Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Den blinde ku gjenoppstår:

Mistet alt i brann: En telefon fra Hans Olav Brenner endret alt

Nå står den blinde ku opp av asken.

TOTALSKADET: Ysteriet til den blinde ku brant ned i mai i år. Nå ser det endelig ut til å lysne for den lille produsenten. Foto: Den blinde ku
TOTALSKADET: Ysteriet til den blinde ku brant ned i mai i år. Nå ser det endelig ut til å lysne for den lille produsenten. Foto: Den blinde ku Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ganger er det utrolig hvor mye en kan få utrettet bare ved å ta en telefon. At Hans Olav Brenner skulle ende opp med å redde livsverket til Inger Rosenfeld var ikke i hans tanker da han tastet inn telefonnummeret hennes på mobilen første gang.

- Jeg ringte egentlig bare Inger Rosenfeld for å høre om det stemte at hun hadde bakgrunn fra ysteriet i Snertingdal, sier Hans Olav Brenner til Dagbladet.

Brenner har familie i Snertingdal i Gjøvik kommune, og i sommer kjøpte han den gamle prestegården sammen med med Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth. Sammen skal de pusse den opp og lage kulturhus.

ENTUSIAST: - Hans Olav Brenner er et supert bindeledd, og ringer rundt og skaffer kontakter. Dette hadde ikke skjedd uten ham, sier Inger Rosenfeld. Arkivfoto: Nina Hansen / Dagbladet
ENTUSIAST: - Hans Olav Brenner er et supert bindeledd, og ringer rundt og skaffer kontakter. Dette hadde ikke skjedd uten ham, sier Inger Rosenfeld. Arkivfoto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ikke så langt unna prestegården lå det gamle ysteriet. Det skulle rives, og det hadde kommet Brenner for øre at Rosenfeld hadde bånd til det gamle ysteriet. Det stemte.

- Så ble det kontakt mellom Inger og Torill Sogn Haug, eier av den nedrivningstruede ysteribygningen, det ene har tatt det andre, og nå satser damene for fullt på at osteproduksjonen skal starte før jul i Snertingdal.

Mistet alt i brann

Etter at ysteriet Den Blinde ku brant ned i vår har gründer Inger Rosenfeld jaktet på nye lokaler.

OSTEGRUNDER: Inger Rosenfeld på ysteriet. Arkivfoto: Agnete Brun / Dagbladet
OSTEGRUNDER: Inger Rosenfeld på ysteriet. Arkivfoto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Det skulle vise seg å være vanskeligere enn først antatt. Få dager etter at livsverket brant ned til grunnen snakket vi med en optimistisk Rosenfeld som kunne fortelle at Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås hadde lokaler de kunne bruke, og at andre lokale meierier som trommet sammen ressurser for å få det lille ysteriet på beina igjen.

Det viste seg imidlertid at det ikke skulle være så enkelt. NMBUs lokaler var ikke bare for kostbare, de var heller ikke klarert for næringsvirksomhet, bare for forskning.

Jakten fortsatte helt til Brenner slo på tråden i sommer.

- Brenner inviterte meg opp, og jeg tenkte først at «her kunne vi gjøre en gimmick». Men jo mer vi så på det, jo mer tenkte jeg at dette kunne være vår nye location.

Rosenfeld har vært i kontakt med bønder som kan levere melk, og grisebønder som kan ha glede av overskuddsmyse. Store deler av lokalsamfunnet har engasjert seg for å få til å blåse liv i det gamle ysteriet.

Rosenfeld har likevel valgt å holde kortene tett til brystet fram til nå, for å være sikker på at etableringen skulle komme på plass.

- Nå synes vi det er på tide å fortelle om planene våre, vi får jo stadig henvendelser fra våre gamle ostekunder som spør når de får kjøpe osten vår igjen.

Der alt startet

At det er nettopp i Snertingdal ostedrømmen lever videre er kanskje ikke praktisk, men det er herlig poetisk.

Det var nemlig her Rosenfelds ostedrøm startet.

SLITENT: Snertingdal ysteri trenger en liten oppgradering før Den blinde ku kan gjenoppta produksjonen. Foto: Den blinde ku
SLITENT: Snertingdal ysteri trenger en liten oppgradering før Den blinde ku kan gjenoppta produksjonen. Foto: Den blinde ku Vis mer

Hennes onkel, Sverre Sakshaug, var meieribestyrer ved Snertingdal ysteri fra 1950 til 1973, og hun tilbrakte en sommer hos ham sammen med søsteren.

- Jeg var bare fire-fem år gammel, så det var vel begrenset hvor mye jeg kunne bidra med, men jeg husker at jeg «jobbet» i ysteriet. Og lukta av varm melk har fulgt meg som et godt minne i åra etterpå.

Et minne som for alvor ble vekket til live da hun fikk en halvblind ku i 50-årsgave i 1999.

Å flytte produksjonen til Snertingdal, som ligger i Gjøvik kommune er imidlertid ikke bare problemfritt. De nye lokalene ligger to og en halv time unna de andre, og de fleste ansatte blir ikke med videre. Gjøvik kommune er positive til mulige nye arbeidsplasser i bygda og lokalsamfunnet støtter opp om planene.

- Folk kommer med gamle ysteformer og gamle historier fra den gang-da.

Catch 22

Selv om det ser ut til å lysne for det lille ysteriet, er det ikke gitt at alt går i boks. Det gamle ysteriet trenger store oppgraderinger.

ASKEPOTT: Sissel og Inger Rosenfeld står klare til å lage en ny ost når meieriet er oppe og står. Foto: Den blinde ku
ASKEPOTT: Sissel og Inger Rosenfeld står klare til å lage en ny ost når meieriet er oppe og står. Foto: Den blinde ku Vis mer

- Vi har sagt til snekkerne at vi må flytte inn seinest første november for å få ost klar til jul, og alle er klar over at det haster for oss.

Maskiner er bestilt og på vei fra USA, ystegryter fra Italia venter i havna.

- Vi skulle gjerne ha kjørt på og begynt, vi nå.

Før de kan det, er det en ikke akkurat liten detalj som må på plass: Finansiering. Både til rehabilitering av selve bygget og produksjonsanlegget. Her har bedriften støtt på en aldri så liten hikke fra Brenners partners Traaseths organisasjon, Innovasjon Norge.

- Vi er avhengige av støtte for å klare dette, men kan ikke påbegynne arbeidet før støtten eventuelt er innvilget. Samtidig trenger vi å komme i gang så fort som mulig, for ost tar tid!

Nå håper de hjelpen kan komme annen steds fra. Et par lokale krefter kan være interessert i å investere, og firmaet er en av ti kandidater som kjemper om Menys Matskattstipend, Norges største lokalmatpris. Vinneren mottar en halv million i støtte.

Den blinde ku presenterer en helt ny ost i sin søknad, treffende kalt Askepott.

- Linken mellom ostenavn og vår historie bør være klar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!