POPULÆRT: Robinson & Fredag  er fornøyd med besøket på Kamai Sushi & Bao på Grünerløkka i Oslo. Men  oppfordrer kokken til å legge mer flid i presentasjonen og spare på saltet.  Foto: Christian Roth Christensen
POPULÆRT: Robinson & Fredag er fornøyd med besøket på Kamai Sushi & Bao på Grünerløkka i Oslo. Men oppfordrer kokken til å legge mer flid i presentasjonen og spare på saltet. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Restaurantanmeldelse Robinson & Fredag av Kamai Sushi & Bao på Grünerløkka i Oslo:

Mmm… Dette er godt. Bollene er delikate og fløyelsbløte, og kyllingfyllet nydelig

Møt Kamai Sushi & Bao, en rimelig japaner på Løkka.

Den siste tida har annen japansk mat enn sushi, mer eller mindre autentisk, dukket opp på restaurantmenyer.

Og nordmenn synes å være strålende fornøyd med det.

Billigere enn restaurant Kamai

Det var i hvert fall det Robinson og Fredag konkluderte med etter å ha avlagt «Kamai Sushi & Bao», den langt mindre – og langt billigere – kafeen til den japansk-peruansk-­inspirerte restauranten «Kamai» på Grünerløkka, et besøk.

FOLKELIG: Kamai Sushi & Bao» er en langt mindre – og langt billigere – kafe enn den japansk-peruansk-­inspirerte restauranten «Kamai»  som ligger i bakgården innenfor. Foto: Christian Roth Christensen
FOLKELIG: Kamai Sushi & Bao» er en langt mindre – og langt billigere – kafe enn den japansk-peruansk-­inspirerte restauranten «Kamai»  som ligger i bakgården innenfor. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jøss, nå begynner det å bli folksomt her, sa Fredag.


Alle plassene i det lille lokalet var opptatt, og en gruppe håpefulle hadde allerede tegnet seg på venteliste. I tillegg fløt det en strøm av Foodora-bud inn og ut av døra.

Japansk-peruansk er i vinden; bare noen steinkast unna finner du Folketeaterpassasjen med sin restaurant Nikay i samme sjanger som Kamai.

Folksomt og ferskt

Mmm… Dette er godt. Bollene er delikate og fløyelsbløte, og kyllingfyllet nydelig

- Det kan nok ta tid før vi får noe på bordet, sa Robinson og så på kokkene og servitørene som jobbet for harde livet.

- Populært er bra. Og om ikke annet, med sånn omsetning vil råvarene garantert være ferske, mente Fredag.

I løpet av den siste tiden hadde Robinson og Fredag fått anbefalt stedet fra flere hold. Men hadde stedet klart å ­takle populariteten?

Ville Robinsons mistanker om uende­lig ventetid bli bekreftet? Å, nei da. En hyggelig servitør var raskt på plass, og relativt kort tid etter sto de ­første rettene på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pulled pork, syrnet rødløk, chilimajones og kylling

Bao’s & fries, to dampede hveteboller med henholdsvis pulled pork, syrnet rødløk, chilimajones, og kylling i barbecuesaus, coleslaw og wasabi­krem – samt en sjenerøs porsjon hvetechips med svart­b­ønne- og chili-dipp.

GODE SMAKER: Jevnt over leverer Kamai Sushi & Bao deilige smaksopplevelser. Foto: Christian Roth Christensen
GODE SMAKER: Jevnt over leverer Kamai Sushi & Bao deilige smaksopplevelser. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Og siden stedet har et rikt utvalg av sake, hadde ­Robinson­ og Fredag bestilt hver sin lille mugge med Soma no ­tengu, en tørr, delikat variant av den japanske risvinen.

- Mm… Dette er godt. Bollene er delikate og fløyelsbløte, og kyllingfyllet nydelig, sa Robinson.

Fredag, som hadde fått pulled pork i sin «bao», var litt mer skeptisk.

«Mm… Dette er godt. Bollene er delikate og fløyelsbløte, og kyllingfyllet nydelig» Robinson

- Chipsene og dippen er veldig gode, men det er altfor mye salt i svinefyllet. Her har nok kokken hatt et uhell. Kanskje jeg bør bestille mer sake med en gang? Den var i hvert fall nydelig.

Som en slags hovedrett hadde de bestilt sashimi av kveite og hamachi, samt makiruller av typen «Løkka spesial» (helfritert maki med scampi, toppet med pulled pork), og en salat med tempurascampi på deling.

«Japansk kjøkken er kjent for sin estetikk. Et godt syns­inntrykk er nesten like viktig som at ting smaker godt, og her bommer de litt» Fredag

Sashimien var svært god, men Fredag mente presentasjonen var ganske langt fra typisk japansk.

LØKKAMAT: Kamai Sushi og Bao  serverer japanskinspirert mat på Grünerløkka. Foto: Christian Roth Christensen
LØKKAMAT: Kamai Sushi og Bao  serverer japanskinspirert mat på Grünerløkka. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Japansk kjøkken er kjent for sin estetikk. Et godt syns­inntrykk er nesten like viktig som at ting smaker godt, og her bommer de litt, sa Fredag.

- Skjønner hva du mener, samtykket Robinson.

- Og det er kanskje enda tydeligere når det gjelder «spesialen». Hva synes du om smaken? Er svinekjøttet like salt her?

Fredag tok en bit.

- Jeg liker konsistensen, den sprø frityrskorpa er delikat og morsom. Men igjen, kjøttet er for salt.

RIMELIG: Mange har Kamai Sushi & Bao som sin favoritt for tiden. God mat til rimelig penge er nok en del av forklaringen. Foto: Christian Roth Christensen
RIMELIG: Mange har Kamai Sushi & Bao som sin favoritt for tiden. God mat til rimelig penge er nok en del av forklaringen. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Scampisalaten levde ikke helt opp til forventningene. Tempura-skorpe skal være lett og knasende sprø, men når scampiene her var blandet inn i en salat, ble skorpa naturlig nok fort bløt.

- Det smaker greit, men de hadde nok vunnet mye på å ha scampiene på toppen, konkluderte Fredag.

- Beklager, vi har ingen dessert i dag, unnskyldte servi­tøren, og da var det ikke så mye annet å gjøre enn å be om regningen.

Gunstig prisnivå

Den var på ingen måte skremmende og pris­nivået er nok med på å forklare stedets popularitet.

Men kunne Robinson og Fredag forstå hvorfor så mange åpenbart har Kamai Sushi og Bao som favoritt for tiden?

- Ja, mente Robinson.

-  Det er en morsom og smakfull variasjon over det vi kjenner som typisk japansk her hjemme.

Fredag nikket.

- Absolutt. Men kjøkkenet kunne kanskje kjørt litt mer på presentasjon, sa Robinson, og la til: - Og litt mindre på saltet.