BLINDSMAKING: På stockholmsrestauranten Svartklubben er servitørene blinde og lokalet helt mørkt.  FOTO: Svartklubben
BLINDSMAKING: På stockholmsrestauranten Svartklubben er servitørene blinde og lokalet helt mørkt.  FOTO: Svartklubben Vis mer

På denne restauranten ser du ikke hva du spiser eller hvem du spiser med

Middag i mørket

Dropp finstasen og skjerp sansene. På restaurantsuksessen Svartklubben i Stockholm er det mørkt som om natten. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bli med over grensen på et restaurantbesøk utenom det vanlige. Her spiller fancy innredning og kult bestikk overhodet ingen rolle. Du kan nemlig ikke se noen av delene. I restaurant Svartklubben i er det helt mørkt. Så mørkt at du blir bedt om å skru av mobilen og ta av deg klokken. Ikke den minste strime lys skal distrahere deg under den rundt tre timer lange, svenske matopplevelsen du har foran deg.

INN I MØRKET: Lukk øynene og la deg lede til bordet.  FOTO: Dans Le Noir London
INN I MØRKET: Lukk øynene og la deg lede til bordet.  FOTO: Dans Le Noir London Vis mer

Ulf Nordquist har drevet restaurant Svartklubben på Södermalm i Stockholm siden 2012. Han er selv blind, og alle servitørene er også enten blinde eller svaksynte. Kokken derimot, ser heldigvis det han skal, får vi opplyst.

Nordquist bekrefter at konseptet har fått stor oppmerksomhet, og at mange er interesserte i å prøve en middag i mørket. Også nordmenn finner fram til det spesielle stedet.

- Jeg tipper vi har rundt ti norske gjester i måneden, og det virker som om de liker seg godt. De tre første gjestene som kom inn i går kveld var faktisk norske. Hjørdis, Sissel og Ragnhild, minnes Nordquist.

FULLE HUS: Innehaver Ulf Nordquist (nr. to fra h.) inviterer til mat og musikk i mørk restaurant.
FULLE HUS: Innehaver Ulf Nordquist (nr. to fra h.) inviterer til mat og musikk i mørk restaurant. Vis mer

Restaurant uten lys

- Vi har stort sett fulle hus. Målet for 2017 er å utvide lokalene. Mange vil prøve noen timer som blind. Her gjør vi dette til en positiv opplevelse ved å by på god mat som appellerer til smaks- og luktesansen, og levende musikk for hørselssansen, forklarer innehaveren, som godt kunne tenke seg å åpne en filial i Oslo:

- Det hadde vært en drøm og veldig gøy å åpne noe i Oslo, sier han.

Nordquist er selv profesjonell gitarist, og med på å underholde gjestene underveis i måltidet sammen med en vokalist. Av og til drar han igang allsang også.

I den særegne restauranten ledes gjestene inn parvis gjennom intet mindre enn tre par svarte draperier. De svaksynte servitørene lærer seg gjestenes fornavn på vei inn.

HEMMELIG: På Svartklubben får du ikke vite menyen før til slutt. FOTO: Svartklubben
HEMMELIG: På Svartklubben får du ikke vite menyen før til slutt. FOTO: Svartklubben Vis mer

- Her er bordet, her er stolen, vær så god og sitt. På bordet foran dere står glass, servise, bestikk, salt og pepper, er beskjeden gjestene får.

Deretter må de prøve å klare seg gjennom måltidet som best de kan. Alt foregår som på en vanlig restaurant, bortsett fra den lille detaljen at du som gjest ikke ser noe. Hvor satte jeg glasset mitt, og er det noe igjen i det? Har jeg egentlig spist opp maten min? Helt naturlige spørsmål for gjestene rundt bordet på denne restauranten.

Hemmelig meny

Hva står på menyen? Det får gjestene ikke vite før de har spist.

- På Svartklubben er menyen hemmelig. Vi vil at du skal konsentrere deg om smak og lukt, og oppleve måltidet uten forutinntatte holdninger, sier Nordquist.

MULM OG MØRKE: Mørklagte restauranter med svaksynte servitører finnes over hele verden. Noen av dem tilhører kjeden Dans Le Noir. FOTO: Dans Le Noir London
MULM OG MØRKE: Mørklagte restauranter med svaksynte servitører finnes over hele verden. Noen av dem tilhører kjeden Dans Le Noir. FOTO: Dans Le Noir London Vis mer

Han har et avslappet forhold til at det av og til knaser et glass eller en flaske i gulvet.

- Joda, innimellom går ting i gulvet. En helt naturlig del av måltidet. Men det blir ikke så mye søl som man kanskje skulle tro. Det går nemlig ikke lang tid før gjestene venner seg til å bevege seg langsommere, og til å skjerpe de andre sansene. Selvsagt er det fullt lovlig å bruke fingrene også.

Lukk øynene

Noen reagerer med ubehag og klaustrofobi når de kommer inn i det 100% mørke rommet. Vertskapet anbefaler at man lukker øynene allerede før man går inn, for å si ifra til hjernen at alt er som det skal være. Når vi lukker øynene, vet hjernen at det blir mørkt.

Servitørene beveger seg sikkert rundt i lokalet. Som gjest må du av naturlige årsaker sitte ved bordet, og ikke vandre omkring i restauranten. Men må du et nødvendig ærend, er det bare å ta kontakt med servitøren. Og, nei, det er ikke mørkt på toalettet.

Lurer du på om dette er noe for barn? Det er det, ifølge restauranten, som har gode erfaringer med barns måte å takle en middag i mørket.

Flere mørke restauranter

Svenske Svartklubben er bare en av mange restauranter på verdensbasis som kjører det helsvarte konseptet. I Norge arrangerte Blindeforbundet Dining in the dark i en måned i 2009, i samarbeid med Oslo-restauranten No.15, med mørklagt restaurant og svaksynte servitører.

Noen av restaurantene er med i kjeden Dans Le Noir (i mørket), som finnes i flere europeiske storbyer. Den første restauranten ble åpnet i 2004 i Paris, og deretter fulgte avdelinger i blant annet London, Moskva, Barcelona, Sankt Petersburg og New York. Ifølge kjedens hjemmeside planlegger de også restauranter i Midtøsten og New Zealand.

Mørk restaurantopplevelse

Nylig var Lars O. Gulbrandsen, avdelingsleder for mat i Dagbladet/Aller Media, og testet ut Dans Le Noirs tilbud i Barcelona.

MER ENN MAT: - En spennende kveld, sier Dagbladets Lars O. Gulbrandsen, om hans og datteren Kamillas mørke måltid i Barcelona. FOTO: Privat
MER ENN MAT: - En spennende kveld, sier Dagbladets Lars O. Gulbrandsen, om hans og datteren Kamillas mørke måltid i Barcelona. FOTO: Privat Vis mer

- Møtet med restauranten var først litt skummelt, men ble raskt veldig spennende. Vi ble ledet inn gjennom to lag med hengende, mørke tepper. Den blinde servitøren, José, hjalp oss fram til et bord, der vi ble plassert sammen med andre gjester. Etter litt prøving og feiling ble det snart naturlig for oss å bruke fingrene istedenfor kniv og gaffel. Dessuten var vi mye mer tilstede under måltidet, for ingen av oss hadde lov til å ha med mobiltelefoner eller klokke, forteller Gulbrandsen.

Han mener at samtalen gjestene imellom ble helt annerledes enn hvis de hadde sett hverandre.

- Det første den amerikanske sidekvinnen min foreslo var å ta en runde rundt bordet på hva vi var redde for i livet. Både min datter og jeg var enige om at to og en halv time gikk unna i en fart. Anbefales, konkluderer Lars O. Gulbrandsen.

LES MER:

Slik er det å spise middag på nakenrestaurant

Spise alene på restaurant? Klart du kan!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer