har vurdert alle nyhetene. Flere av dem smaker godt, men ingen når helt opp til øverste terningkast.

SUPPE: Pascal Lehmann, Björn Svensson og Daniel Hasvold Jung i aksjon på kjøkkenet på Galt.
SUPPE: Pascal Lehmann, Björn Svensson og Daniel Hasvold Jung i aksjon på kjøkkenet på Galt. Vis mer

Slik testet vi:

Vi har smakt oss gjennom 14 av høstens nye ferdigretter, med hjelp av Pascal Lehmann, Daniel Jung og Björn Svensson, alle sammen kokker og medeiere av nyåpnede Galt restaurant i Oslo. Rettene er tilberedt etter anvisning på emballasjen, i vannbad, gryte eller stekeovn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har sett på utseende, konsistens, smak - og hvordan rettene svarer til forventningene fra emballasjen. Det er bedømt som ferdigmat, ikke som restaurantmat.

HER ER DOMMEN:

Rema 1000: Italiensk-inspirert wokmix

med fullkornspasta, kylling, tomat og basilikum
Pris: 39 kroner

WOK? Det er billig, men det hjelper ikke.
WOK? Det er billig, men det hjelper ikke. Vis mer

Det er dessverre ikke så mye som stemmer med denne retten. Den har åpenbart ikke vært i en wok, det er en pastarett, med en mengde saus som ville fått italienske bestemødre til å gå i protesttog.

Det beste som kan sies om denne retten er at pastaen ikke er så langt unna al dente, selv om den ikke gir særlig mye å tygge på. Men kyllingen er geléaktig, og til tross for ekstreme mengder saus, er tomatsmaken fraværende. Og smaken er emmen.

Rema 1000: Thai-inspirert wokmix

med basmatiris og kylling
Pris: 39 kroner

SNÅL: Det ser ut som middag, men smaker dessert med curry-paste i.
SNÅL: Det ser ut som middag, men smaker dessert med curry-paste i. Vis mer

Denne retten har en umiskjennelig smak av thai curry, og konsistensen på kyllingen er ikke fæl, men det er også det eneste bra vi kan si om denne retten. Det er noe av det mest mystiske vi har smakt på lenge.

- Har de tatt feil av sukker og salt?

Ser vi på pakken skal det ikke være så mye sukker, men retten smaker så søtt, at det nesten er litt morsomt, hvis det ikke hadde vært trist å måtte kaste så mye mat. For dette er det umulig å spise mer enn et par biter av. Det smaker som en dårlig dessert. Tenk riskrem med curry-paste.

- Lurer på hva en thai ville sagt om denne.

- Dette er ille.

Findus World Selection - Indian Curry

100% Green med kikerter, søtpotet, ingefær & garam masala-krydder
Pris: 54,50 kroner

VEGETAR: Den ene vegetarretten skuffet stort.
VEGETAR: Den ene vegetarretten skuffet stort. Vis mer

Vegetarbølgen synes ikke å ha noen ende, og nå har også Findus lansert et vegetarisk alternativ i sin World Selection-serie. En indisk curry med kikerter og søtpoteter er i utgangspunktet et glimrende valg, men dessverre lykkes de ikke her.

Det smaker mest av alt rå tomatpuré med litt indisk krydder i. Kikertene bidrar ikke med noe annet enn å gi retten en passe mykt element, i kontrast til søtpotetene som er alt for harde. Det virker uferdig, og ville kanskje hatt godt av å koke litt lenger.

Som det er, er det ikke noe vi har lyst til å smake på igjen.

Gir vi denne terningkast to, er vi hyggelige.

Fersk & Ferdig: Flesk & Duppe

med kålrotstappe og poteter
Pris: 66,90 kroner

MORS TRADISJONELLE: Så mye dvaskt fett på en tallerken falt ikke i smak.
MORS TRADISJONELLE: Så mye dvaskt fett på en tallerken falt ikke i smak. Vis mer

- Jøss, skal de stå i ovn i plasten?

Også denne er retten mye mer fargeløs enn på pakken, det ser rett og slett litt anemisk ut. Rotmosen er blekere, men den største forskjellen er i flesket: På pakken er det sprøstekt flesk, på tallerkenen er den dvask og lys.

Det virker ikke stekt, det fremstår som kokt, og litt uappettittelig. - Det ser litt anemisk ut - på pakken er det sprøstekt flesk, på tallerkenen er den dvask og lys. Det er mulig det kunne blitt bedre om du fisker ut flesket som varmes opp i sausen, men dette er ikke veldig fristende å sette tennene i.

Rema 1000: Kinesisk-inspirert wokmix

med nudler og kylling
Pris: 39 kroner

SLAPT: - Det finnes vel ikke en eneste vitamin igjen i disse grønnsakene.
SLAPT: - Det finnes vel ikke en eneste vitamin igjen i disse grønnsakene. Vis mer

Wokimix passer godt til kinesisk mat, men ellers er det ikke så mye som stemmer her. Retten ser spesielt masseprodusert ut, alle grønnsakene er helt likt kuttet, de har kokt for lenge, og det blir litt flatt.

Kyllingen har tekstur som om den har kokt den i en time, og smaken på retten er litt stram. Vannkastanjer gir retten det sprø elementet som vi forventer fra en wok, men resten av ingrediensene har samme dvaske konsistens.

- Tenk at en rett kan inneholde så mye (ingredienslisten er lang som et vondt år, red.anm.) og smake så lite.

(spyttet ut)

Rema 1000: God gammeldags fiskegrateng

Pris: 79 kroner

PUSSIG: Gjør-det-selv pakka, er unødvendig, spesielt fordi det betyr ekstra emballasje, mener kokkene.
PUSSIG: Gjør-det-selv pakka, er unødvendig, spesielt fordi det betyr ekstra emballasje, mener kokkene. Vis mer

Rema 1000s fiskegrateng er fersk, og er klar etter femten minutter i ovnen. Her må du imidlertid gjøre litt mer enn vanlig. Fiskegratengmassen kommer i en egen pose, som du må få over i formen, og så strør du kavringen på.

Det tar ikke mye tid, men virker unødvendig, og ikke minst gir det unødvendig mye emballasje. Fiskegratengmassen er som plukkfisk med store pastarør i, og den er ganske smakløs. Det er likevel bedre enn strøkavringen som ikke smaker godt.

- Jeg spiser heller fiskepinner enn dette!

Fjordland: Lys lapskaus

med potet, svinekjøtt og grønnsaker
Pris: 59 kroner

BARNEMAT: - Folk har vel tenner, eller hur?
BARNEMAT: - Folk har vel tenner, eller hur? Vis mer

Visuelt er dette kanskje testens tristeste rett. Det er en litt uformelig greige masse med litt gulrotbiter i. På pakka har lapskausen tydelige biter og klare farger. Det vi får på tallerkenen ser ut som barnemat.

Det smaker litt sånn også. Det vil si, det smaker ikke så mye. Og med unntak av de små kjøttbitene, er alt kokt så lenge at det blir mer som en stappe eller mos enn lapskaus. Teksturen er helt borte i grønnsakene.

- Jeg har spist lapskaus fra boks som har vært bedre!

Denne kommer i en spiseklar skål, og det følger med gaffel i esken.

Fjordland: Arne Brimis Viltboller

i fløtesaus med sjalottløk, selleristappe, tyttebærsyltetøy med eplebiter
Pris 68 kroner

TAMT: Ikke mye vilt i disse viltbollene. Selv Joika-kaker smaker villere.
TAMT: Ikke mye vilt i disse viltbollene. Selv Joika-kaker smaker villere. Vis mer

Et dyprødt tyttebær- og eplesyltetøy redder dette fra å være testens mest fargeløse rett. Men både viltbollene og sausen er mye lysere og langt mindre fristende enn bildet som er på pakken.

Dessverre er syltetøyet altfor søtt, og det balanserer dårlig med fløtesaus og den søte sellerirotstappen. Mer problematisk er det likevel at viltsmaken er helt fraværende, smaken er nærmere vanlige kjøttboller.

- Middagskakene har mer smak enn dette.

Det er også nesten helt lik tekstur på saus, stappe og syltetøy, og bollene gir heller ikke mye å tygge på.

Retten reddes likevel av en utrolig god sellerirotstappe. Den spiser vi gjerne igjen!

- Dette Brimi, kan jeg gjøre bedre. Dette smaker ikke vilt.

Dr.Oetker Rustica: Tex-mex Beef & Nachos

Pris: 87,90 kroner

NATTMAT: Tex-mex pizzaen har for mye bunn, men det er mye mat i pizzaen.
NATTMAT: Tex-mex pizzaen har for mye bunn, men det er mye mat i pizzaen. Vis mer

Den nye pizzaen fra Dr. Oetker (nei, vi mener ikke den nye sjokoladepizzaen) høres ut som en umiddelbar hit. Den ser ikke spesielt innbydende ut, men nachosene er sprø, og bunnen perfekt stekt.

Pizzaen er godt krydret og har godt med jalapenos for dem som er glad i det, men det overdøver det meste av annen smak.

- Det er ikke bra når vi som kokker må lese innholdsfortegnelsen for å vite hva vi spiser!

Det blir litt for mye bunn, men som kokkene påpeker gjør det at flere kan dele én pizza. Helt grei og mettende nattmat.

Fjordland: Arne Brimi: Grove middagskaker

Potetstappe med rotgrønnsaker, tyttebær-syltetøy med eplebiter
Pris: 59 kroner

HVILKET DYR ER MIDDAG? Middagskaker er en type mat som høres litt ubestemmelig ut, slik som familiedeig, lunchkaker og favorittbacon.
HVILKET DYR ER MIDDAG? Middagskaker er en type mat som høres litt ubestemmelig ut, slik som familiedeig, lunchkaker og favorittbacon. Vis mer

Dette er en av de få rettene som er mer fargesterk på tallerkenen enn på bildet på pakken, både saus og kaker har langt dypere brunfarge. Stappen er noe mer flytende, og med tydelige pepperkorn.

Den er også god på smak, selv om alle foretrekker sellerirotstappen fra viltbollene, men selve kjøttkakene faller ikke helt i smak, noen finner en liten usmak, andre synes de er «helt grei, men ikke mer».

Tyttebærsyltetøyet hadde hatt godt av å være kokt litt mindre, eller rørt - og med mye mindre sukker, slik at tyttebærsmaken blir mer fremtredende.

Rema 1000: Tomat- og blåskjellsuppe med chili

Pris: 39 kroner

RIMELIG: Her var panelet delt, men er du blant dem som liker denne, får to middag for under 50 kroner (dere trenger kanskje en brødbit for å bli mett).
RIMELIG: Her var panelet delt, men er du blant dem som liker denne, får to middag for under 50 kroner (dere trenger kanskje en brødbit for å bli mett). Vis mer

Dette var den eneste retten som delte smakspanelet. Kokkene berømmer konsistens og utseende på selve suppa. Blåskjellene overrasket positivt, de var ikke harde og overkokte som fryktet, men gode og akkurat passe i konsistensen.

Smaken på suppen ble litt stram for noen, og bedømmingen varierte fra to til fire - vi landet på en treer. Denne suppen vil sikkert få sine favoritter, men bli en engangsaffære for andre.

Rema 1000: Lys pølse-lapskaus

Med rotgrønnsaker
Pris: 59 kroner

ÆRLIG: Helt streit og grei hverdagsmiddag, som både ser ut og smaker som vi tror den skal.
ÆRLIG: Helt streit og grei hverdagsmiddag, som både ser ut og smaker som vi tror den skal. Vis mer

Fire porsjoner til 60 kroner er mye mat, men et kilo er nok litt lite til fire personer, med mindre noen er veldig småspiste. Lapskausen ser bra ut, det er tydelige biter som ikke er overkokt. Den har fine farger, og ser mest fristende ut av de to lapskausene.

Dette er en ærlig lapskaus, og smaker det den skal smake. En helt grei hverdagsmiddag.

Fersk & Ferdig: Baconwurst & stappe

Med ølsaus
Pris: 66,90 kroner

SKIKKELIG DIGG: Ideelt sett hadde pølsene og sausen vært for seg, men denne retten falt i smak.
SKIKKELIG DIGG: Ideelt sett hadde pølsene og sausen vært for seg, men denne retten falt i smak. Vis mer

Det hjelper nok å ha hjelp av proffkokker til å legge opp maten, men denne ser bra ut på tallerkenen. Porsjonen er raus, men det er mye mer saus enn på bildet på pakken - og pølsene ligger også i sausen når de blir varmet opp.

Pølsene har karakter og stappen er god, om enn ikke like spennende som stappen i Brimis ferdigmiddager.

Sausen er god, men vi kunne klart oss med litt mindre, spesielt siden det er potetstappe. Poteter som kunne moses hadde nok tatt med seg mer av sausen. Uansett:

- Dette er bra.

Fjordland: Arne Brimis Lammelår

I sjalottløk- og estragonsaus, potetskiver, bygg fra Skjåk og grønnsaker
Pris: 79 kroner

BEST I TEST: Lammelåret til Arne Brimi var imponerende mørt og godt.
BEST I TEST: Lammelåret til Arne Brimi var imponerende mørt og godt. Vis mer

På pakken står det at vi skal få grønnsaker, men grønnsakene er ikke veldig fremtredende, og tankene går til da vi testet sykehjemsmat i Fredrikstad der gamle og syke fikk makaronistuing som «dagens grønnsak», men man blir i hvert fall skikkelig mett av en porsjon.

Kokkene synes byggrynene var såpass krydret, og så forskjellige fra potetene, at det ikke skader retten.

Smaken er også milevis unna sykehjemsmaten. De har virkelig lykkes med lammekjøttet som er mørt og godt på smak. Sausen er god med mye smak av krydder, og byggrynsblandingen er smakfull, selv om grønnsakene er noe slappe.

Stekepotetene er litt slappe, et resultat av å bli varmet opp i pose, og mangler den sprø stekeflaten vi ser på bildet, men likevel: En god og smakfull rett. Eller som Galt-kokkene uttrykte det:

- Denne var innafor.