Mikroplast og miljøgifter i havsalt

Mikroplastfunn i havsalt: Strør du plast på maten din?

Forskere fant mikroplast i 15 av 16 havsalt. 

HAVSALT: Malaysiske forskere har funnet mikroplast i 15 av 16 havsalt. Illustrasjonsfoto: HandmadePictures / Shutterstock / NTB scanpix
HAVSALT: Malaysiske forskere har funnet mikroplast i 15 av 16 havsalt. Illustrasjonsfoto: HandmadePictures / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mikroplast i havene sniker seg gradvis inn i næringskjeden. Og det er mer enn dyrelivet som berøres.

Forskere fra Universitit Putra i Malaysia har undersøkt 16 ulike havsalt fra åtte forskjellige land og funnet mikroplast i 15 av dem, melder Hakai magazine.

Et team av forskere, ledet av marinbiolog Ali Karami, kjøpte et utvalg havsalt fra åtte forskjellige land, Australia, Frankrike, Iran, Japan, Malaysia, New Zealand, Portugal og Sør-Afrika.

Med ett unntak, et av de franske havsaltene, inneholdt alle de undersøkte saltene mellom ett og ti partikler mikroplast per kilo.

Hele rapporten kan du lese her.

- Dette er nok et symptom på et stort forurensningsproblem, sier Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender (FIVH) til Dagbladet.

Om vi fortsetter forsøplingen som i dag, er det mer søppel enn fisk i havet innen 2050, viser en rapport fra World Economic Forum.

- Ikke farlige nivåer

Det har ikke vært forsket på mikroplast i norsk salt, men forsker Bjørn Grøsvik i Havforskningsinstituttet synes de malaysiske funnene er urovekkende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer