Vil fase ut sugerør, kaffelokk og engangsbestikk i plast:

Ministeren har fått nok: Ønsker storoffensiv mot plast

Går mot bransjeavtale om engangsplast.

FORURENSNING: Plastforurensning er et stadig økende problem, og mye av avfallet havner i havet. De virkelig store problemene oppstår når plasten slites ned til små kuler, såkalt mikroplast. Illustrasjonsfoto: Johannes Albert / Shutterstock / NTB scanpix
FORURENSNING: Plastforurensning er et stadig økende problem, og mye av avfallet havner i havet. De virkelig store problemene oppstår når plasten slites ned til små kuler, såkalt mikroplast. Illustrasjonsfoto: Johannes Albert / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tidligere i dag var en rekke aktører fra miljø-, mat- og serveringsbransjen samlet i et lukket møte for å diskutere problemer med engangsartikler i plast, særlig med tanke på marin forsøpling og spredning av mikroplast.

Det er Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) som har tatt initiativet til møtet. Til stede på møtet var det samlet omkring 60 aktører, store og små. Blant dem Bymiljøetaten, Østfold forskning, Kaffebrenneriet, McDonald's, Burger King, Virke, NHO, Tufte sportsutstyr, WWF samt en rekke andre.

Ministeren ønsker nå en felles bransjeavtale om utfasing av en rekke plastprodukter som engangsbestikk, engangskopper og -lokk, plastposer, sigarettfiltre, matemballasje, ballonger og bomullspinner etc.

- Dette var et første møte. Det var stort engasjement, sa han i en kommentar rett i etterkant av møtet.

- Hva vil skje framover nå?

- Nå vil vi ta kontakt med de ulike aktørene og se hvordan vi skal samarbeide framover.

- Hva er tidsrammene?

- Det er for tidlig å si noe om det akkurat nå. Det er viktig å ta initiativ, sånn at vi får til reduksjon nå, og så venter vi også på resultatet av EU-prosessen og om vi skal følge opp deres strategi. Der kan det komme forslag om begrensninger eller forbud mot enkelte plastartikler, men det viktigste er å ikke vente på disse prosessene, men å komme i gang med reduksjon av plast allerede nå, sier Elvestuen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer