Regjeringen kutter 50 millioner i støtte til tannhelse:

Mona hadde ikke pusset tennene på 40 år: - Vondt at støtten forsvinner

- På tide å se munnen som en del av kroppen, sier et samlet odontologisk fagmiljø.

FIKK HJELP: - I 40 år har jeg kun spist myk og prossessert mat. Nå er jeg 52 år, og kan endelig spise epler, forteller Mona Larsen.
FIKK HJELP: - I 40 år har jeg kun spist myk og prossessert mat. Nå er jeg 52 år, og kan endelig spise epler, forteller Mona Larsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Man åpner ikke munnen mer enn man må. Man spiser pølser og prosessert, myk mat - og ikke biff når man er på restaurant. Epler kan man bare drømme om å spise, i hvert fall offentlig, sier Mona Larsen.

Mona er en av mange nordmenn med ekstrem tannlegeskrekk. For henne er skrekken nært knyttet til seksuelle overgrep i barndommen, og traumene sitter fortsatt i kroppen, mer enn 40 år senere.

- Tannpuss for meg, har vært å gni fortennene mine mot en genser, eller noe annet mykt. Det å pusse tenner med tannbørste trigger angsten jeg har etter seksuelle overgrep. Det får jeg ikke til, forteller Larsen.

Hun hadde ikke vært hos tannlegen på mer enn 17 år, da hun tok mot til seg og kontaktet Odontologisk institutt i Oslo og fikk hjelp. Hjelp både med tannlegeskrekken, rent praktisk - men også økonomisk støtte for å behandle en tanngard som aldri hadde blitt ordentlig pusset.

Det hadde hun ikke fått om hun hadde ventet til i dag. Det gis ikke lenger støtte til privat tannlege for personer med ekstrem odontofobi.

- I 40 år har jeg kun spist myk og prossessert mat. Nå er jeg 52 år, og kan endelig spise epler!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer