Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Gir håp til rusavhengige:

Morten levde et liv i rus. Så kom en fotball susende og forandret alt

Møter i treningstøy to ganger i uka - i malertøy resten av uka.

MER ENN FOTBALL: Helt konge, sier Morten Martinsen om opplegget han er en del av hos Strømsgodset fotball utenfor Drammen. Ordningen med gatelag for rusavhengige sprer seg til stadig flere klubber. Martinsen er imponert over toleransen og rausheten klubben viser sårbare grupper i samfunnet.
MER ENN FOTBALL: Helt konge, sier Morten Martinsen om opplegget han er en del av hos Strømsgodset fotball utenfor Drammen. Ordningen med gatelag for rusavhengige sprer seg til stadig flere klubber. Martinsen er imponert over toleransen og rausheten klubben viser sårbare grupper i samfunnet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg må ha dette for å klare det andre, sier Morten Martinsen.

«Dette» er treninga. «Det andre» er jobben som malermester. To ganger i uka møter 54-åringen på klubbhuset til Strømsgodset utenfor Drammen, istedet for å gå på jobb. Gutta han spiller fotball med er i ulik alder og i ulik fysisk form, men har en ting felles. De er rusavhengige. Og nyktre.

BALL: Full konsentrasjon, masse aktivitet, godt samhold og en kropp som klarer stadig mer. Med gatelaget i fotball klarer Morten å holde seg unna rus.
BALL: Full konsentrasjon, masse aktivitet, godt samhold og en kropp som klarer stadig mer. Med gatelaget i fotball klarer Morten å holde seg unna rus. Vis mer

- Det nytter ikke møte her rusa. Stort andre krav er det ikke, sier Morten.

Han var en gang en av Norges beste brytere. Et talent. Han spilte brukbart fotball også. Så fikk han smaken på fest.

- Damer og fest var det eneste som sto i huet på meg. De andre stoppa. Jeg skulle være med på alt. Festen tok aldri slutt.

Åpne fotballdører

De største fotballklubbene har siden 2011 åpnet dørene for mennesker med et rusproblem.

200-300 rusavhengige over hele Norge er del av et opplegg Morten beskriver som «helt konge».

Klubbene skaffer dem klær og utstyr, sørger for trening, en varm dusj, et rent håndkle og et ordentlig måltid mat. Lagene kalles gatelag. Du finner dem hos 14 klubber, fra Vålerenga og Strømsgodset til Stabæk, Brann og Tromsø.

SAMHOLD: Noen har vært med i flere år, andre har kommet til underveis. Treninga avsluttes med et gratis måltid, kanskje dagens eneste, og en god prat. Alle kan være med, menn, kvinner, unge, gamle. Takket være gatelagene har mange rusavhengige vendt tilbake til skole, praksisplass eller jobb.
SAMHOLD: Noen har vært med i flere år, andre har kommet til underveis. Treninga avsluttes med et gratis måltid, kanskje dagens eneste, og en god prat. Alle kan være med, menn, kvinner, unge, gamle. Takket være gatelagene har mange rusavhengige vendt tilbake til skole, praksisplass eller jobb. Vis mer

- Det føles som å være på A-laget. De ordner alt for deg. Det eneste du må ha med deg er ren bokser, sier Morten.

«Jeg var gjennomforgifta. Rævkjørt, shaky. Og så susete at jeg ikke skjønte at jeg sa ja til innleggelse.» Morten Martinsen

Noen faller fra. Suksesshistoriene er flere. Gatelagene har fått 60-70 rusavhengige tilbake i jobb, skole eller praksis. Samholdet som utvikles er spesielt.

Fotballen har klart noe rusomsorgen aldri har vært i nærheten av. Lagfølelsen slår ensomheten 10-0, skrev Dagbladets fotballkommentator for to år siden.

230 deltagere deltok på Fotballstiftelsens nasjonale turnering i Kristiansand i juni. De bodde sammen på hotell, spilte fotball, var i dyreparken og på bystranda, badet, grilla, underholdt med rap, sang og stand-up.

- Veldig bra turnering. Vi ble nummer fem, avgjort ved straffe, forteller Morten Martinsen. Stoltheten lyser.

Maten viktig

Når treneren får kroppen hans til å yte maks, får han den samme gode følelsen som når han fisker på fjellet, koser seg med barnebarna eller lykkes med et krevende pirkearbeid som maler.

NÆRING: Morten setter pris på måltidet laget får etter trening. Han er opptatt av mat. - Hadde jeg ikke blitt maler, ville jeg nok blitt kokk, sier han.
NÆRING: Morten setter pris på måltidet laget får etter trening. Han er opptatt av mat. - Hadde jeg ikke blitt maler, ville jeg nok blitt kokk, sier han. Vis mer

- Med fotballen som avbrekk får jeg uka til å gå opp. Huet begynner ikke å surre, det blir ikke sprekk, sier han.

Han har akkurat kommet ut av klubbhuset, nydusjet og mett i magen. På lunsjbordet sto salat og grønnsaker, egg, skinke, grovbrød, sunt pålegg, bananer, druer, kaffe og jus. For noen av gutta kanskje dagens eneste måltid.

- Det er stor forskjell på hvilket forhold vi har til mat. Jeg starter dagen med havregryn. Kommer jeg på trening og bare har fått i meg kaffe, går jeg fort tom.

Orkla sørger for mat og drikke til felles måltider i forbindelse med alle treningsøkter.

- Det måltidet betyr noe. Det sosiale rundt det er viktig. Vi ses ikke utenom fotballen, men her får vi en god prat.

Han opplever at endel er likegyldige til hva de dytter i seg. Selv lager mat fra bunnen.

- Jeg har aldri likt drittmat. Hvis jeg ikke hadde blitt maler, ville jeg nok blitt kokk.

Klubb med stort hjerte

Han tror ikke alle skjønner hvor utrolig bra opplegget er.

- Jeg er blant de eldste her. Jeg har opplevd mye dritt. Det Strømsgodset gjør er stort. De tar ikke bare vare på oss med rusproblemer. Klubben samarbeider også med NAV for å hjelpe arbeidsledige og har eget opplegg for vanskeligstilt ungdom.

Martinsen tror klubbens sosiale engasjement trekker flere folk til Strømsgodsets kamper.

FOTBALL: Alle har sine ting. På fotballen er det fotball det handler om. - Vi spiller hverandre gode, sier Morten Martinsen (hvit t-skjorte).Til venstre Tor Erland Ringsted og Alexs Aril Flaa. I svart t-skjorte Torstein Gravdal.
FOTBALL: Alle har sine ting. På fotballen er det fotball det handler om. - Vi spiller hverandre gode, sier Morten Martinsen (hvit t-skjorte).Til venstre Tor Erland Ringsted og Alexs Aril Flaa. I svart t-skjorte Torstein Gravdal. Vis mer

- Folk ser hva klubben gjør. Vi heier på mer enn fotball, sier han.

Våget ikke åpne døra

Blikket er klart og blått, klærne rene, kroppen energisk. Ikke alle ville trodd ham om han fortalte hvor mye alkohol og stoff han har utsatt seg for. Rusen har vært der i hele voksenlivet. Han var bare 23 år, og nygift, da kona kasta ham ut.

STREKKE SEG: Med fotballen har Morten kommet i form - og blir stadig bedre. Han sover bra om natta, holder seg rusfri og fikser jobben. Han kan ikke få fullrost ordningen med gatelag.
STREKKE SEG: Med fotballen har Morten kommet i form - og blir stadig bedre. Han sover bra om natta, holder seg rusfri og fikser jobben. Han kan ikke få fullrost ordningen med gatelag. Vis mer

- Vi var sammen i ni år og gift i ni måneder. Vi fikk to unger, hadde skaffet hus. Det var på tide å være voksen, men jeg bare festa. Hun orket ikke mer, forteller han

Morten ble pappaen som ikke dukket opp. Han våget ikke vise seg rusa.

- Jeg kom kanskje i en bursdag eller til jul, men var ikke en man kunne regne med. Ungene har heldigvis klart seg fint, men det er på grunn av mora, sier han.

Sjanse på sjanse

Han prøvde stadig nye rusmidler, men var ikke del av noe rusmiljø og har alltid hatt et sted å bo. Han ble den flinke maleren med høyt sykefravær, medarbeideren man gjerne ville beholde.

