Sitron er kokkenes beste krydder

Mikrotrikset som gjør sitronen saftig: 30 sekunder er alt som skal til

Sitrontrikset som letter hverdagen; bruk mikrobølgovnen

MIKROTRIKS: Er sitronene faste med tykt skall, kan det være vanskelig å presse saften ut, men med mikrobølgetrikset går det som en lek. Foto: Aase Dotterud
MIKROTRIKS: Er sitronene faste med tykt skall, kan det være vanskelig å presse saften ut, men med mikrobølgetrikset går det som en lek. Foto: Aase DotterudVis mer

(Dagbladet): Buddhistene kaller sitron en av de tre velsignede frukter. De to andre er fersken og granateple. Og sitronen kan brukes til mer enn du tror.

Av og til er sitronene tørre og harde og derfor vanskelige å presse. Du får ikke den mengden saft som du ønsker. Men da finnes det råd!

Sitron i mikrobølgeovnen

Ved bruke mikrobølgeovnen kan du helt enkelt klemme ut saften av en sitron uten å anstrenge deg. Du får også ut all saften av frukten, selv om den i utgangspunktet kjennes både tørr og hard.

Legg sitronen i mikroovne, men bare en i gangen. Foto: Aase Dotterud
Legg sitronen i mikroovne, men bare en i gangen. Foto: Aase Dotterud Vis mer

Hvor mye saft er det i en sitron?

Saftinnholdet i en sitron varierer mye. Det kommer an på størrelsen, modenheten, sort og temperatur. Enkelte sitroner er veldig tørre, andre har mye saft.

Hvor mye saft som er i sitronen kommer også an på hvordan du presser ut saften. Du får ut mer saft ved å bruke redskaper enn å klemme med hendene. Saftmengden kan variere fra 1-4 spiseskjeer, men med «mikrobølgtrikset» får du ut masse sitronsaft.

Trenger du en viss mengde i en oppskrift bruker du måleskje, eller tar det på øyemål og smaker til.

Et godt kvalitetstegn er at sitronen er tung i forhold til sin størrelse.

Kokkene elsker sitron

Sitronen er et av kokkenes beste våpen for å smaksette maten. Alene er den bare sur, men i mange matretter kan den gjøre underverk.

Lær deg å utnytte sitronens fantastiske smaksegenskaper til det fulle. Den kan brukes i en mengde ulike retter, så ha alltid sitron tilgjengelig. Dette er den beste smakstilsetningen som finnes, sammen med salt og pepper. Sitron gir rettene en lett bitter og frisk smak, avhengig av om du bruker skallet eller fruktsaften

Etter cirka 30 sekunder i mikroovnen er sitronen myk og lett å presse. Foto: Aase Dotterud
Etter cirka 30 sekunder i mikroovnen er sitronen myk og lett å presse. Foto: Aase Dotterud Vis mer

Hvis du skal smake til en dressing, suppe, gryte eller saus, kan litt sitronsaft være det som mangler. Bare prøv!

Sitron i stedet for salt

Sitron gjør at du kan redusere saltbruken. Du kan bruke saften til marinering, direkte på fisk, skalldyr og kjøtt, i desserter, i drikker og mye mer.

Sitron har blitt brukt i medisiner i årtusener

Sitronskallet inneholder en eterisk olje, som også dreper bakterier og parasitter. Den kan blant annet brukes til behandling av munnsår, tannkjøttbetennelse, forkjølelse og sår hals.

OPPSKRIFT: Lag en frisk og sunn shot med sitron, ingefær og honning, som kan være bra ved forkjølelse og sår hals. Video: Per Ervland og Aase Dotterud Vis mer

Holdbarhet på sitron

Sitron har i utgangspunktet lang holdbarhet. De kan komme inn grønne hos leverandøren og kan ha en holdbarhet på flere måneder. Når skallet har blitt gult kan den fortsatt holde seg i uker under optimale lagringsforhold.

Sitronen oppbevares best ved 12-14 grader og den behøver ikke oppbevares i kjøleskap.

For ekstra lang holdbarhet kan du legge friske sitroner i en lukket plastpose. Press ut lufPten. Legg posen med sitronene i kjøleskapet. Da kan sitronen holde seg fire ganger så lenge som om den oppbevares i romtemperatur.

Les også:

Slik holder blomsterbuketten seg lenger

Sitrusmarmelade

Slik oppbevarer du sitrusfrukten