- Jeg fikk sjanse på sjanse, kanskje for mange, sier han.

Uroen i kroppen forfulgte ham. Først som godt voksen fikk han adhd-diagnose. Prøvde ut medisiner, syntes det funket dårlig.

Etter en fyllekule kunne han ligge i dagevis bak låst dør. Drakk vann, kjente på den dårlige samvittigheten.

VARMT: Det er 24 grader i lufta på banen. Noen møter ikke opp. De andre kaster t-skjorta og gir jernet. Etter trening venter god mat og prat på klubbhuset. Gatelagene får rusavhengige til trening på toppklubbenes treningsarenaer, sommer som vinter. Profesjonelle trenere og støtteapparat stiller opp uten at det koster spillerne en krone.
VARMT: Det er 24 grader i lufta på banen. Noen møter ikke opp. De andre kaster t-skjorta og gir jernet. Etter trening venter god mat og prat på klubbhuset. Gatelagene får rusavhengige til trening på toppklubbenes treningsarenaer, sommer som vinter. Profesjonelle trenere og støtteapparat stiller opp uten at det koster spillerne en krone. Vis mer

- Hvis det ringte på døra, lå jeg stille som en mus. Jeg klarte ikke treffe folk.

Nå bruker han fotball og aktivitet som medisin.

- Å gjøre noe aktivt er mye bedre.

Malermester på fylla

I 2013 klarte han mesterprøven og ble malermester.

- Jeg er stolt av at jeg gjennomførte, men jeg var ikke rusfri. Jeg drakk pærecider med alkohol å toget til Sandefjord, og spiste halstabletter før timen, så det ikke skulle lukte. Jeg klarte meg fordi jeg var eldst.Jeg skjønte temaene og hadde livserfaring.

Søkte hjelp

Høsten 2016 var livet så stusslig at han gikk til fastlegen og ba om hjelp. Første blodprøve viste betydelig forgiftning i kroppen. Andre blodprøve var så alarmerende at sykepleieren utbrøt: Hva er det du har fått i deg?

- Jeg var gjennomforgifta. Rævkjørt, shaky. Og så susete at jeg ikke skjønte at jeg sa ja til innleggelse. Da det gikk opp for meg, ville jeg ikke, men jeg ga meg. I ettertid ser jeg at det redda meg.

FRA GATA: Gatelagene tar imot rusavhengige fra alle samfunnslag. Noen har drukket bak egen dør. Andre har vært i miljøer som dem Petter Uteligger har vist tv-seerne. Her Petter og rusavhengige Christer Modin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FRA GATA: Gatelagene tar imot rusavhengige fra alle samfunnslag. Noen har drukket bak egen dør. Andre har vært i miljøer som dem Petter Uteligger har vist tv-seerne. Her Petter og rusavhengige Christer Modin. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Etter en måned på avrusning var han nykter og fikk tilbud om en plass på gatelaget. Til jul har han vært rusfri i to år. Alt handler om hodet, mener han.

- Det er der det sitter, røyksuget, lengselen etter alkohol. Det er med huet man må jobbe.

Fotball og røyk

Han tenner en røyk, sier han vil slutte, at det er vanskelig. Gutta fra gatelaget sitter på rekke og rad utenfor klubbhuset og røyker. Ingen rundt dem leer et øyelokk.

Morten har et avklart forhold til livet og til familien nå. Det ble ikke noe opprivende oppgjør med de etter hvert voksne barna. De gjenopptok kontakten og fortsatte der de slapp.

- De er veldig fornøyd med at jeg gjøre dette, sier han.

FORBILDENE: Strømsgodset har elitelag og gatelag. Fotballgleden er like stor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FORBILDENE: Strømsgodset har elitelag og gatelag. Fotballgleden er like stor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har sagt til de unge på laget at de må være der for ungene sine, ikke gå glipp av barnas barndom. Man får aldri de åra tilbake, sier han

Morten ser stadig mer stoff rundt seg i samfunnet. Han sier lite.

- «Hei, du er ute og kjører. Du må ta deg sammen». Det nytter ikke å si sånt til folk, sier han.

- Det handler ikke om hvilket behandlingssted som er best. Flinke folk står klare til å hjelpe overalt. Å bli rusfri handler om en eneste ting: Å ville det sjøl.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!